28 / 03 / 2024

Özyurtlar'dan 3 bin konutluk 3 yeni proje!

Özyurtlar'dan 3 bin konutluk 3 yeni proje!

Tamer Özyurt: Geçen yıl sektörde 1.000 TL'nin altında fiyatlar görebiliyorduk. Maliyetlerde yüzde 30 artış olunca metrekare fiyatları da minimum 1.200 TL seviyesine çıktı. Sonra maliyetlerde tekrar bir yüzde 20'lik artış oldu. Şimdi, bu 1200'lü rakamlar 1


 
Özyurtlar, Ntowers, Ntepe, Nmerkez'den sonra 'N' markalı projelerine yine Bahçeşehir'de inşa edeceği Nşehir ve Ntcity'yi ekliyor. 400 konutluk Özyurtlar Residence ile birlikte şirketin satışa sunacağı konut sayısı 3 bini bulacak


Ntepe, Ntowers, Nmerkez gibi projeleri ile tanınan Özyurtlar İnşaat, çekmecesinde sakladığı toplam 3 bin konutluk 3 projeyi satışa sunmaya hazırlanıyor. Özyurtlar İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, Bahçeşehir bölgesinde hayata geçirecekleri yeni projelerin ayrıntılarını ve son günlerde tartışılan 'ekonominin soğutulması' konusundaki değerlendirmelerini AKŞAM'la paylaştı

'Ekonominin soğutulması' gündemde. Sizce böyle bir ihtiyaç var mı?
Uzaktan baktığımızda büyümenin hızını biraz yavaşlatmak istiyorlar gibi görünüyor. Kredi borçlanmaları her geçen gün büyüyor. Bunun önünü biraz kesmek istiyorlar. Anladığım kadarıyla hükümetin daha önemli işleri var anayasa ile ilgili. Ağırlığı biraz oraya vereceker. Ağırlığı oraya verirken ekonomide de hasar almak istemiyorlar. Benim anladığım bu. BDDK'nın şimdiye kadar aldığı kararların olumlu etkilerini gördük. Türkiye küresel krizden neredeyse hiç etkilenmedi. Bu şimdiye kadar alınan kararların başarılı olduğunun bir göstergesi.

Cari açığa faydamız olabilir
Konut kredilerine sınırlama getirmek dışında ekonominin soğutulması için gayrimenkul cephesinde başka bir formül geliştirilebilir mi?
Şu anda sektörün cari açığa ne faydası ne de zararı var. Ama aslında biraz destek ile faydamız olabilir. Bireysel çabamızla yurtdışına konut satmaya çalışıyoruz ve zorlanıyoruz. Bu işi ihracat gibi düşünür ve devlet desteklerse, inşaat sektörünün ekonomiye katkısı ciddi anlamda artabilir. Yabancıların İstanbul sevdası var. Her projenin yüzde 10'u yabancılara satılabilir. Yabancılar aldıkları bu konutları yüklenip götürmeyecekler.

N markasıyla turizme girip, otel yapabiliriz
Son dönemde farklı sektörlerden inşaat işine giren çok firma oldu. Siz başka sektörlere girmeyi düşünür müsünüz?
İdealimde turizm sektörü var. Otel işine girip, 'N' markasını orada da devam ettirmeyi düşünüyorum. Birkaç sene içinde Güney'de Bodrum Çeşme arasında 5 yıldızlı bir otel yatırımı yapabilirim.

Artık 1400 1500'ün altı yok
Seçim sonrasında sektörde fiyatlar artacak demiştiniz. Metrekarede taban fiyatı ne olacak önümüzdeki günlerde?
Geçen yıl sektörde 1.000 TL'nin altında fiyatlar görebiliyorduk. Maliyetlerde yüzde 30 artış olunca metrekare fiyatları da minimum 1.200 TL seviyesine çıktı. Sonra maliyetlerde tekrar bir yüzde 20'lik artış oldu ancak seçim öncesinde kimse maliyet artışını fiyatlara yansıtmadı. Şimdi, bu 1200'lü rakamlar 1400-1500 TL seviyesine çıkacak. Maliyetler artık bunun altına izin vermiyor.

ATEŞ OLMAYAN YERDEN DUMAN ÇIKMAZ
Konut alımında öz kaynak zorunluluğunun yüzde 40'a yükseltilmesi de tartışıldı..
Ateş olmayan yerden duman çıkmaz. Bu konu bir defa gündeme geldiyse bir daha geri adım atılacağını sanmıyorum. Şimdi olmasa bile bu bir gün mutlaka karşımıza çıkacak. Ancak bence yüzde 40 değil, yüzde 30 gibi bir rakamla karşılaşacağız. Yüzde 30 sektörün kaldırabileceği bir rakam.

Peki yüzde 30'un üzerine çıkılırsa ne olur?
Sektör büyük yara alır. Konut sektörü Türkiye'nin en vasıfsız insan kaynağını istihdam eden bir sektör. Şu anda işsizlik azalıyorsa bu inşaat sektörü sayesinde.

İnşaatın önüne set çektiğinizde bu insanlar ne olacak. Bu okuma yazma bile bilmeyen insanları hangi sektörde değerlendireceksiniz. Bunların hepsi düşünülüyordur diye tahmin ediyorum.

İşin en kolay tarafı satmak
Kısa süre içinde 3 bin konutu satışa sunmak riskli değil mi?
Aslında bizim için işin en kolay tarafı satmak. Bu sektörde işi en kolay departmanlar, satış departmanları. Zor olan ise taahhüt ettiğiniz standartta ve tarihte, projeyi eksiksiz teslim etmek. Bunu yapabilen firmalar başarılı oluyor.

Sektörde bu taahhütlerini yerine getiremeyecek gibi görünen firmalar var mı?
2009'da, 2010'da satılmış ancak temeli atılmamış projeler var. Bunlarda sıkıntı olabilir.

İki büyük projeyi teslim ediyoruz
Yeni projeler var mı?
8'inci ve 9'uncu ayda iki projemizi teslim edip, ardından 3 yeni projemizi devreye alacağız. Üçü de Esenyurt'ta olacak. 3 bin dairelik 3 projenin ikisine bu yıl başlayacağız. Talep yüksek olursa, 3'üncüyü de satışa sunabiliriz. NCity, NŞehir ve Özyurtlar Residence olacak. Ncity ve Nşehir, 1100 ve 1500 konutluk iki proje. Residence ise Anadolu'dan gelen tüccara yönelik 400 bağımsız bölümden oluşan otel mantığında bir proje. A-B grubuna yönelik ekonomik fiyatlı bir proje olacak.
Akşam/Şenay BÜYÜKKÖŞDERE



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri