28 / 03 / 2024

Alptekin Başarır: Yeni düzenleme ile tüketici yeniden balkona çıkıyor!

 Alptekin Başarır: Yeni düzenleme ile tüketici yeniden balkona çıkıyor!

İmara ilişkin yönetmelikleri ve kanun çalışmalarını değerlendiren Başarır İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Alptekin Başarır, yeni düzenlemelerle tüketicinin yeniden balkon keyfi yaşamaya başlayacağını söyledi.


Başarır İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Alptekin Başarır, Türkiye’de son zamanlarda değişen imar yönetmeliklerini ve meclisteki İmar kanunu çalışmalarını değerlendirdi.


Türkiye’de geçmişte geniş balkonlu evlerde balkon keyfi yaşandığını anımsatan Alptekin Başarır, yeni düzenlemelerin yeniden balkon keyfi yaşanmasına müsaade ettiğini söyledi.


Yakın geçmişte belediyelerin ve yönetmeliklerin değişmesiyle balkonlar emsalin içine alındığını, bu nedenle sektörde yalancı balkon da denilen Fransız balkonların yapılmasının gündeme geldiğini anlatan Başarır, “Yani bir çıkıntısı olmayan yere kadar acılan camlara Fransız balkon denilmeye başladı. Şimdi yeni yönetmelikten sonra her kattaki yüzde 20 alan katın brüt alanının yüzde 20’sinden ortak alanlar çıktıktan sonra kalan alanları daireleri balkon olarak bölüp onu da camlı katlanabilir camlı kapa imkanı vermiş oluyor. Bir nevi kış bahçesi, bir nevi yemek bahçesi oluşturuluyor” dedi.


Düzenleme gereğince, bir apartmanın her katının yüzde 20’sinin emsalden yani izne tabi inşaat alanından düşüldüğünü, bunun içinden asansör ve merpen boşluğu çıkarılıp kalanın dairelere dağıtılmasına izin verildiğini anlatan Alptekin Başarır,  bu düzenlemeyle gayrimenkul sektörünün önünün açıldığını söyledi.


Tüketici Zorunluluktan Dolayı Balkondan Vazgeçiyordu

Balkonların alıcı açısından her zaman tercih nedeni olduğunu savunan Başarır, “Artık tabi ki herkes balkonunu yapacak. Ama eski tip yönetmelikte bu balkonlar emsalin içinde sayılıyordur. Onun için de insanlar doğal olarak, alandan kazanmak için odayı tercih ediyordu. Balkondan vazgeçiyorlardı. Zaten bir nesil balkonsuz büyüdü. Bundan sonraki nesiller yine balkon kültürünü yasamış olacak” dedi. 

  

Konutta net-brüt ayrımını gideren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yasa taslağını da değerlendiren Başarır İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Alptekin Başarır, tüketicinin aldığı konutun artık standarda oturacağını, sektöre çeki düzen geleceğini söyledi.


Alptekin Başarır “Şimdi eskiden üretici firma aslında bir kandırmacayla da metre kare fiyatını düşük tutmak için brüt alanı şişirdikçe şişiriyordu.  150 metre daireler kutu gibi çıkıyordu. Şimdi bunlar bir düzene konuluyor. Eskiden otoparklardan havuza kadar her şey brüt alana konulurken ve böyle satılırken şimdi kurallar belli oluyor” yorumunu yaptı.


Kurtköy’de Doğa ile Bütünleşen Proje

Halen Kurtköy’de Helenium Garden projesinin inşaat ve satışını sürdürmekte olan Başarır İnşaat, yeni imar düzenlemesindeki balkon avantajlarını bu projede yatırımcılarına sunuyor. Helenium Garden’da her katı çepeçevre saran balkon ve terasları ile konut sahiplerinin açık hava ve doğa ile daha fazla buluşmasına imkan tanınıyor.


Kat bahçeleri ile hem kent olanaklarını hem de doğayı bir arada yaşamak isteyenleri hedefleyen şirket, Helenium Garden projesinde ortalama 2 bin 450 liradan başlayan metrekare fiyatlarıyla bütçeyi sarsmayan ödeme planları sunuyor.


İnşaatına Eylül 2013 tarihinde başlanan ve 2015 yılında teslim edilmesi planlanan Helenium Garden, 4 blokta 312 konuttan oluşuyor. 40 metrekare ile 157,5 metrekare arasında değişen konut büyüklüklerine yer verilen Helenium Garden’da konut fiyatları 109 bin 500 liradan başlıyor.




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler