28 / 03 / 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnşaat sektörü olmadan bir ülkede kalkınma olmaz!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İnşaat sektörü olmadan bir ülkede kalkınma olmaz!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün isim vermeden inşaat sektöründen sanayiye dönülmesi gerektiğini savunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı üstü kapalı eleştirdi. Erdoğan: "İnşaat sektörü olmadan bir ülkede kalkınma olmaz" dedi.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün isim vermeden inşaat sektöründen sanayiye dönülmesi gerektiğini savunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı üstü kapalı eleştirdi. Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği’nin (TÜMSİAD) İstanbul’daki genel kurulunda konuşan Erdoğan, “Bakıyorsun birileri çıkıp şunu söylüyor, ‘Sanayiye önem vermemiz lazım inşaat sektörüne o kadar önem vermenin anlamı yok.’ İnşaat sektörü emek yoğundur. İnşaat sektörü olmadan bir ülkede kalkınma olmaz bunu böyle bilmemiz lazım. Biz en zor zamanda inşaat noktasında ara vermedik. İnşaat ve sanayi, bunların atbaşı gitmesi lazım” dedi. İnşaat ile ilgili tartışmayı ilk olarak Babacan, “Lüks konut ve AVM bizi çıkmaza sokabilir” sözleriyle başlatmıştı.


‘YÜKSEK FAİZ ORANI ENFLASYON DOĞURUR’

Babacan 23 Temmuz 2014’te bir televizyon programında sanayi üretiminin milli gelirdeki payının düştüğüne dikkat çekmiş ve bu durumu tehlikeli olarak nitelemişti. Bu açıklamaları inşaat sektöründe tartışmalara neden olmuştu. Faiz oranlarına da değinen Erdoğan, “Enflasyon sebep değildir. Enflasyon neticedir. Faiz sebeptir, faiz enflasyonu doğurur, bunu böyle bilin” dedi. Ülkede yatırım ve istihdam isteniyorsa faizlerin düşmesi gereken en düşük noktaya inmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Şu anda yüksek banta bakıyorsun 11.7-11.8. En yüksek. Buna komisyonları falan kattığın zaman 15, 16, 17... Gidiyor. Bunun altından kalkılır mı? Bu piyasaya nasıl yansır? Bunun hesabını şöyle bir yaptığımızda maliyetler yükseleceği için patron bunu nereye vuracak? Tabii ki sattığı ürüne vuracak.”



HaberTürk