25 / 04 / 2024

Yerel seçim süreci kentsel dönüşüm çalışmalarını yavaşlattı!

Yerel seçim süreci kentsel dönüşüm çalışmalarını yavaşlattı!

İnşaat sektörünü yeni yılda tetiklemesi beklenen kentsel dönüşüm seçim ağırlığına girdi. Ömer Derbazlar, yapılan anlaşmaların pratiğe dökülmesinde sorun yaşandığını söylerken, Talat Kılıç ise "Herkes bekle, gör politikası uyguluyor" dedi...


İnşaat sektörünü yeni yılda tetiklemesi beklenen kentsel dönüşüm seçim ağırlığına girdi. Ömer Derbazlar, yapılan anlaşmaların pratiğe dökülmesinde sorun yaşandığını söylerken, Talat Kılıç ise "Herkes bekle, gör politikası uyguluyor" dedi. 


2014 yılında inşaat sektörünün büyümesini ateşlemesi beklenen kentsel dönüşüm, seçim süreci nedeniyle yavaşladı. Sektörde seçim nedeniyle dönüşüm projelerin hızında bir azalma yaşandığı belirtilirken, durgunluğun seçim sonrasında sonra ereceği belirtiyor. 


İnşaat sektörünün 2013'te özel sektörün kentsel dönüşüm kapsamında yapılan çalışmalarla büyüme gösterdiğini dile getiren Metropolis Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Derbazlar, "Ancak kentsel dönüşüm projelerinde aksaklıklar devam ediyor. Bizim gibi kentsel dönüşüm yapan inşaat firmaları da anlaşmalar yapıyor. 


Kağıtlar üzerinden her şey tamamlanıyor. Ancak pratikte dönüşümün gerçekleşmesi mevcut dönüşüm bölgelerinin yıkılarak yeniden dönüşmesini içeren fiziksel dönüşüm için yine de seçimler bekleniyor" diye konuştu. Seçim süreci nedeniyle kentsel dönüşümde birçok bürokratik engellerle karşılaştıklarını aktaran Derbazlar, "Seçimle birlikte masasına oturan siyasilerin, bürokratların meseleleri çözelim demesi gerekiyor.Şu anda kentsel dönüşüm ilgili olarak muhatap bile bulamıyoruz" dedi. 


Geçmişten gelen bazı eksiklikler olduğunu kanuni boyutta önceki dönemde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu işi hızlandırmak için yapmayı planladığı birçok yeni kanun ve piyasaya taahhütleri olduğunu aktaran Derbazlar, "İşi patrikte hızlandıracak uygulamaları çıkarıyordu. Doğal olarak bu ayak bir boşluğa düştü. Belediyelerde yapması gereken işlemleri seçim sonrasına bırakıyor. 


Birkaç belediyede işlerimiz var. Ruhsatları hazır olduğu halde muhataplar projelerimizi tümüyle seçim sonrasına bırakıyor. Genel olarak inşaat sektörü bu durumda" açıklamasını yaptı. Kentsel dönüşümün uzun vadeli bir proje olduğunu aktaran Kılıçoğlu Group Yönetim Kurulu Üyesi Talat Kılıç, Türkiye genelinde 6,5 milyon birimin dönüştürülmesini içeren dönüşümün ilk yıllarında daha hızlı ilerlediğini kaydetti. 


Yerel seçimlerin de etkisiyle mevcutta bir miktar yavaşlama olmasının çok normal olduğunu anlatan Kılıç, "Seçimlerin ardından çalışmaların tekrar hızlanacağını bekliyoruz. Kentsel dönüşümün etkisiyle inşaat sektörü geçtiğimiz yıllarda oldukça büyüdü. Bu yıl da yine sektörün, Türkiye büyümesinin üstünde büyüyüyeceği tahmin ediliyor" değerlendirmesini yaptı. 


Ticari Hayat 



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri