28 / 03 / 2024

Hangi bankalar konut kredi faiz oranlarını artırdı?

 Hangi bankalar konut kredi faiz oranlarını artırdı?

Bankaların konut kredisi faiz oranları ekonomik gelişmelere bağlı olarak dokuz aydır süren aralıksız düşüş ivmesinin ardından yeniden yükseliyor.Peki hangi bankalar konut kredi faiz oranlarını artırdı?



Konut kredisi faizleri Merkez Bankasının 2019’un ikinci yarısında başlayan faiz indirimleri ile düşüşe geçmişti. Kamu bankalarının öncülük ettiği faiz indirimleri para politikasındaki kesintisiz indirimlerle hızlanarak tüm bankalara yayıldı. Bankaların kredi faiz oranları yaklaşık dokuz aydır kesintisiz devam eden faiz indirimleri sonrası son haftalarda yaşanan ekonomik olumsuzluklarla yükseliş yönüne yöneldi. 


Çin’de ortaya çıkan koronavirüsün uluslararası çapta yayılması ile risk iştahı azaldı. Güvenli liman talebine yönelik yatırımlar sonrasında gelişmekte olan para birimleri ile beraber Türk Lirası da değer kaybetmeye başladı. İdlib kaynaklı yaşanan jeopolitik etkilerin sonucunda da döviz kurunda yükseliş meydana geldi. Enflasyonun Şubat ayında da yükselmeye devam etmesi ile olumsuz verilerin bir araya geldiği ekonomik sebeplerin etkisi ile konut kredisi faizleri yeniden yükselişe geçti.


Son bir hafta içinde Garanti BBVA, Yapı Kredi Bankası, İNG, Kuveyt Türk Bankası, TEB ve Akbank konut için uyguladıkları kredi faiz oranlarında artışa gitti. En uygun konut kredisi faizi kamu bankalarının sıfır konutlar için uyguladığı yüzde 0.79 olurken, ikinci el konutlar içinde Türkiye Finansbank'ın kampanyalı ürünü kapsamında sunduğu yüzde 0.87’ye geriledi. 


En uygun konut kredisi faiz oranı ile 100.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin 5 yıl vade için aylık taksitleri 2.100 TL oluyor. Vade sonunda toplam geri ödemesi ise 126.000 TL’ ye karşılık geliyor. 


Kredi Pazarı'nın araştırmalarına göre haftanın son işlem gününde en uygun konut kredisi faiz oranları şu şekilde;


Kamu Bankaları


Kamu bankaları ilk kez satışa sunulan konutlar için ortak kredi kampanyası sunuyor. Ziraat Bankası, HalkBank, VakıfBank ve Ziraat Katılım Bankası sıfır konut için aylık yüzde 0.79 faiz oranı ile 15 yıl vadeye kadar kredi kullandırıyor. 


Kamu bankalarının geçtiğimiz hafta ikinci el konutlar içinde kredi faiz indirim uygulayarak oranlarını 15 yıl vadeye kadar yüzde 0.94’e indirdi. 


Türkiye Finans Bankası 


Türkiye Finans Katılım Bankası 10 yıl vadeye dek kampanyalı konut finansmanı oranlarını yüzde 0.87’ ye tabela oranlarını ise yüzde 0.91’e düşürdü. 


Kuveyt Türk Bankası 


Kuveyt Türk Bankası konut finansmanı ürünü için 10 yıl vadeye kadar yüzde 0.94 kar payı oranı ile finansman sunuyor. 


İş Bankası 


İş Bankası yüzde 1.75 tabela faiz oranı sunsada kampanyalı ürünleri için yüzde 0.95 faizle konut kredisi sağlıyor. 


Yapı Kredi Bankası 


Yapı Kredi Bankası 10 yıla dek tüm vadelerde yüzde 0.99 faiz oranı ile kredi kullandırıyor.