19 / 04 / 2024

Fikirtepe’de 13 yapı adasının temeli bugün törenle atılıyor!

Fikirtepe’de 13 yapı adasının temeli bugün törenle atılıyor!

Başbakan Yıldırım, bugün Fikirtepe’de 13 adet yapı adasında temel atma, 2 yapı adasında ise yıkım işlemini başlatacak. İleri teknoloji ürünü çipli betonun kullanılacağı projelerle 9 bin 189 konut, 571 işyeri, 509 ofis hayata geçecek.


Başbakan Binali Yıldırım, kentsel dönüşüm uygulamalarının en büyük etaplarından Fikirtepe'de bugün törenle 13 adet yapı adasında temel atma, 2 yapı adasında ise yıkım işlemini başlatacak. Projeler tamamlandığında 9 bin 189 konut, 571 işyeri, 509 ofis olmak üzere 10 bin 269 adet bağımsız bölüm vatandaşa teslim edilecek. Fikirtepe'de temel şuan sadece Afyonkarahisar, Karaman ve Düzce'de pilot olarak uygulanan çipli beton sistemi ile atılacak. Mart'ta 81 ilde uygulanmaya başlanacak sistem böylece ilk kez Başbakan Yıldırım tarafından başka bir ilde uygulanarak, hayata geçirilecek. Projelerde kullanılacak çipli betonlar, inşaatın tüm yapım aşamasının anında kontrol edilmesini sağlayacak. Fikirtepe ve çevresi ilk olarak 2007'de İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nce kentsel dönüşüm alanı olarak belirlendi.


ANLAŞMA ORANI YÜZDE 90

Fikirtepe riskli alan ilan edildikten sonra Çevre Bakanlığı koordinatörlüğünde ilgili kurum ve kuruluşların katkıları sonrasında hak sahipleri ile anlaşma oranlarında büyük artışlar yaşandı. Alan genelinde, hak sahipleri ile yüklenici firmalar arasındaki anlaşma oranı yüzde 90'lara ulaştı. Fikirtepe'de yüzde 100 anlaşma oranı sağlanan 28 yapı adasının, 20 adedin de yapı ruhsatı tamamlandı.


ÇİPLİ BETON UYGULAMASI

Törende afetlere karşı konut dayanıklılığını artırmak için alınan yeni önlemlerden RFID (çip) beton uygulamasının da startı verilecek. Pilot uygulaması iki yıldır süren çipli beton sisteminin 1 Mart'ta ülke geneline yaygınlaştırılması hedeflenirken, Başbakan Yıldırım sistemi ilk kez İstanbul'da başlatacak. Çip sistemine geçişle birlikte inşaatlarda kullanılan betona ilişkin tüm bilgilere vatandaşlar erişebilecek. Beton kalitesiz ise anında görülerek, inşaat durdurulabilecek.




Sabah