19 / 04 / 2024

Gayrimenkulün tapudaki değeri nasıl yükseltilir?

Gayrimenkulün tapudaki değeri nasıl yükseltilir?

Şükrü Kızılot Hürses Gazetesi' ndeki bugünki köşesinde gayrimenkullerin tapudaki değerini yükseltilebilir mi? konusu üzerine bir yazı yazdı. Peki gayrimenkulün tapudaki değeri nasıl yükseltilir?


Böyle bir hakkinizin olduğunu biliyor musunuz? 

Öncelikle, çok kişinin özellikle sade vatandaşın farkında olmadığı sorunları açıklayalım. Ardından da çözüm yolunu gösterelim. 


SORUNLAR NE? 

1) Alıcı Yönünden Sorunlar: a) Harç Bedeli Yönünden: Düşük değer üzerinden ödenen binde 20 oranındaki harç, sonradan tespit edilen gerçek satış bedeli üzerinden, cezalı olarak istenebilir. 

b) Beş Yıl İçinde Satış Yönünden: Gayrimenkulün, edinme tarihinden itibaren, beş yıl içinde elden çıkartılmasından doğan kazanç "değer artış kazancı" olarak vergiye tabi (Gelir Vergisi Kanunu Mükerrer Md. 80/6). 

Alış bedeli düşük gösterilince, satış kazancı da gerçeğin üzerinde çıkar. 

Sonuçta, daha çok vergi ödenir. 

c) Şufa Hakkı Yönünden: Hisseli gayrimenkullerde, özellikle gayrimenkullerde, diğer hissedar, tapuda yazılı bedel üzerinden şufa (onalım) hakkını kullanıp, gayrimenkulü düşük bedelle alabilir. Bu riski, her zaman gözönünde bulundurmak lazım. 

Mahkemeler ve davalarla uğraşmamak için, olayı ciddiye almakta yarar var, 2) Satıcı Yönünden Sorunlar: a) Harç Bedeli Yönünden: Düşük değer üzerinden ödenen harç, sonradan tespit edilen gerçek satış bedeli üzerinden, cezalı olarak istenebilir. 

b) KDV Yönünden: Satışı yapan inşaat firması ise, gerçek satış bedeli üzerinden, KDV hesaplanıp, aradaki farkın KDV'si cezalı olarak istenebilir. 


Şükrü KIZILOT/ Hürses