19 / 03 / 2024

Gayrimenkul sertifikalarının kentsel dönüşümdeki rolü nedir?

Gayrimenkul sertifikalarının kentsel dönüşümdeki rolü nedir?

GİSP düzenlediği, “Gayrimenkul Sertifikaları ve Yeni Finansman Araçları” başlıklı yuvarlak masa toplantısı, GİSP üyelerinin ve sektörün diğer temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.


GAYRİMENKUL SERTİFİKALARI KENTSEL DÖNÜŞÜME FİNANSMAN YARATIR MI?


Gayrimenkul İçin Strateji Platformu’nun (GİSP) düzenlediği,  “Gayrimenkul Sertifikaları ve Yeni Finansman Araçları” başlıklı yuvarlak masa toplantısı, GİSP üyelerinin ve sektörün diğer  temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Gayrimenkul sertifikalarının, sektöre sağlayacağı katkılar ve kentsel dönüşümde gayrimenkul sertifikalarının rolü gibi konular üzerinde duruldu.


GİSP Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Gümüş;  gayrimenkul sertifikalarının sektör açısından birçok avantaj getireceğini, gayrimenkul getirisine ortaklık imkânı yaratarak güvenli bir yatırım ortamı oluşturacağını söyledi.


TDUB (Türkiye Değerleme Uzmanlar Birliği) Başkanı ve GİSP üyesi Bekir Yener Yıldırım, gayrimenkul sertifikalarının ülkemizdeki yasal altyapısını, SPK’nın ilgili düzenlemelerini, piyasanın beklentisini, yatırım bankacılığı ve aracı kuruluş cephesinde konunun yansımalarını ve konuya dair öngörülerini bir bütün halinde katılımcıların dikkatine sundu.


Katılımcıların sorularıyla derinleşen toplantıda, gayrimenkul sertifikalarının daha çok kurumsal yatırımcılara uygun olduğu, yabancı kurumsal yatırımcıların hasılat paylaşım sistemine benzeyen yöntemle gayrimenkul sertifikası talebi yaratabileceği, kat karşılığı modelle geliştirilen projelerde bu uygulamanın yapılamayacağı, dolayısıyla kentsel dönüşümün finansmanı konusunda geliştirilmesi gereken kısımlar olduğu konuşuldu. Ayrıca toplantıda, gayrimenkul yatırım fonları ve SUKUK konuları da ele alındı. 

GİSP Başkanı Gümüş, gayrimenkul sektöründe, gündem yaratacak konularla yuvarlak masa toplantılarına devam edeceklerini de sözlerine ekledi.