16 / 04 / 2024

Konut kredisi faiz oranları 2016'da düşecek mi?

Konut kredisi faiz oranları 2016'da düşecek mi?

Konut sektörü, yüksek kredi faiz oranlarına rağmen 2015 yılında 1 milyon 200 bini aşan satış performansıyla rekora imza atarken 2016 beklentileri, faiz oranlarının düşmesiyle yeni rekorlar kırılabileceği yönünde şekilleniyor.


Konut kredisi, hem yatırımcı hem de sektör için kritik öneme sahip. 2015 yılında yüksek seyreden faiz oranlarının 2016'da ne yönde ilerleyeceği ise günün merak konusu olarak öne çıkıyor.


Konut sektörü, yüksek kredi faiz oranlarına rağmen 2015 yılında 1 milyon 200 bini aşan satış performansıyla rekora imza atarken 2016 beklentileri, faiz oranlarının düşmesiyle yeni rekorlar kırılabileceği yönünde şekilleniyor. Konuya yönelik İnşaat Müteahitleri Sanayici ve İş adamları Derneği (İMSIAD) Yönetim Kurulu Başkanı Namık Ziya Mescioğlu ve İMSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sertaç Karaalp görüşlerini YeniDönem gazetesiyle paylaştı. 


DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ 

Konut sektörünün, 2015 yılında gerçekleşen 2 önemli seçime rağmen ciddi bir performans göstererek ülke ekonomisine önemli bir katkı koyduğunun altını çizen İMSİAD Başkanı Namık Ziya Mescioğlu, 2016 yılında sektörün yeni rekorlara imza atacak potansiyele sahip olduğunu söyledi. 1 Kasım seçimleri sonrasında sağlanan istikrar ortamının ekonomiye güven aşıladığını vurgulayan Mescioğlu, "İstikrar, ekonomiye olumlu bir seyir yönü belirleyecek, bunun yanında konut sektörü için de kredi faiz oranları belirleyici bir rol üstlenecek. 2015 yılında yükselen ve 1,20-1,30'lar seviyesinde gerçekleşen oranların bu yıl, 'Mortgage Yasası'nda yapılacak düzenlemeyle 1,00'ların altına düşmesini bekliyoruz" dedi. 


PROJE PATLAMASI 

Bursa'da tüketicinin hem yatırımlık hem de kullanımlık ihtiyacına cevap verecek nitelikte konut imalatının sürdüğünü belirten Mescioğlu, 2016 yılında hem ülke bazında hem de Bursa'da proje patlaması yaşanacağını söyledi. Geride kalan yılda gerçekleştirilen satışların mevcut yapılardan karşılandığını irdeleyen Mescioğlu, 2016 yılında ise satışların büyük bir bölümünün yeni imalatlardan gerçekleşeceğini de açıklamasına not etti. 


VERGİ İADESİ 

Arsa maliyetlerinin yüksekliğine de dikkat çeken Mescioğlu, kentsel dönüşümün depremsellik ilkesinin yanında sağlıklı bir kent kimliği açısından gereklilik olduğunu belirtti. Bu noktada süreci hızlandırmaya yönelik atılacak adımların yanında Bursa'da yeni imar alanlarının açılmasına da ihtiyaç olduğunu vurguladı. Mescioğlu, ayrıca mütekabiliyet yasasıyla yabancıya konut satışının önünün açıldığını vurguladı ve vergi iadesinin satışları daha da hızlandıracağını bildirdi. 


KURA RAĞMEN... 

Sektör adına 2015 yılının verimli geçtiğini vurgulayan Alpiş Group Yönetim Kumlu Başkanı Sertaç Karaalp, faizlerde ve dolar kurunda yaşanan yükselişle yerli yatırımlarda bir duraklama görüldüğünü fakat sektörün kura rağmen fiyatları artırmamakta direndiğini aktardı. 2016 yılında kredi faizlerinin düşeceği yönünde beklenti olduğunun altını çizen Karaalp, bunun sektörde satışları daha da hızlandıracağını söyledi. 


GÜVENLİ LİMAN 

Siyasi konjonktür, ekonomideki dalgalanmalar ve uluslararası ilişkilerde yaşananların 2015 yılında sektörü ufak çaplı da olsa etkilediğini belirten Karaalp, "Sektörel rakamlar baktığımızda bu yıl tüm dalgalanmalara rağmen sektördeki satışlar arttı. Yatırımcılar için, emtia fiyatlarının sarsıldığı, kurun oynak seyrettiği bir dönemde gayrimenkul en güvenli yatırım aracı olarak öne çıkıyor" dedi. 


YABANCIYA SATIŞ 

Yabancıya konut satışına yönelik yapılacak vergi düzenlemesinin de önemine vurgu yapan Karaalp, Türkiye'nin 2023 hedeflerinin yakalanmasında konut sektörünün önemli bir rol üstlenebilecek bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Karaalp, ayrıca yabancı yatırımcının Türkiye'ye önemli bir seviyede ilgi gösterdiğini, bu ilginin fırsata dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. 


Yeni Dönem/ N. Nuri YAVUZ 



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler