29 / 03 / 2024

Vatandaşlar Derbent Kentsel Dönüşüm Projesi'nin iptal edilmesini istiyor!

 Vatandaşlar Derbent Kentsel Dönüşüm Projesi'nin iptal edilmesini istiyor!

Evrensel Gazetesi'nin haberine göre İstanbul Derbent Kentsel Dönüşüm Projesi'nin detayları ortaya çıkarken, gözler yeniden projenin ortaklarından Yorum İnşaata çevrildi. Vatandaşlar Derbent projesinin iptal edilmesini istiyor...




İstanbul Derbent Kentsel Dönüşüm Projesi'nin detayları ortaya çıkarken, gözler yeniden projenin ortaklarından Yorum İnşaata çevrildi. Mahalleliler, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonu kapsamında gözaltına alman Yorum İnşaat Sahibi Osman Ağca'nın projeyi üstlenmesine tepki gösterirken; projenin de iptal edilmesini istiyor. 


2004 yılından beri kentsel dönüşüm gündemiyle yaşayan Derbent Mahallesi, 24 Ocak 2013'te Bakanlar Kurulu kararıyla afet riskli alan ilan edildi. Lüks ve sosyal konutların yapılacağı 280 dönümlük alandaki projeyi İstanbul Büvükşehir Belediyesi'yle birlikte Yorum İnşaat üstlendi. 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonun inşaat sektörlerine yönelik yapılan ayağında Yorum İnşaatın Sahibi Osman Ağca da gözaltına alınmıştı. 


Tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Ağca ve diğer şirket sahipleri için, "İmar Yasası'na muhalefet", "rüşvet", "Kurul kararları ve belediye meclis kararlarına uymama" suçlarının yanı sıra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'Özel Proje Alanı' veya 'Kentsel Tasarım Projesi' ilan edilerek usulsüzlükler yapıldığı, imar planlarında değişiklik yaptıramadıkları arazileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığının görev alanına almak için usulsüz şekilde Kentsel Dönüşüm Alanı veya Rezerv Yapı Alanı ilan ettirdikleri, soruşturma dosyasındaki iddialar arasında yer almıştı. 


MAHALLELİ ÖFKELİ 


Mahalleleri afet riskli alan ilan edilen Derbentliler, bu iddiaların da dikkate alınarak projenin gözden geçirilmesini ve iptal edilmesini istiyor. Mahalledeki kentsel dönüşüm projesine karşı mücadele eden Çamlıtepe Derbent Güzelleştirme Dayanışma Yardımlaşma Derneği Başkanı Rıza Coşkun, 2012 yılında 'ekonomik amaçlı çıkar örgütü kurmaktan' dolayı kendisinin de içinde bulunduğu 14 kişinin gözaltına alındığını hatırlatarak, "Bu operasyonu bize Yorum İnşaat yaptırmıştı. Ama Allah'ın sopası yok. Bize bu operasyonu yaptıranlar, şimdi yolsuzluktan gözaltına alındı. Yani bu insanlar, samimi, temiz iş adamları değil. Elbette henüz suçları kesinleşmedi. Ama bizde bir itimatsızlık oluştu. O yüzden bu durum dikkate alınmalıdır. Proje tekrar gözden geçirilmelidir" diye konuştu. 


Dernek Sekreteri Erol Erçavuş da, kendilerinin sadece evlerini savunan insanlar olduğunu ifade ederek, "Biz 4 gün gözaltında kaldık. Bizi onlar aldırttı. Sonra biz serbest kaldık, ama onlar da yolsuzluk operasyonunda göz altına alındı. Bu da bir ironi oldu" diye konuştu. Konut inşaatı, AVM ve Enerji sektörlerinde faaliyet gösteren Yorum İnşaat, İstanbul Bayrampaşa'daki Forum İstanbul isimli AVM'yi inşa eden şirket olarak biliniyor. Sosyal Konutların yapılacağı alan yolun metrelerce altında kalıyor. 


Sinem UĞURLU/Evrensel Gazetesi 




Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri