28 / 03 / 2024

Konut kredisi hesaplaması nasıl yapılıyor?

Konut kredisi hesaplaması nasıl yapılıyor?

Bankalar, belgelenebilen tüm gelir kalemleri hesaplayarak krediyi değerlendirir. Belgelenebilir maaşın yanında varsa ek gelirlerin de bankaya ibraz edilmesi kullanılacak kredi tutarını arttırabilir.


Kredisi başvurusu aşamasında en çok merak edilen konulardan biri de maaşın kaç katına kadar kredi alınabileceği konusudur. Talep edilen kredi türüne göre kredi vadesi, dolayısıyla ödenecek kredi taksit tutarı değişmektedir.


BDDK tarafından yapılan düzenlemelerle kredi tipine göre vadeler sınırlandırılmıştır. Konut kredileri için en yüksek vade 30 yıl iken, ihtiyaç kredilerinde 3 yıl, taşıt kredilerinde ise 4 yıl olarak değişmektedir. Banka, kullanılacak kredi tutarına karar vermeden önce kredi kullanacak kişinin kredi sorgulamasını yapar ve daha önceden alınmış kredi tasitlerinin ödenme şeklini, kredi kartı borçlarının zamanında ödenme durumunu ve daha birçok değişkeni bir arada değerlendirir. Talep edilen kredi tutarı bankanın maaş/taksit oranını aşıyorsa, ekstra gayrimenkul ipoteği veya kefil gerekebilir. Temel olarak aylık kredi taksitlerinin aylık gelirin yarısını aşmayacak şeklide kredilendirme yapılır. Örnek olarak aylık geliri 3.000 TL olan bir tüketici 60 aylık bir konut kredisi kullanmak isteğinde yaklaşık olarak maaşının 30 katında kadar yani 90 bin TL konut kredisi kullanabilir.


Konut kredisi hesaplama şu şekilde yapılır: Önce aylık gelirin yarısı alınır, 3.000 TL için 1.500 TL. Gelirinin yarısının kredi taksiti olarak ödeneceği hesaba katıldığında 60 ayda sonunda ödenecek rakam 1.500*60=90.000 TL olarak hesaplanır. Bu tutar da maaşın 30 katına denk gelir. Bu örnek hesaplama herhangi bir banka özelinde yapılmamış olup, bankaların kredi kullandırım aşamasındaki genel yaklaşım şeklini yansıtmaktadır. Kredi taksit tutarları ile maaş arasındaki oransal ilişki bankadan bankaya değişmektedir. %50 olan oran, bankaya göre %60 sevilerine kadar çıkabilmektedir.


Bankalar, belgelenebilen tüm gelir kalemleri hesaplayarak krediyi değerlendirir. Belgelenebilir maaşın yanında varsa ek gelirlerin de bankaya ibraz edilmesi kullanılacak kredi tutarını arttırabilir. (Konut kredileri için ekspertiz değerinin aşmamak şartıyla) . Kira, faiz geliri, ek iş ya da aileyle beraber oturuluyorsa aile geliri de konut kredisi taksit hesaplamalarına dahil edilebilir.




Kredi Pazarı