29 / 03 / 2024

Çaldağ kentsel dönüşüm projesi yargıda!

Çaldağ kentsel dönüşüm projesi yargıda!

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan. "Ankara'nın en önemli bakı noktası olan Çaldağ (Keklikpınarı) yeşil alan olmalı. Çaldağ'ında yüksek yoğunluklu yapılaşmayı içeren kentsel dönüşümü yargıya taşıdık" dedi.


TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Ankara'nın en önemli bakı noktası olan Çaldağ'ında, yapmak istediği kentsel dönüşüm planlarını yargıya taşıdı. İşte sürecin ayrıntıları...


TMMOB Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi, Büyükşehir Belediye Meclisi'nden onaylanan Çankaya İlçesi Çaldağ Mahallesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje alanına ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planları değişikliği işleminin yürütmesinin durdurulmasını isteyerek yargıya taşıdı. 


"PRAG'DA PETRİN TEPESİ NEYSE ANKARA'DA ÇALDAĞ TEPESİ ODUR"


"Deniz seviyesinden bin 293 metre yükseklikte olan Çaldağ Tepesi'ni yapılaşmaya açmak akla ziyan bir durumdur. 

Ankara'ya yapılacak en büyük kötülüklerden birisidir. Herkes Ankara'yı Çaldağ'ından görmeli diyen" Candan şunları söyledi: 


"Gelişmiş ülkelerde kent panoramasının görüldüğü tepeler, turizm açısından en değerli kamusal mekanlar olarak değerlendirilirken, maalesef bizde kent planlamasından mimarlıktan ve yapılı çevreden bir nebze nasibini almamış yöneticilerin elinde en önemli değerlerimiz ranta kurban ediliyor. Viyana'da Kahlenberg Tepesi. Budapeşte'de Gellert Tepesi, Floransa'da Michelangelo Tepesi. Prag'da Petrin Tepesi o kent için ne ise Ankara'da Çaldağ Tepesi'de öyledir. Yapılaşma olmayan alana yükseklik serbest ve 2 emsal verilerek, alanın yansından fazlası konuta açılmaktadır. Plan notlarında yapı yoğunluğu arttırılmış. 


Büyükşehir Belediyesi 2012'de aynı bölgede yaptığı planlarda bölgenin yüzde 70"ini açık ve yeşil alan düzenlerken bugün yapılan plan değişikliği ile aynı bölgeyi yüksek yoğunluklu konuta açıyor. Çaldağ Tepesi, parası olanların konut aldığı bir tepe değil, herkesin tepesi olmalı, Ankara'nın panoramik görüntüsü, satılamaz." 


Candan ayrıca, ilk plan değişikliği ile Emsal: 1.60 ve hmax= serbest yapılaşma koşulları ardından da ikinci plan değişikliği ile Emsal:2.00, Hmax= serbest ve emsal harici alanları ile konut alanlarında ticari kullanımlara olanak tanıyan yapılaşma koşullarının belirlendiğini, planların bilimsel bir gerekçeye dayandırılmadığını belirtti. 


BAKANLIK BİNASININ YIKILMASINA MİMARLARDAN TEPKİ 

Necatibey Caddesi ve Kumrular Sokak köşesindeki Kumrular İkamet Sitesini'nin, korunması için mahkeme yoluyla tescil ettirmek isteyen Mimarlar, binanın yıkılmasına tepki gösterdi. 


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kullanılan, 1956 yılında üç bloktan oluşan konut yapısı olarak tasarlanan Kumrular İkamet Sitesi Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin tescil davası devam ederken yıkıldı. 


Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Yapı kültürü olmayan, elindeki değerin farkında olmayan "kültürsüz" bir anlayışla karşı karşıyayız. Su Süzgeci, Havagazı Fabrikası, Etibank binası gibi, dava sürecimiz devam ederken Kumrular İkamet Sitesin'e de kıydılar" dedi. 

"Üç bloktan oluşan 1956 yılında Orhan Bozkurt ve Gazanfer Beken tarafından tasarlanan yapı, özgün sivil mimari eserlerimizden birisiydi. "Koruma Kurulu tescil başvurumuzu reddettiği için dava açmıştık" diyen Candan şöyle devam etti: 


"İç bahçesiyle U planı ile lokantası ile konut yerleşimdeki sosyal ortamların çözülmesine olanak sağlayan toplumcu bir bakış açısı ile tasarlanan yapı, plan değişikliği ile ranta kurban ediliyor. Tescil davamız ve plan değişikliği için iptal davamız devam ederken, binanın yıkılmış olması üzüntü verici. Davamız devam ediyor. Değerlerimizi altüst eden bu yaklaşım yık yap kültürü ile kendisinden önceki bütün değerleri ötekileştirerek, yapılı çevreyi tekleştirme gayreti içerisinde." Mahkeme süreci beklenmeden sitenin yıkılmasını hukuku dolanmak olarak niteleyen Candan, "Plan davamızda bilirkişi keşli alanda yapıldı. Tescil davasını kazanırsak ne olacak? Tescil davası devam ediyor bina ortada yok. Bu telafi edilemez bir yıkımdır. Kızılay ikamet sitesi ile yıkılan Cumhuriyet'in kültürel mirasıdır" dedi. 


Başkent