19 / 04 / 2024

Günlük ev kiralamalarında banka zorunluluğu yarın başlıyor!

 Günlük ev kiralamalarında banka zorunluluğu yarın başlıyor!

Resmi Gazete'de 9 Haziran'da yayımlanan tebliğ ile günlük konut kiralamalarına banka zorunluluğu getirilmişti. Tebliğ yarın yürürlüğe giriyor...


9 Haziran 2017 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 268)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ yayınlanmıştı. 


Tebliğ ile bu kez günlük ev kiralamalarına banka zorunluluğu getirildi. Buna göre kısa süreli (haftalık, günlük gibi) olarak kiralanan konutlara ilişkin kiraların, tutarına bakılmaksızın (yani 500 liradan az da olsa) banka veya PTT aracılığıyla tahsil edilmesi gerekiyor. 


Bu değişiklik 1 Temmuzdan itibaren yürürlüğe giriyor. Yani 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; konutlarını haftalık, günlük veya benzeri şekilde kısa süreli olarak kiraya verenlerin bu konutlardan elde ettikleri kira gelirlerine ilişkin tahsilatlarını tutarına bakılmaksızın banka veya PTT Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapmalar ve bu kurumlar tarafından düzenlenen belgelerle belgelendirmeleri gerekiyor. 


Uygulama yarın itibariyle yürürlüğe girecek. Buna göre yarından itibaren günlük kiralama bedeli ne olursa olsun ödemenin banka aracılığı ile gerçekleşmesi gerekecek.


Aylık konut kiralamalarında ise her bir konut için aylık 500 TL sınırı devam edecek. Aylık 500 TL'nin altında kira geliri elde eden kimseler yine bu bedeli elden alabilecek. 


Ancak 500 TL'nin üstündeki aylık kiralama gelirleri için de ödemenin banka aracılığı ile yapılması zorunluluğu devam edecek.



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com