28 / 03 / 2024

Emlak vergisinde 'internet' kolaylığı!

Emlak vergisinde 'internet' kolaylığı!

TBMM'de onaylanan İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında emlak vergisi borcunun elektronik ortamdan sorgulanmasının ve ödenmesinin önü açıldı.


İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek onaylandı. Bu kapsamda, Emlak Vergisi Kanunu'nda da yeni düzenleme yapıldı. 


ONLİNE ÖDEME KOLAYLIĞI 

29 Temmuz 1970 tarihinde yayınlanan 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu'nun 30'uncu maddesinin sekizinci fıkrası değişti. Yeni değişiklik ile emlak vergisi borcunun elektronik ortamdan sorgulanmasının ve ödenmesinin önü açıldı. 


VERGİ BORCU OLAN BİNA DA ARAZİ DE SATILAMAYACAK

Kanun kapsamında ayrıca miras, mahkeme kararı, cebri icra, kamulaştırma halleri ile özel kanunlarda öngörülen diğer durumlar hariç emlak vergisi borcu olan bina ve arazinin devir ve ferağı gerçekleştirilmeyecek.


İNTERNETTEN BİLDİRİM

29/7/1970 tarihli ve 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 30 uncu maddesinin sekizinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirildi: 


“Tapu müdürlükleri, bina ve arazinin devir ve ferağında tapu ve kadastro harcının matrahında dikkate alınan emlak vergi değeri ile emlak vergisi borcunu ilgili belediyesi tarafından sağlanan sistem üzerinden elektronik ortamda sorgular. Miras, mahkeme kararı, cebrî icra, kamulaştırma hâlleri ile özel kanunlarda öngörülen diğer hâller hariç emlak vergisi borcu bulunan bina ve arazinin devir ve ferağı yapılmaz. Tapu müdürlükleri devir ve ferağ işlemini, işlemin yapıldığı ayı takip eden ayın 15’inci günü akşamına kadar ilgili belediyelere elektronik ortamda bildirir.”


KOLAYCA SORGULAYIN

Emlak vergisi borcu olup olmadığını öğrenmek ve teyit etmek isteyen vatandaşların artık belediyeye gitmesine gerek yok. İnternet üzerinden e-Devlet vasıtası aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi'nden sorgula işlemi yapılabiliyor. 


 Emlak vergisinde

NASIL ÖDENECEK?

Vergilerini ödemek isteyenler için online ödeme fırsatı sunuyor. Geçmiş dönemde vergi daireleri tarafından alınan emlak vergileri artık internet üzerinden de ödeme yapılabiliyor. Vergisini sorgulama isteyenler online sistem üzerinden vergi borçlarını kolayca görüntülerken, ödemelerini tamamlayabiliyor.