28 / 03 / 2024

Adana Sheraton Otel’de Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nin ilki düzenlendi!

 Adana Sheraton Otel’de Kentsel Dönüşüm Zirvesi'nin ilki düzenlendi!

Türkiye’nin kentsel dönüşümünün bugüne kadar yapılmış en büyük buluşmaları arasında yerini alan “Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi”, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün yanı sıra ilçe belediye başkanları, gayrimenkul şirketleri üst düzey yetkilileri, kentsel dönüşüme katkı sağlayan şirket temsilcileri ve fikir önderlerinin katılımıyla, 26 Şubat’ta Adana Sheraton Otel’de gerçekleştirildi.


Türkiye’nin önde gelen gayrimenkul şirketlerinden Rönesans Gayrimenkul Yatırım’ın ana sponsorluğu ve Emlak Konut GYO’nun destekleri, mobilya ve kapı donanımlarının yenilikçi markası Häfele ile yonga levha ve MDF sektöründeki pazar lideri Yıldız Entegre’nin sponsorluğunda düzenlenen bu önemli buluşma, Dünya Gazetesi ve Cnbc-e işbirliğinde gerçekleştirildi.



“KENTSEL DÖNÜŞÜM, BİNALARIN YENİLENMESİNDEN İBARET OLMAMALI”


Türkiye’de son yıllarda hızla sayıları artan büyüyen “kentsel dönüşüm” projelerinin, özellikle de Adana’nın dönüşümünün konu olarak ele alındığı zirvede açılış konuşmasını gerçekleştiren Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, “Şehirleşmede bugüne kadar sınıfta kaldığımız doğrudur” dedi. “Kentsel dönüşüm projelerini ,sadece binaların yenilenmesi olarak ele alırsak yine sınıfta kalırız” diye konuşan Sözlü, “Kentsel dönüşüm şehircilik adına kaybedilen zamanın telafi edilmesi için bir fırsattır. Sadece binaların yenilendiği değil, altyapı problemlerinin giderildiği model kapsamında, şehirlerimizi bütüncül bir anlayışla rehabilite edeceğiz” diye ekledi. Adana’da Seyhan Nehri çevresinin kentsel dönüşümde öne çıkan bölgeler arasında yer aldığını anlatan Sözlü, yaklaşık 2 milyon nüfusu olan Adana’da modern şehircilik konusunda ciddi potansiyel olduğunu da vurguladı.



“RÖNESANS ADANA’YA YATIRIM YAPIYOR”


Adana başta olmak üzere Türkiye’de çok önemli projelere imza atan Rönesans Gayrimenkul Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu ise bu zirveyle ilgili olarak, “Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi’ni ana sponsor olarak destekliyoruz. Zirvede modern şehircilik ve kentsel dönüşüm süreçlerinin gelişmesi adına önemli adımlar atıldığı kanısındayız” dedi. Adana’nın Rönesans Gayrimenkul için önemli bir bölge olduğuna değinen Yanıkömeroğlu, “Optimum AVM, bu bölgede yaptığımız dönüşüme bir örnektir. Başlatmış olduğumuz PPP projeleriyle Adana’daki yatırımlarımızı sürdüreceğiz” diye açıkladı.


“MODERN ŞEHİRLERİN İNŞASINDA ROL AMAK, AYNI ZAMANDA SOSYAL SORUMLULUK”


Yıldız Entegre İcra Kurulu Başkanı Hakkı Yıldız da böylesine önemli bir zirvenin sponsorları arasında yer almaktan duydukları memnuniyeti paylaştı. Modern şehre ulaşmak için kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, “Kentsel dönüşüme hemen arka sokaktan, yani gözün gördüğü ilk noktadan başlamak gerekiyor. Kenti değiştirmek aynı zamanda o bölgedeki toplumu da dönüştürmek anlamına geliyor” dedi.


Gayrimenkul ve mobilya sektörlerine ürün ve hizmet üreten bir grup olarak, Türkiye’nin kentsel dönüşüm projelerini önemsiyoruz. Yıldız Entegre olarak ülkemizin modern şehirlerinin inşasında rol almanın aynı zamanda sosyal sorumluluk olduğu kanısındayız. Bu nedenle doğru planlanmış kentsel dönüşüm projelerini gönülden destekliyoruz” diye vurguladı.


“BÖLGEYE İLGİ ARTACAK”


Zirvenin bir diğer önemli destekçilerinden Hafele’nin İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun ise, bu süreçte devlet, kamu ve özel sektörün birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı. “Adana, ekonomi, sanayi ve finans alanlarında Türkiye’nin önde gelen şehirleri arasında yerini aldı. Şimdi, yeni bir kentsel yapılaşma modeli ile Türkiye’ye örnek olmaya hazırlanıyor” diyen Uytun; “Adana halkının çağdaş standartlarda yaşam alanlarına kavuşması, yeterli kaynak kullanımı, özenli malzeme seçimi ve güçlü projelerle mümkün olabilir. Adana’ya yeni bir ticari hareket getirerek, bölgeye olan ilginin de artacağı kanısındayız” diye sözlerine devam etti.


Lüks tanımının değiştiğine de değinen Uytun, “Artık vatandaşlar daha iyi yaşam alanlarını tercih ediyor. Son tüketicilerin gayrimenkul şirketlerinden beklentiler değişti. Kentsel dönüşüm ve modern şehircilik konseptine tüm paydaşların bu açıdan da yaklaşmaları artık şart” diye ekledi.


“Modern Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Zirvesi”nin Adana’dan sonraki adresi ise Antalya olacak. Bursa ve İstanbul’da da gerçekleşecek bu zirve, Türkiye’nin kentsel dönüşüm sürecinde en önemli adımlar arasında değerlendiriliyor.


3 PANELDE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN BUGÜNÜ VE YARINI KONUŞULDU


Modern şehir nedir? Modern şehirler akıllı binalardan mı ibaret? Türkiye’nin kentsel dönüşüm planı nedir? İşte tüm bu soruların yanıtlandığı ve “Şehirlerin Yeni Yüzünü Keşfediyoruz” diyerek yola çıkan zirve, kentsel dönüşümün dinamikleri, başarı hikayeleri ve gelecek planlarının tartışıldığı 3 farklı panelden oluştu.


“Yüksekten Uçanlar” başlığıyla CNBC-e Genel Yayın Yönetmeni Servet Yıldırım’ın moderatörlüğünde düzenlenen ilk panelde, sektöre yön veren şirketlerden Rönesans GY Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yanıkömeroğlu, Yıldızlar Yatırım Holding İcra Kurulu Başkanı Hakkı Yıldız, Hafele Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hilmi Uytun, Nuhoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nuhoğlu ve İki Design Grup Kurucu Ortağı Murat Kader katıldı. Emlak sektörüne yön veren bu kuruluş ve şirketlerinin başarı hikayelerinin paylaşıldığı panelde, aynı zamanda firmaların geleceğe yönelik öngörüleri de aktarıldı.


“Adana’nın Dönüşümü” başlığını taşıyan ikinci panel ise Milliyet Gazetesi Yazarı Güngör Uras moderatörlüğünde gerçekleştirildi. AGİAD Başkanı Sefa Noyaner’in açılışıyla gerçekleşen panelde, İlbank Genel Müdürü Turgut Dedeoğlu, AGIAD Yönetim Kurulu Üyesi Enver Yılmaz, Ayamder Başkanı Sayın Mustafa Vursavuş ve Tabanlıoğlu Mimarlık’tan Murat Tabanlıoğlu yer aldı.


Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde düzenlenen “Kentsel ve Sosyal Dönüşüm Olgusu” adlı son panelde ise, kentsel dönüşümün şirketlere sunduğu yatırım fırsatları ve bu fırsatlardan faydalanabilmek için atılması gereken adımlar, belediye başkanları tarafından masaya yatırıldı. Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Nazım Biçer’in yer aldığı panelin ardından Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü kapanış konuşması gerçekleştirdi.



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri