20 / 04 / 2024

Konut kredilerine rekor başvuru talebi!

 Konut kredilerine rekor başvuru talebi!

3 kamu bankasına konut kredisi için başvuruların sayısı rekor düzeye ulaştı. 34 bin kişi 5,9 milyar liralık kredi talebinde bulundu.



Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank gibi kamu bankaları konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1,50'lerden yüzde 0,99'a düşürdü.


Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; bankacılık yetkililerinin açıkladığı verilere bakıldığında, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank'ın ağustos başında konut kredisi faiz oranlarını yüzde 1'in altına çekmeleri sonrasında müşterilerinden gelen talep rekor seviyeye çıktı. 1 haftada 34 bini aşan kişinin 5,9 milyar liralık kredi başvurusunda bulunduğunu duyurdu.


Başvuru sayısı ve tutarının, kısa bir zaman diliminde ulaşılan en yüksek seviyeye düştüğünü kaydeden kaynaklar, talebin bayram tatili sonrasında da sürdürüleceğini tahmin etti. 


Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank, ay başında konut faiz oranlarını düşürerek, ikinci el dahil tüm konutlar için aylık faizi yüzde 0,99'dan başlayan oranlara gerilerken, vadeleri de kamu bankalarının tarihinde ilk kez 120 aydan 180 aya kadar artırdı.


Türkiye ekonomisinde yapılan dengelenme sürecine paralel enflasyondaki gerileme ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) faiz indirim sürecine girmesiyle bankalar da bu ay başından itibaren mevduat ve kredi faiz oranları düşmeye başladı.


Analistler, faiz oranlarında yapılan düşüşün sürmesinin beklendiğini kaydederek, kamu bankalarından sonra özel bankaların da faizlerde düşüşün başlatacağını ve böylece kredi pazarının daha da gelişeceğini kaydediyor.


0.99 konut kredisi veren banka sayısı 5'e çıktı!