28 / 03 / 2024

Erden Timur: Kentsel dönüşümün adı rantsal dönüşüm oldu!

Erden Timur: Kentsel dönüşümün adı rantsal dönüşüm oldu!

Kentsel Dönüşüm Kongresi'nde, inşaat sektörünün kentsel dönüşüm planlan konuşuldu. KENTSEL dönüşüm sürecine bugüne kadar yapılanları eleştiren Erden Timur 'Türkiye'de kentsel dönüşümün adı rantsal dönüşüm oldu' dedi...


KENTSEL dönüşüm sürecine bugüne kadar yapılanları eleştiren NEF Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, "Türkiye'de kentsel dönüşümün adı rantsal dönüşüm haline geldi. Ben dahil bütün müteahhitler bu işe rantsal baktığımız için bu işin sosyolojik ve diğer etkilerini düşünmekten uzak kalıyoruz. Kent artık son nefesinde" dedi. 

öncelikle kent planlan oluşturmamız gerekiyor. Biraz insanların geleceğine yönelik bir şeyler yapıp sadece parayı düşünmememiz lazım" dedi. 


HER Yönüyle Kentsel Dönüşüm Kongresi'nde, 2014 yılında gayrimenkul ve inşaat sektörünün kentsel dönüşüm planlan konuşuldu. Kentsel dönüşüm projeleri geliştiren NEF Yönetim Kurulu Üyesi Erden Timur, müteahhitler adına öz eleştiride bulundu. Dönüşümün sosyolojik boyutunun göz ardı edildiğini belirten Timur, "Yurtdışında kentsel dönüşüm örneklerinde bü kente yönelik araştırmalar yapılıyor, daha sonra master planı imar planına dönüşüyor. Ancak bizde direkt olarak sadece imar planı hazırlanıyor. Dolayısıyla 80 KENTİN PLANI HAZIR Kentsel dönüşüm sürecinde sosyal sorumluluk projesi olarak 81 kent 81 vizyon çalışması hazırladıklannı söyleyen Timur, "80 kent için çalışmamızı yaptık. Bir tek İstanbul'un çalışmaları devam ediyor" dedi. 


Kentsel dönüşüme en fazla para harcayan ülkenin Türkiye olduğunu söyleyen Timur, bunun yap-düzelt anlayışından kaynaklandığını dile getirdi. 


SİSTEM YOLSUZLUĞA İTİYOR 


Krea Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kodal, kentsel dönüşümde emsal alma işinin müteahhitlere bırakılırsa sürecin ilerlemeyeceğini dile getirdi. Kodal, "Bütün müteahhitler ben ne kadar gri alanda daha fazla metrekare üretirim, ne kadar masrafımı kısarım diyor. Böylece küçük küçük kulelere oluşuyor. Bu sistem hepimizi yolsuzluğa itiyor. Sistemde vatandaşa emsal almm hallederim diyen şirketler iş yapıyor." dedi. 

Kentsel dönüşümde sağlanan yüzde 1 KDV avantajının tescilli yapılar için uygulanmamasını eleştiren Kodal, "60 yıllık binada yüzde 1 KDV var. 120 yıllık tarihi yıkık binada yüzde 1 yok" dedi Kentsel yenileme projesi HALKIN 'kentsel dönüşüm' sözünden rahatsız olduğunu ifade eden Via Properties Yönetim Kurulu Başkam Coşkun Bayraktar, "Halk bu sözcüğün kentsel yenileme olarak kullanılmasını istiyor. Dönüşüm sözünden mutsuz oluyor" dedi. 


Bayraktar, "Bölgede mega projeler yer aldığında kentsel dönüşüm süreci de tetikleniyor. Farklı özellikleri olan projeler dahil edilmeli" dedi. 


Hürriyet



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler