29 / 03 / 2024

Bursa'daki emsal artışı ile dönüşüm başlıyor!

Bursa'daki emsal artışı ile dönüşüm başlıyor!

Bursa’daki konaklama tesisi sorununu turistik amaçlı tesislerde 0.50 emsal artışı ile çözüme kavuşturan Büyükşehir Belediyesi, aynı uygulamayı kentsel dönüşüm projeleri için de hayata geçiriyor.


Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, sadece risk altında bulunan ve içinde oturanların bulunduğu site ve binalar için geçerli olacak uygulama ile Bursa’nın kentsel dönüşümde de Türkiye’ye örnek olacağını vurguladı.


İnşaat Müteahhitleri Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (İMSİAD) düzenlendiği Kentsel Dönüşüm Çalıştayı’nda Bursa’daki dönüşüm çalışmaları ve yapılması gerekenler ele alındı. Sheraton Otel’de yapılan çalıştaya katılan Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, sadece Bursa’nın değil Türkiye’nin en önemli gündem maddesi olan kentsel dönüşüm konusunda zaman kaybetmeden önemli adımlar atılması gerektiğini söyledi. Kentsel dönüşüm konusunda vatandaşın yeterli bilgi sahibi olmadığını ve büyük beklentiler içinde olduğunu dile getiren Başkan Altepe, “Herkes cennetten bir köşe istiyor. ‘Daireme daire isterim, kira yardımı isterim. Devlet yapsın’ diyor. Böyle bir anlayış olamaz. Çocuklarıyla, torunlarıyla riskli binalarda oturan vatandaşlarımız hayatlarını güvenlik altına almak için kararlı olacak. Dönüşüm için çalışacak, proje üretecek ve müteahhitle masaya oturacak. Biz de yerel yöneticiler olarak destek vereceğiz” diye konuştu.


Dönüşüm için emsal artışı


Nilüfer ilçesindeki 180 dairelik Nilüfer Sitesi’nden örnek veren Başkan Altepe, site yönetimi ve sakinlerinin dönüşüm için 2 yıldır çalıştığını, projeler ürettiğini ve müteahhitlerle anlaştığını belirterek, projelerin hayata geçebilmesi için de Büyükşehir olarak yüzde 0.50 emsal artışı sağladıklarını hatırlattı. Bu uygulamayı ilk olarak turizm tesisleri için hayata geçirdiklerini hatırlatan Başkan Altepe, “Bursa’nın turizmden hak ettiği payı alması için her türlü yatırımı yaptık. Ancak baktık ki yeterli konaklama tesisi yok. Yatırımcıları konaklama tesisi yapmaya teşvik amacıyla turistik konaklama tesisleri için yüzde 0.50 emsal artışı verdik. Bugün geldiğimiz noktada her köşede oteller yapılmaya başlandı. Biz bunu turistik tesisler için yapıyorsak, halkımızın can güvenliği için neden yapmayalım. Belediye meclisleri bunun için var. Şimdi aynı uygulamayı kentsel dönüşüm projeleri için de hayata geçiriyoruz. Bursa’nın kentsel dönüşümde de örnek bir kent olmasını istiyoruz. Zaten Nilüfer Sitesi gibi birkaç örnek 

projeye hayata geçtiğinde dönüşüm tüm kentte hızla yayılacak.


Gerçek anlamda dönüşüm


Bursa’nın daha sağlıklı ve yaşanılabilir bir kent olması amacıyla tüm semtleri sosyal donatı alanlarına kavuşturmaya çalıştıklarını hatırlatan Başkan Altepe, “Tabakhaneler Bölgesi’nin termal turizm merkezi olması yolundaki çalışmalarımız hızla sürüyor. Hak sahiplerine ya gelen projeye ortak olun ya da kamulaştırma yoluna gidelim diyoruz. Bu doğrultuda kamulaştırdığımız alan 50 bin metrekareye yaklaştı. Yakında burada da çalışmalara başlamış olacağız. Yine Yalova yolunun dönüşümüne yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Bir taraftan vatandaşlarımızın da kenti riskli binalarının dönüşümünü sağlaması için yaptığımız 0.50 emsal artışı sadece içinde oturanların olduğu riskli yapılar için geçerli olacak. Boş bir alanda yapılacak projeler için böyle bir uygulama yok. Gerçek anlamda dönüşüm için biz vatandaşımıza her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.


Büyükşehir nefes aldırdı


İMSİAD Başkanı Namık Ziya Mescioğlu da “Kentsel dönüşüm için riskli binalarda 0.50 emsal artışı sektöre nefes aldırdı. Bu konuda başkanımıza minnettarız. Bazı akademik odalar uygulamanın önünü tıkamak, halkımızı sağlıksız binalarda yaşamaya mahkum etme yolunda itirazlarda bulunuyorlar. Kentsel dönüşümün 4 ana aktörü var. Birincisi site sakinleri, kat malikleri ve site yöneticileri, ikincisi; sanayici, yatırımcı, müteahhit, üçüncüsü; konunun sürekli gündemde tutulması adına basın, üniversite ve akademik odalar, dördüncüsü ise Çevre Bakanlığı ve belediyeler. Bu dört aktörün uyum içinde olması halinde dönüşüm kısa sürede meyvelerini verecektir” diye konuştu.


Toplantıya katılan il Müftüsü Prof.Dr. Mehmet Emin Ay da ecdat emanetleriyle dolu bir şehre çarpık yapılaşmanın yakışmadığını belirterek, dönüşüme katkı sağlayan herkese teşekkür etti.


TOKİ Haber



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016