28 / 03 / 2024

İki Design Group bu yıl 14 yeni projeye başladı!

İki Design Group bu yıl 14 yeni projeye başladı!

İki Design Group ortağı mimar Murat Kader, 2017’de 14 yeni projeye başladı. Murat Kader, İstanbul'da birçok kentsel dönüşüm projesinde yer aldıklarını dile getirdi.


İKİ Design Group’un ortağı 21 yıllık mimar Murat Kader, bugüne kadar 22.5 milyon metrekare proje gerçekleştirdi. Bu yıl 14 projeye başlamak için imza attıklarını söyleyen Murat Kader, “2015-2016 yılları zor olmasına rağmen projelerimizde bir düşüş olmadı, aksine artış yaşadık. Gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm projeleri çok sayıda ödül aldı, biz de yurtdışında kentsel dönüşüm projeleri de yapıyoruz” diyor. Son 5 yılda gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projeleriyle dikkat çeken Murat Kader, Türkiye’de gerçekleştirdiği projelerin aldığı uluslararası ödüller sayesinde yurtdışında da kentsel dönüşüm projelerine başladığını diye getirdi. Rusya ve Tanzanya’da bu çalışmalara başladıklarını anlatan Murat Kader, “Tanzanya-Arusha’da 2 milyon 700 bin metrekarelik alanda 7 bin konutluk Safari City projesini gerçekleştiriyoruz. Aynı şekilde Rusya’nın kuzeyi Kazan’ın merkezinde Kazan Valisi’nin isteğiyle 380 dönümlük alanda hasılat paylaşım modeliyle bir kentsel dönüşüm projesi yapıyoruz” dedi.


YABANCILARA FIRSAT DOĞDU


Son dönemde yaşanan olayların gayrimenkul sektörüne etkilerini anlatan Kader, şu değerlendirmeyi yaptı: “Şu dönemde TL’nin değer kaybetmesi, uygun ödeme koşullarının ortaya çıkması yabancılar için yeni fırsatlar yarattı. Çok sayıda yabancı alımlar yapıyor. Katarlı, Koreli ve Hintli alıcılar var. Yabancılar 9-10 konut alıp ülkelerinde kendi çevrelerine de satıyor. Vadistanbul, Piyalepaşa gibi merkezdeki yerlerdeki fiyatlar yabancılar için çok uygun. Yabancı ilgisi hep çok azdı. Geçen yıl satılan 1 milyon 30 bin konutun yalnızca 22 bini yabancılara satılmış. Bir önceki yıl ise 14 bin konut satılmıştı yabancılara. Bu sayılar çok az. Yeni yasal düzenlemelerle birlikte satışların artacağını düşünüyoruz. Oturum izni veren İspanya ve Portekiz krizden bu şekilde kurtuldu. İstanbul da yabancılar için çok cazip bir şehir. Ayrıca şu dönem evet zor bir dönem ancak ödeme seçeneklerinde oluşturulan kolaylıklar fırsatları da içeriyor. Türkiye’de de çalışan ve belli bir geliri olanlar için de yatırım yapma zamanı.”


DEPREM TEHLİKESİ


İstanbul’da hızla yükselen dikey binalarla ilgili görüşlerini de aktaran Kader, “İstanbul’daki asıl sorun dikey ya da yatay binalar değil, alt yapı sorunları. Son dönemde açılan yeni metro hatları, köprüler ve alt geçitleri İstanbul’da rahatlama yaratmakla birlikte İstanbul’a ulaşımı da kolaylaştırıyor. İstanbul’un daha çok göç almasına da neden oluyor. İstanbul’da kentsel dönüşüm eski yapıların yıkılıp yenilerinin yapılması olarak uygulanmamalı. Daha kapsayıcı, planlı projeler yapılmalı ve alt yapı da yenilenmeli. Bunun için de adalar üzerinde dönüşümün yapılması gerekiyor. Son dönemde yatırımcılar da buna özen gösteriyor. Cazibe alanları yaratmak için, alışverişi de konutu da ulaşımı da hesaplıyorlar.”


IRAK VE İRAN’DA PROJELER VAR


İKİ Design Group’un ortağı mimar Murat Kader, yurtdışında Tanzanya ve Rusya dışında da çalışmalar yaptıklarına dikkat çekerek, “Irak ve İran’da da yaşam alanları projeleri yapıyoruz. Bu projeler bizim için çok önemli” şeklinde konuştu.


İSTANBUL’DA 2 MİLYON METREKARELİK SIĞINMA YERİ YOK


EV alırken öncelikle ulaşımı kolay olsun, güvenilir olsun, sosyal hayatı olsun taleplerinin dile getirildiğini de hatırlatan Kader, “İstanbul güvenli mi? İstanbul’un depremle bir randevusu var. İstanbul’un bir afet durumunda 2 milyon metrekarelik sığınma yerine ihtiyacı var. Bu yarı Gaziosmanpaşa, bir Şişli, 2 Beşiktaş demek. Henüz planlamalarda bunun yüzde 30’u yapılabildi. Ne yazık ki çok yavaş ilerliyor bu konu. Bu yüzden de bundan sonra yaptığımız her proje her yönüyle İstanbul’u geleceğe taşımalı” diyerek endişelerini anlatıyor.


EN İYİ DÖNÜŞÜM HAMBURG BARCELONA VE TORONTO


MİMAR Murat Kader, dünyada en iyi kentsel dönüşüm projelerinin Hamburg, Barcelona ve Toronto’da hayata geçtiğini belirterek, “5 yılda varlık değeri 45 milyar doları bulan projelere imza attık. Bugüne kadar Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Piyalepaşa’da kapsamlı dönüşüm projeleri gerçekleştirdik. 2016’da  14 projemiz ödül kazandı” dedi.


Hürriyet / Elif Ergu 




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler