16 / 04 / 2024

Türkiye'de 13 binden fazla riskli yapı bulunuyor!

 Türkiye'de 13 binden fazla riskli yapı bulunuyor!

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Koç, Türkiye genelinde 13 binden fazla bina, 60 binden fazla bağımsız bölümün riskli yapı olduğunu belirtti....



Türkiye genelinde 13 binden fazla bina, 60 binden fazla bağımsız bölümün riskli yapı olduğu belirtildi. Afyonkarahisar'da ise iki tane riskli alan bulunuyor.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Afyon Korel Termal Otelde düzenlenen ‘Kentsel Dönüşüm Çalıştayı’nda konuşan Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Koç, Kentsel Dönüşüm Yasasıyla deprem veya afet sonrasında yara sarmayı değil, deprem ve afet olmadan yara almamayı hedeflediklerini söyledi. Koç, 6306 sayılı ‘Kentsel Dönüşüm Yasası’ kapsamında Türkiye genelinde yapılan çalışmaları anlattı. Kentlerde daha dayanıklı ve sosyal donatıları yüksek yaşam alanları oluşturmak istediklerini ifade eden Koç, kanunun ana eksenin afet riskinin ortadan kaldırılması olduğunu anlattı. Koç, kentsel dönüşümün kaçak, ruhsatsız, yapımı ve projelendirilmesi aşamasında hiçbir mühendislik hizmeti almamış yapılarda uygulandığını dile getirdi. Koç, Türkiye genelinde 104 tane riskli alan ilan edildiğini, bunlardan 2 tanesinin de Afyonkarahisar’da olduğunu kaydetti. Koç, “Afyonkarahisar’daki bu alanlarla ilgili yetkiyi belediyemize verdik. Uygulamalar belediye tarafından yürütülecek. Bunun haricinde bütün teknik ve finans konusunda kendilerine her türlü desteği sağlayacağız.” dedi. 


“MÜLK SAHIPLERINE KIRA DESTEĞI SAĞLIYORUZ”


Yusuf Koç, yasa kapsamında riskli alanlar dışında vatandaşların kendi binalarının risk tespitlerini yaptırarak bu yasada yer alan hükümlerden faydalanacakları bir sistem daha geliştirdiklerini kaydetti. Koç, “Türkiye genelinde 600 tane kurum ve kuruluşa riskli yapıların tespiti için lisans verdik. Türkiye genelinde 13 binden fazla yapı ve 60 binden fazla bağımsız bölüm şuan itibari ile riskli olarak tespit edildi ve bu kanun kapsamındaki finansal desteklerden faydalanarak dönüşümlerini gerçekleştiriyorlar. Bunlardan 34 tane ve 174 bağımsız bölüm Afyonkarahisardadır.” diye konuştu. 


Yasayla birlikte mevzuatın bir bütünlük yapısı kazandığını ve finansal açıdan desteklendiğini anlatan Koç, bir takım yaptırımlar getirildiğini, özellikle mülk sahipleri ile anlaşma sağlandı ve dönüşümü bekleyen binaların önünün açıldığını kaydetti.


Türkiye genelinde ki binaların deprem başta olmak üzere birçok afete karşı dayanıklı olmadığı gerçeğinin altını da çizen Koç, “Bunu yaşadığımız depremlerde de görüyoruz. Bu kanun ile birlikte artık, deprem veya afet sonrasında yara sarmayı değil, deprem ve afet olmadan yara almamayı hedefliyoruz. En büyük amacımız budur.” şeklinde konuştu.


Toplantıya, Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Koç, Afyonkarahisar Valisi Irfan Balkanlıoğlu, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Çevre ve Şehircilik Il Müdürü H. Vahit Okumuşer, ilçe belediye başkanları ve Türkiye’nin bir çok kentinden Çevre ve Şehircilik Il Müdürlüğü personeli ve yapı denetim firmaları temsilcileri katıldı.


Zaman Gazetesi