25 / 04 / 2024

Ankara Bölge Planı ile ev almak kolaylaşacak!

 Ankara Bölge Planı ile ev almak kolaylaşacak!

Ankara Bölge Planı, konut üretimi ve afetlerden kaynaklanan konut tahliyeleri konusunda ciddi bir perspektif sunuyor. Afet riski içeren bölgelerde kentsel dönüşüm planlarına öncelik verileceği planda belirtiliyor.


Başkent'in ulaşım, ekonomi, turizm ve sanayi gibi alanlarda 2023 vizyonunu ortaya koyan  Ankara  Bölge Planı, konut üretimi ve afetlerden kaynaklanan konut tahliyeleri konusunda ciddi bir perspektif sunuyor. Afet riski içeren bölgelerde kentsel dönüşüm planlarına öncelik verileceği belirtilen planda Mamak başta olmak üzere Kalecik, Çubuk ve Nallıhan gibi ilçelerde gözlenen heyelan olaylarının önceden tespit edileceği ve etkin bir şekilde mücadele edileceği vurgulanıyor. 


KONUT FAZLASI AVANTAJ OLACAK 

İnşaat sektöründeki canlılık nedeniyle konut sayısında yaşanan artış, konut taleplerinin üzerinde… Ankara'nın bu dezavantajı, uygulanacak yeni stratejilerle birlikte avantaja dönüştürülecek. Bu kapsamda konut inşası talebi karşılayacak düzeyde tutulacak ve vatandaşların ihtiyaçlarına uygun niteliklere sahip konut üretim politikaları geliştirilecek. Bu sayede konut arzında talepten fazla oluşan artış vatandaşların daha rahat konut edinebilmesine yönelik bir avantaja dönüştürülecek. 


AFETLERE KARŞI ETKİN MÜCADELE 

Heyelan, deprem ve su baskını gibi çeşitli konularda Ankara AFAD İl Müdürlüğü raporuna göre 1950 ile 2011 yılları arasında meydana gelen 671 afet sonucunda toplam 6 bin 520 konut tahliye edildi. Başkent'te başta Mamak olmak üzere Kalecik, Çubuk ve Nallıhan ilçelerinde gözlenen heyelan, Altındağ, Beypazarı ve Nallıhan ilçelerindeki kaya düşmesi olaylarının yanı sıra Elmadağ, Bala, Şereflikoçhisar, Kızılcahamam, Çubuk, Polatlı ve Kalecik ilçelerinde yaşanan su baskınlarının yaşandığı alanlarda tehlikenin önceden önüne geçilmesine yönelik araştırmalar yapılacak ve afetlerle etkin bir şekilde mücadele edilecek. Bu bölgelere yapılan konutlarda ise afet riskini duyarlı mekânsal binalar inşa edilecek. 


KÖYLER YENİDEN YAPILANACAK

Kentsel dönüşüm projeleri sonrası riskli alanların ortadan kaldırılması ile afet riskinin minimuma indirilmesi hedeflenirken Büyükşehir Belediye Kanunu sonrasında mahalle statüsüne dönüşen ve şehirlerle iç içe geçmiş köyler de yeniden yapılandırılacak. Buradaki sosyal yapının şehre adaptasyonunun sağlanmasına yönelik projeler gerçekleştirilecek ve artan nüfusun beklentilerine cevap verecek şekilde gerekli altyapı hizmetleri sağlanacak. 


ORTA GELİR GRUBUNA UYGUN KONUTLAR

Konut arzındaki bir diğer sorun olan ihtiyaca uygun konut üretilmemesine yönelik, ortalama hane halkı büyüklükleri, öğrenci ve genç çalışan nüfus yoğunlukları gibi değişkenler göz önünde bulundurularak semtler düzeyinde gerekli düzenlemeler yapılacak. Yine Ankara merkez ve 5. Alt Bölge'de gerek kentsel dönüşüm kapsamında gerekse de bunun haricinde yürütülecek kamu kaynaklı veya destekli toplu konut projelerinde orta gelir grubuna da hitap eden konutlar üretilecek. Dolayısıyla bir yandan ev sahipliği oranları doğrudan artırılırken diğer yandan da daha rasyonel fiyatlandırma sağlanacak. 


Sabah



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler