28 / 03 / 2024

Bu krediyle konut alınır, elini çabuk tutanlar kazanır!

 Bu krediyle konut alınır, elini çabuk tutanlar kazanır!

Kredi ile konut almanın sihirli formülü aylık yüzde 1 veya onun altındaki faiz oranıdır. Kredi kullanıcılarını ancak böyle bir oran harekete geçirebilir. Çünkü konut hane halkının en büyük harcaması ve yatırımıdır...



Habertürk'ten Abdurrahman Yıldırım bugün köşesinde "Bu krediyle konut alınır, elini çabuk tutanlar kazanır!" başlıklı yazısına yer verdi. İşte yazının detayları;


Kamu bankaları konut kredi faizini piyasa faizlerinin yüzde 60’ı düzeyine, aylık yüzde 0.99’a indirdi. Vade de uzatılarak 15 ve 20 yıla çıkardı.


Kredi ile konut almanın sihirli formülü aylık yüzde 1 veya onun altındaki faiz oranıdır.

Kredi kullanıcılarını ancak böyle bir oran harekete geçirebilir.


Çünkü konut hane halkının en büyük harcaması ve yatırımıdır. Uzun vadeli bir kredidir. Faiz oranları ne kadar yüksekse kullanılan anapara o oranda büyümekte ve geri ödeme taksitleri yüksek olmaktadır.


-Zaten yüksek faiz oranları ile bir kredi piyasasının geliştiği de görülmedi. Bu açıdan faiz oranlarının düşmesi ve bu düşüşün doğal yollardan, kalıcı bir biçimde olması için, enflasyonun da düşmesi gereklidir. Son yıllarda gerçekleştirilemeyen ise enflasyonun düşürülmesidir.


TEMMUZ SONUNDA FAİZLERDE DURUM NE?

-Yılın ikinci yarısı itibariyle enflasyonda düşüş başladı. Ama oranlar hala yüzde 15’in üzerindedir.


-Temmuz sonu itibariyle TL ticari kredi faizi ise bankaların ağırlıklı ortalaması olarak yüzde 19.02’dir.


-Konut kredi faizleri yüzde 20.505dir.


-En yaygın vade olan 3 aylık mevduatın faizi ortalama yüzde 20.85’tir. Mevduatların tüm vadelerdeki ortalama faizi 20.09’dur.


KONUTA ÖZEL FAİZ: YÜZDE 12

-Bankalardaki faiz oranları bu düzeydeyken . aynı haftada üç kamu bankası konut kredi faizini aylık yüzde 0.99 açıkladı. Ticari kredi ile mevduat faizi arasındaki yıllık

bazda fark 8.5 puan. Ya da konut kredi faizleri piyasa faizlerinin yüzde 60’ı düzeyinde. Iskonto oranı yüzde 40. Diğer tüketici kredileri ile fark ise 15 puanı buluyor.


-Bu faiz düzeyindeki krediye elbette talep de yüksek. 2 günde 13 binden fazla başvuru ve 2.1 milyar liralık kredi talebi oluştu. Bu talebin devamı da beklenir.


-Çünkü daha krediyi alırken 8 puanlık faizi kazanıyorsun.


-Bir diğer avantaj ise vadenin uzatılarak 15 ile 20 yıla kadar kredi kullandırılmasına fırsat tanınmasıdır.


FAİZLERİN YÜZDE 12’YE DÜŞMESİ ZAMAN ALIR

-Gerçekten konut almak isteyenler için çok iyi bir fırsat. Normal kredi faizlerinin yüzde 12’ye düşmesi için öncelikle enflasyonun tek haneli rakamlarda kalıcı olması, mevduat faizlerinin de tek haneli düzeylere inmesi gerekiyor.


-Ne de olsa kredi faizleri üzerinde hem aracılık maliyeti hem de vergiler var. Dolayısıyla koşulların uygun olması halinde kredi faizleri aşağı gelir ama bu da belli bir zamanı alır. Diyelim en iyi koşullarda bir yılı alır.


YENİDEN YAPILANDIRMA İMKANI VAR

-Yüzde 12 faizle alınan bir kredinin kullanıcıya yük oluşturması için, faizin bu oranın altına inmesi gerekir. Diyelim ki bu oran yüzde 10 ve altı olsun. Eğer gelecek yılın ikinci yarısında konut kredi faizleri yüzde 10 ve altına inerse, yüzde 12’den alınan krediyi yeniden yapılandırmaya gidilebilir.


-Aynı banka razı geliyorsa daha düşük faizden mevcut krediyi kapatmak ve yeni oranlardan yola devam etmek mümkün. Yoksa daha düşük faizli krediyi başka bir bankadan sağlayarak kredi kapatılabilir.


-Konut kredilerin ticari kredilere göre çok önemli avantajı faizinin tüketicinin aleyhine olacak şekilde değiştirilememesi. Yani bankanın artırıma gidememesi. Bu krediyi kullanmanın temel fırsatı da burada. Faizi düşük ve uzun vadede taşınabilir. Daha düşük faiz oranlarına inilirse pekala kredi yeniden yapılandırılabilir.


KREDİ KOLAYLIĞI FİYATLARI ETKİLEYEBİLİR

-İşin içinde bir de konutun fiyatı var. Konut alanların da fiyatı araştırması, kredi kolaylığına paralel olarak fiyat artışlarının olup olmadığına bakması gerekiyor. Çünkü bu imkanı gören satıcı fiyatı ona göre verebilir.


-Eğer bu kredi kullanımı yaygınlaşırsa, bankalar ilan ettikleri faizler üzerinden kredileri rahatlıkla kullandırırlarsa, bunun konut fiyatları üzerindeki etkisini de artırıcı yönde ya da fiyatların düşüşünü önleyici şekilde görebiliriz.


ALICIYA DA SATICIYA DA İYİ FIRSAT

-Kaldı ki, finansmana sıkışan konut satıcıları da pekala devreye girebilir, göstermelik alıcılar bulabilir. Tapu devriyle birlikte finansmana kavuşabilir. Buradaki toplam yük de tapu harcı kadar ki, faiz marjının yarısına bile varmıyor.


-Nereden bakılırsa bakılsın piyasa belirlenen konut kredi faizleri hem alıcılara altın bir fırsat sunuyor, hem de faizlerinin yüzde 60’ı düzeyinde satıcılara. Fiyatların gerilemesine karşılık yüksek faizlerden dolayı bekleyenler artık yüzde 40 iskontodan sonra harekete geçebilir. Yine uygun koşullu kredi kullanımının yaygınlaştırılması, elinde satacak konutu olanlara müşteri yaratır.


SEKTÖRÜ KURTARIR MI?


-Konut sektöründeki düğümlenmeyi veya konut stokunu eritebilmesi için, kredi kullanımının da çok yaygın hale gelmesi gerekiyor.


-Bu kadar kaynak kamu bankalarında var mı bilmiyorum. Varsa bile hepsini bu faizden bir tek sektöre kullandırmak isterler mi?


-Tabii bankalar kamu bankası olunca ortaya çıkacak maliyeti de kamu üstlenecek demektir. Kararverici durumdaki kamunun veya hükümetin kendisidir. Bir sektörün doğrudan kurtarılmasına ve bunun bedelini ödemeye karar verirlerse neden olmasın?


ELİNİ ÇABUK TUTANLAR KAZANIR

-Sorun yada zorluk şurada ki, sırada kurtarılacak başka sektörler de var. Dolayısıyla kurtarma kanalının bir sektör için sonuna kadar çalıştırılacağını sanmıyorum.


-Bütün bu nedenlerden dolayıdır ki, elini çabuk tutanlar, krediyi ilk kullananlar, ilk harekete geçenler avantajlı olacak gibi görünüyor.