29 / 03 / 2024

İzmir kentsel dönüşüm projelerinde son durum!

 İzmir kentsel dönüşüm projelerinde son durum!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yeşildere’de Bakanlar Kurulu Kararı ile “Afete Maruz Bölge” ilan edilen 2 hektar üzerinde yer alan 153 yapının 151'inin tahliyesini ve yıkımını gerçekleştirdi.



İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yeşildere heyelan bölgesinde bugüne kadar 151 binayı yıkarak bölgeyi temizledi. Kalan son 2 binanın da yıkılmasının ardından alan yeşillendirilecek.


İzmir Büyükşehir Belediyesi, Yeşildere’de Bakanlar Kurulu Kararı ile “Afete Maruz Bölge” ilan edilen 2 hektar üzerinde yer alan 153 yapının 151'inin tahliyesini ve yıkımını gerçekleştirdi. Kadifekale- Konak kentsel yenileme projesinin devamı olan 2 hektarlık alanda kalan son 2 binanın da yıkılmasının ardından bölgenin yeşillendirilmesi hedefleniyor. Büyükşehir Belediyesi ayrıca, Yeşildere heyelan bölgesindeki vatandaşları, Noter huzurunda çekilen kurayla Uzundere’deki yeni konutlarına kavuşturdu. Uzundere’deki C-6 Blok’ta yer alan 56 daire için 49 vatandaş kuraya katıldı. 12 vatandaş ise kendi seçtikleri farklı daireler için ayrı sözleşme yapmayı tercih etti.


Kale ve Gürçeşme


1978 yılındaki Bakanlar Kurulu kararıyla “Afete Maruz Bölge” ilan edilen Kadifekale’deki 42 hektar alan üzerindeki İmariye, 19 Mayıs, Vezirağa, Hasan Özdemir, Yeşildere, Kosova, 1.Kadriye, Altay ve Kadifekale mahallelerinde 20 Temmuz 2006 tarihinde kamulaştırma kararı alınmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, heyelan bölgesinde bulunan 1968 yapı için 2007’de başlayan yıkımlar kapsamında şu ana kadar 1967 binayı yıktı. Kale’nin ağaçlandırılması çalışmaları devam ediyor. Gürçeşme heyelan bölgesinde ise 2 hektar alan üzerinde yer alan 120 yapının yıkımı gerçekleştirildi.


Büyükşehir’in kentsel dönüşüm projelerinde son durum


Bayraklı


Bayraklı Belediyesi tarafından sınırları belirlenen, Çanakkale – İzmir Otoyolu ile Altınyol arasındaki Cengizhan, Fuat Edip Baksı ve Alparslan mahallelerinin büyük kısmını içeren 60 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin Meclis kararı sonrasında harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, planlama çalışmalarını tamamladı. Ekrem Akurgal Rekreasyon Alanı Sosyal Destek Merkezinde Hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri ve konut-iş yeri sözleşmeleri imzalanmaya devam ediyor.


Uzundere


Büyükşehir Belediyesi’nin 32 hektarlık büyüklüğündeki alanda 497 yapı, 1172 bağımsız bölümü kapsayan ve 3216 adet yeni konut yapılması hedeflenen Uzundere Projesi, 9 Eylül 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Büyükşehir Belediyesi'nin tüm planlama çalışmalarını tamamladığı alanda, Uzundere İletişim Merkezinde Hak sahipleri ile uzlaşma görüşmeleri ve sözleşmelerin tamamlanma süreci devam ediyor.


Ege Mahallesi


İzmir Yeni Kent Merkezi’nin güneyinde, batıda İzban hattı, kuzeyde sanayi alanları, güney ve doğuda Melez Çayı ile sınırlanan Ege Mahallesi’nin yaklaşık 7 hektarlık kısmından oluşan “Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı” için İzmir Büyükşehir Belediyesi imar planı, mimari proje ve kentsel tasarım projeleri hizmet alımı gerçekleştirerek oluşturduğu danışma kurulu gözetiminde çalışmalarda son aşamaya geldi.


Ballıkuyu


4354 yapıyı kapsayan 48 hektarlık Ballıkuyu projesi ile “Yerinde Dönüşüm” hedefleniyor. Alanda gerçekleştirilecek projeye altlık teşkil etmek üzere; proje alanı hali hazır durum tespitinin belirlenmesi, veritabanının hazırlanması ve hak sahipliğine esas bilgi belge toplanmasına başlandı. Bugüne kadar alandaki yapıların % 30'unun ölçümü tamamlanarak eşzamanlı krokilendirme çalışmaları yürütülüyor. Mevcut imar planı, yapılaşma yoğunlukları, tarihi kale silueti göz önünde bulundurularak kentsel vizyon ve kentsel tasarım çalışmaları ise devam ediyor.


Aktepe- Emrez


Gaziemir’in Aktepe ve Emrez bölgelerinde de 122 hektarlık alanda “Kentsel Dönüşüm” projesi uygulamak için çalışmalarını tamamlayan Büyükşehir Belediyesi bölgede 10 bin adet konut üretilmesini planlıyor. Proje alanı hali hazır durum tespitinin belirlenmesi, veritabanının hazırlanması ve hak sahipliğine esas bilgi belge toplanmasına yönelik hizmet alım işi ihalesi kapsamında ölçüm ve tespit çalışmaları tamamlandı. Eşzamanlı krokilendirme çalışmaları yürütülüyor. Bu ölçüm ve tespitlerin sonuçları doğrultusunda  imar planı,  kentsel tasarım ve mimari projeleri hazırlanacak.


Örnekköy


Jeolojik etüdü onaylanan 18 hektar büyüklüğündeki alana ilişkin ön fizibilite raporu hazırlandı. Alanda 697 yapının ölçümüyle birlikte zemin üstü envanterinin hazırlanması amacı ile mevcut durum ölçüm ve tespitleri tamamlandı. Bölge ile ilgili çalışmaların veri tabanına aktarılması, ilgili kurumlardan edinilen veriler ve yapılan tespitler doğrultusunda kentsel tasarım ve planlama çalışmaları ise devam ediyor.




Yenigün 



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler