16 / 04 / 2024

Haliç'in kentsel dönüşümüne yabancılar talip oldu!

 Haliç'in kentsel dönüşümüne yabancılar talip oldu!

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz'ın "Böyle bir ülkeye yabancı sermaye gelmez" sözlerinin üzerinden henüz iki hafta geçmeden dev firmalardan yatırım haberi geldi. Yabancılar Haliç'in kentsel dönüşümüne talip...


"Bu ortamda yabancı sermaye gelmez" diyen TÜSİAD'a inat iki dev fon Türkiye'ye geliyor. Yabancılar Haliç'in kentsel dönüşümüne talip.


TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz'ın "Böyle bir ülkeye yabancı sermaye gelmez" sözlerinin üzerinden henüz iki hafta geçmeden dev firmalardan yatırım haberi geldi. Haliç'teki kentsel dönüşüm projesiyle 3 milyar dolarlık iki dev fonun ilgilendiği ortaya çıktı. Haliç'e 2007'de gelen yüzde 100 Alman sermayeli Amplio Emlak Yatırım A.Ş. ile ortaklık yapmak için ocak ayında Türkiye'ye gelen fonlar, bölgede konuttan sağlığa, turizmden konferans merkezlerine birçok alanda yatırım yapmak istiyor. Haliç'teki 1.8 milyon kilometrekarelik alanda dönüşüm potansiyeli gören iki dev şirket, Amplio'nun bölgedeki projelerini de referans alacak. Yüzde 100 Alman sermayesine sahip olan ve Haliç'te Hiton Garden Inn Oteli'ni hayata geçiren Amplio, otelin arkasında kalan 30 dönümlük arazide ise 300 milyon liralık yatırımla Haliçenazır projesini inşa ediyor. Bu projeden etkilenen fonlar da Amplio Emlak Yönetim Kurulu Başkanı Alaeddin Babaoğlu ile temasa geçti. Babaoğlu, "Türkiye'ye yabancı yatırımcının gelmeyeceğini söylemek kimsenin haddi değil" dedi. 


YATIRIMLAR SÜRECEK 

Türkiye'den 17 yaşında ayrılan ve dünyanın en büyük turizm zincirlerinde üst düzey yöneticilik yapan Alaeddin Babaoğlu, Amplio'nun asıl finansörü Alman işadamı Erwin Walter Graebner'in, TÜSİAD Başkanı'nın sözlerini hayretle karşıladığını belirtti. Babaoğlu Graebner'in, "Biz Türkiye'de yatırım yapıyoruz ve bu sürecek. Böyle bir açıklama yapmak senin ne haddine. Elimizi taşın altına koyuyoruz" dediğini söyledi. Alaeddin Babaoğlu, 25 yıllık yurtdışı çalışmalarından sonra Türkiye'ye geldiğinde gelişmelere hayran kalmış. Babaoğlu, 1979'da Türkiye'den ayrılan biri olarak gördüklerinden sonra "Türkiye çağ atlamış" diye konuşmuş. 


DEDESİ OSMANLI'DA MİMARDI

2008'deki kriz döneminde 100 milyon liranın üzerinde yatırım yaptıklarını belirten Babaoğlu, "Yabancı yatırımcı söylenenlere değil devletin icraatlarına bakar. Dedikodulara ise hiç bakmıyoruz. Bizim için ülkenin demografisi, icraatları, hak ve hukukun AB standartlarında olup olmadığı önemli" dedi. Babaoğlu, Amplio'nun Türkiye'deki yatırım süreci ile ilgili şu bilgileri verdi: "75 yaşındaki Walter Graebner'e teklif götürdüm. Dedesi Osmanlı'da mimarlık yaptığı ve mezarı da İstanbul'da olduğu için Grabner'ın Türkiye'ye özel bir ilgisi var. Bu nedenle 'Sen şirketi kur, ben finans desteği sağlarım' dedi."



TÜRK ŞİRKET 100 MİLYON DOLARA İNGİLİZ DEVİN 

Türkiye'de yatırım yapan şirketler kervanına İngiliz Monitise Plc de eklendi. Ortadoğu ve uluslararası pazarlardaki kurumlara mobil bankacılık, ödeme ve ticaret çözümleri sunan, Türkiye merkezli teknoloji şirketi Pozitron, mobil para alanında dünya devi olan ve Londra borsasında işlem gören Monitise Plc'ye 100 milyon dolara satıldı. Pozitron, farklı sektörlerdeki 30'dan fazla şirkete yeni nesil mobil çözümler sunuyor. Bu şirketler arasında Türk Hava Yolları, eBay, ING, TEB, GlaxoSmithKline ve Hepsiburada bulunuyor.


İbrahim Acar/ Sabah Gazetesi 




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler