29 / 03 / 2024

Fikirtepe'de kısa vadede çözüm zor!

Fikirtepe'de kısa vadede çözüm zor!

İstanbul dönüşüyor dönüşmesine ancak bazı sancılar da çekilmiyor değil. Misal Fikirtepe... Boşaltılan yıkık dökük sokaklar savaş ya da afetten çıkmış bir kent görünümünde.


İstanbul'un ilk kentsel dönüşüm bölgelerinden olan Fikirtepe'de 6 yıldır süren çalışmalarda henüz hiçbir konut teslimi yapılmadı. Boşaltılan yıkık dökük sokaklar savaş ya da afetten çıkmış bir kent görünümünde. 


ŞEHİR düzenlemesi ve afet yönetimi açısından olmazsa olmaz unsurların başında hiç şüphesiz kentsel dönüşüm geliyor. Sadece bina yıkıp yeniden yapmanın çok ötesinde bir planlama gerektiren çalışmalara İstanbul'un hemen her köşesinde rastlamak mümkün. İstanbul dönüşüyor dönüşmesine ancak bazı sancılar da çekilmiyor değil. Misal Fikirtepe... 


KİRALAR DÜŞTÜ, GÖÇ BAŞLADI 

Kadıköy Fikirtepe'de 6 yıl önce başlayan, toplam 61 adanın dönüşümünü kapsayan çalışmalar kapsamında bir yandan yıkılan, bir yandan yapılan binalar nedeniyle mahalleler inşaat sahasına dönmüş durumda. Durmaksızın geçen hafriyat kamyonları tozu dumana katarken inşaat makinelerinin sesi kulakları deliyor. Bütün bunlar yetmezmiş gibi yaşanan aksaklık ve yavaşlamalar ciddi gecikmelere yol açıyor ve vatandaşı zor durumda bırakıyor.


Merdivenköy Mahallesinde yıkılan binaların geride bıraktığı görüntüler savaştan ya da afetten çıkmış bir kent görünümünde. Mahalledeki evini bırakıp gittiğini belirten Refik Özkonyalı, "Anlaşma sağlayıp evimizden ayrıldık. Yıkılan binamızın yerine çivi çakılmadı. Kira karşılığı Fındıklı'da oturmaya başladım. Fikirtepe'nin neredeyse tamamı Fındıklı'da oturuyor zaten. Verilen sürelerin üstünden yıllar geçti hâlâ değişen bir şey yok. İstanbul'un orta yerinde yaşadığımız sıkıntı görmezden geliniyor" diyor. 


Hemen yıkılan adanın yanında yaşamına devam eden Hatice Karakaş da bölgedeki durumu şöyle anlatıyor: "Pendik'te oturuyordum ama buraya taşındım. Burada durum Suriye'den beter olduğu için kiralar da uygun. Bu nedenle bir yandan da Fikirtepe'ye göç var. Oturduğumuz binaların da dönüşeceğini söylüyorlar, o zamana kadar burada kalacağız..' Bazı mahalle sakinlerinin anlaşma zeminine yanaşmayı reddettiği ortamda bir de psikolojik savaş veriliyor. Fikirtepe Mahallesi'nde pankartlar asarak durumu protesto eden bazı vatandaşlar kentsel dönüşümün zorla dayatıldığını iddia ediyor. Kurulan iletişimin, uzlaşmadan çok dayatma tarzında olduğunu öne süren bazı çevre sakinleri de "Biz adalarımızı boşaltmıyoruz. Çünkü evlerini boşaltıp kira karşılığı başka semtlere taşınan komşularımızın çoğu açıkta kaldı. Bazı firmalar vaat ettikleri kiraları ödemedi. Vatandaş özellikle kira konusunda sefil oldu. Buradan çıkmamakta kararlıyız" diyor. 


‘ÇALIŞMALAR HIZLANSIN' 

Henüz anahtar teslimi yapılan konut bulunmayan Fikirtepe'de bir yandan yapım bir yandan yıkım sürüyor. Süreçteki aksaklık ve yavaşlamaların son bulmasını ve çalışmaların hızlandırılmasını isteyen bölge halkı, "Umarız sefil olduğumuz son kış olur" temennisinde... 


İSTANBUL İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, Fikirtepe'de yaşanan sorunların nedenlerini şöyle sıraladı: "Bazı müteahhitler adalarda yüzde 100 mutabakat sağlamadan ya da 3'te 2 çoğunluğa ulaşmadan yıkıma başladı. Vatandaşları tahliye ettikten sonra nasıl olsa ruhsatı hemen alırım düşüncesine kapılıyorlar. Süreç uzayınca da kiraları ödeyemeyecek hale geliyorlar. Bazı hak sahipleri de daha fazla kazanç elde etmek için anlaşma yapmayıp sürecin önünü tıkadılar. 

Sabah bir firmayla akşam başka bir firmayla anlaşıyorlar. Sonuçta elbirliğiyle Fikirtepe'yi bu duruma getirdiler." 


'ÇÖZÜM AŞAMASINA GELİNDİ' 

FİKİRTEPE'de bakanlığın kentsel dönüşüm kanununda yaptığı değişiklikle artık çözüm aşamasına gelindiğini belirten Fikirtepe Platformu Başkanı Ali Nuhoğlu, "Bakanlık sorunlu olan firmaların projelerini Kiptaş ve İlbank aracılığıyla alacak. Bu da sorunları büyük ölçüde çözecek. Yargı da bu adaları takip ediyor. Tahminim bakanlık çözüm çıkmayan 7-8 adaya yakın zamanda girecek ve süreci hızlandıracak. Bakanlık aynı zamanda firmaların mali, iş bitirme gibi yeterliliklerine göre sınıflandıracak bir çalışma hazırlığı içerisinde. Bunu da en kısa zamanda hayata geçirecek. Fikirtepe'de işler hızlandı, 2019'a kadar Fikirtepe'de sürecin tamamlanacağını düşünüyorum" dedi. 


'BELEDİYE DÖNÜŞÜMÜN İÇİNDE DEĞİL' 

KADIKÖY Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, "Fikirtepe'deki en önemli eksiklik, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bir karargâh kurmaması oldu. Henüz hiçbir konut bitmedi fakat yüzde 70 oranında tamamlanan inşaatlar var. Biz Kadıköy Belediyesi olarak dönüşümün içinde değiliz, yetkimiz yok. Hiçbir konuda dahlimiz olamıyor. Fikirtepe'de kısa vadede çözüm zor" dedi. 


Habertürk



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri