24 / 04 / 2024

Çevre temizlik vergisi 1. grup nedir?

Çevre temizlik vergisi 1. grup nedir?

Belediyelerin sunduğu hizmetler için ödenen çevre temizlik vergisi tutarını, taşınmazın sahip olduğu bina grup ve derece sayısı belirliyor.Buna göre çevre temizlik vergisi 1.grup nedir?


Çevre temizlik vergisi 1. grup nedir?

Çevre temizlik vergisi, konut işyeri ve diğer şekillerde kullanılan yapılar için ödeniyor. Belediyenin sunduğu temizlik hizmetine karşılık olarak ödenen çevre temizlik vergisinin sorumlusu, gayrimenkulüm sahibi değil; kullanıcısı oluyor.Örneğin işyerinde kiracı olması durumunda, çevre temizlik vergisi kiracı tarafından ödeniyor.


Çevre temizlik vergisi, yılda 2 eşit taksit halinde ödenebiliyor. Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.


Vergi meskenlerde su faturalarına yansıtılırken,işyerlerinin bu vergiyi belediyeye ödemeleri gerekiyor.


Çevre temizlik vergisi tutarını, taşınmazın sahip olduğu bina grup ve derece sayısı belirliyor.Peki çevre temizlik vergisi 1.grup nedir?


Çevre temizlik vergisi 1. grup, diğer gruplar arasında vergiyi en yüksek ödeyen grup olarak ifade ediliyor. 1. grubun çevre temizlik vergisi miktarları şu şekilde;


Büyükşehir Belediyeleri Dışındaki Belediyelerde Uygulanacak Çevre Temizlik Vergisi


Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak olan çevre temizlik vergisi tarifesi aşağıda yer almaktadır.


1. Grup

1. Derece 2.500

2. Derece 1.900

3. Derece 1.600

4. Derece 1.300


Büyükşehir Belediyelerinde Uygulanacak Çevre Temizlik Vergisi


2464 sayılı Kanunun mükerrer 44 üncü maddesinin beşinci fıkrasına göre, büyükşehir belediyelerinde çevre temizlik vergisi, diğer belediyelerde uygulanan çevre temizlik vergisi tutarları %25 artırılarak hesaplanacaktır. Buna göre büyükşehir belediyelerinde uygulanacak olan çevre temizlik vergisi tarifesi aşağıda yer almaktadır.


1. Grup

1. Derece 3.125

2. Derece 2.375

3. Derece 2.000

4. Derece 1.625

5. Derece 1.375

Çevre temizlik vergisi borcu nasıl öğrenilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com