19 / 04 / 2024

Ev alana vatandaşlık veren düzenleme ile ilgili tüm detaylar!

 Ev alana vatandaşlık veren düzenleme ile ilgili tüm detaylar!

Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, 250 bin dolar tutarında taşınmazı tapu kayıtlarına üç sene satılmaması şerhi konulmak şartıyla satın alan yabancı vatandaşlara Türk vatandaşı olma hakkı verilecek.


Türkiye'de bulunan yabancıların Türk vatandaşlığı almak için karşılamak zorunda olduğu mali ve yatırım bedeli 1 milyar dolardan 250 bin dolara düşürüldü. Resmi Gazete'de yayımlanan düzenlemeye göre, 250 bin dolarlık gayrimenkul yatırımı yapan vatandaşlar üç yıl satılmaması şartıyla ev sahibi olabilecek. 


Düzenleme nasıl olacak?

Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre, düzenleme kapsamında sabit sermaye yatırımı 2 milyon dolardan 500 bin liraya, asgari taşınmaz bedeli 1 milyondan 250 bin dolara, banka mevduat miktarı ise 3 milyon dolardan 500 bin dolara düşürüldü. 


Özel ofis açılacak

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı temsilcilerden oluşturulacak komisyonla vatandaşlık kazanma başvurularıyla ilgili süreç takip edilecek.


Yabancıya satışta rekor artış

TUİK tarafından açıklanan verilere göre, konut kredi faizlerinin yıllık yüzde 30'a yaklaşması, KDV ve tapu harcı indirimleri 31 Ekim tarihinde sona erecek olması konut satışında düşmeye neden oldu. Türkiye'de konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12.5 azalarak 105 bin 154 oldu. 8 aylık konut satışı rakamları ise 875 bin 64'e geriledi. İpotekli konut satışları geçen yıla oranla yüzde 67.1 azalırken, yabancılara yapılan konut satışları 129.6 artarak 3 bin 866'a ulaştı.


Konut alana vatandaşlık limiti 250 bin dolara indi!