25 / 04 / 2024

Tevfik Göksu: Esenlere Türkiye'nin ilk spor köyünü kuruyoruz!

Tevfik Göksu: Esenlere Türkiye'nin ilk spor köyünü kuruyoruz!

Esenler’de sağlık, kültür ve kamu binası altyapısını bitirdiklerini, eğitim altyapısının ise yüzde 80’ini sağladıklarını vurguladı. Yeni dönemde spor altyapısını güçlendirmek için çalışacaklarını söyleyen Göksu, “Türkiye’nin ilk spor köyünü kuruyoruz...


Ak Parti Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Esenler’in mevcut yapı stoğu fazlalığıyla dönüşüm için zor bir ilçe olduğunu belirterek, “Yıllardan beri süregelmiş sorunları çözüyoruz, her türlü altyapımız hazır, vatandaş isterse çalışmalara başlıyoruz” dedi.


Ak Parti Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Esenler’de kentsel dönüşüm çalışmalarının ‘vatandaş memnuniyetinin sağlanarak’ devam ettiğini söyledi. Kentsel dönüşüm, ilçede toplam 220 bin metrekare alanda sürüyor. Göksu, şehrin önce sosyal dönüşümünü, sonra kültürel-zihinsel dönüşümünü sağlayarak, fiziksel dönüşüme başladıklarını belirtti. Göksu, “Biz önce mülkiyet sorunu olan yerlerde başladık. Hem mülkiyet sorunlarını çözelim, hem de binaları yenileyelim diye. Vatandaşa gittik anlattık, büyük oranda mutabakat sağlandı. Vatandaşla mutabakatını sağlamadığımız hiçbir yerde dönüşüm çalışması yapmadık, yapmayacağız da. Siz bir taraftan mekanları dönüştürürken bir taraftan gönülleri yıkarsanız bunun bir anlamı yok” dedi.


Göksu, Esenler’in fiziki boyutuyla ele alındığında İstanbul’un en zor ilçelerinden biri olduğunu vurgulayarak, yapı stoğu fazlası ve kat ortalaması yüksekliğinin başlıca sorunlar olduğunu kaydetti. Göksu, şöyle devam etti:

“İlçemiz gecekondu bölgesi değil, en düşük kat ortalamamız 5-6 kat. Bu yapı stoğuna baktığımız zaman 27 bin binanın 15 bin tanesinin imar dosyası dahi yok ve bunlar yılların getirdiği sorunlar, bunları çözmeye çalışıyoruz. Bu yılların getirdiği sorunları çözmeye çalışırken, insanların alışkanlıkları var. Van depremiyle toplumsal algı bu işe karar vermeye başladı. Mesela Havaalanı mahallesinde yeni konutlarımız başlıyor, Tuna’da başlayacağız, Turgut Reis’te konutları teslim ettik. Oruç Reis’te de aynı çalışmayı yapacağız. Oruç Reis’te mülkiyetle ilgili bir sıkıntı var. Kayıp arsalar var, sahiplerini bulamıyoruz ve süreç uzuyor. Bu dönem içerisinde yapmış olduğumuz dönüşümleri devam ettireceğiz.”


‘Vatandaş talep ederse’

Kentsel dönüşümde ‘rıza’ kavramını esas aldıklarını belirten Göksu, “Vatandaş kendisi talep ediyorsa, biz vatandaşın hakkını koruyan, rehberlik hizmeti yapan taraf olacağız. Finans kullanımında garantörlük veriyoruz. Esenler’de dönüşmesi gereken konut sayısı 100 bin. Bunların ivedilikle dönüşmesi lazım. Her türlü altyapıyı hazırladık. Ama ben şuna inanıyorum 10 yıl gibi bir süre içinde Esenler, kendi dönüşümünü yansıtan ve görünür hale gelen bir alan olacaktır. Bir inşaatın maliyeti taş çatlasa 80 bin lira, ama sonunda daireniz 400 bin lira oluyor” diye konuştu.


‘Sorunlu iki alan kaldı’

Göksu, Esenler’de süregelen sorunlardan olan mülkiyet problemini büyük oranda bitirdiklerini söyleyerek, sorunlu iki alanın da seçimlerden sonra hızla çözüleceğini ifade etti. Kalan 40 bin metrekare alanda ‘kayıp arsaların’ sorun oluşturduğunu belirten Göksu, “Arsa 72 bin metre, tapu 90 bin metre. Size arsayı bu mahallede satmış emlakçı, tapuyu bir başka mahallede vermiş. Bunların hepsi ayrı ayrı çözüm istiyor. Dönüşümün bütün altyapısı bitmiştir, her türlü katkıyı sunmaya hazırız yeter ki vatandaş istesin. Herkes arasında anlaşsın, biz sadece yardım edelim. Seçimden sonra aktif şekilde devam edeceğiz” dedi.



TEVFİK GÖKSU KİMDİR?


1966 Adıyaman doğumlu olan M. Tevfik Göksu, ilköğrenimini Gölbaşı’nda, ortaöğrenimini 1980-1985 yılları arasında İstanbul Gaziosmanpaşa İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. Yıldız Teknik Üniversitesi Harita Mühendisliği Bölümü’nden 1990 yılında mezun oldu. 1991-1994 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler Bölümü’nde yüksek lisansını tamamladı.

Akademik çalışmalarını sosyoloji alanında yoğunlaştıran M. Tevfik Göksu, Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde başladığı doktora çalışmalarını Siyaset Sosyolojisi üzerine devam ettirdi.

Her zaman aktif siyasetin içerisinde bulunan Göksu, Refah ve Fazilet partilerinde İstanbul İl Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Farklı sivil toplum kuruluşlarıyla irtibatını sürdüren Göksu’nun Araştırmacılar Derneği, Teknik Elemanlar Derneği, ASKON ve Adıyamanlılar Vakfı üyelikleri halen devam etmektedir.

Aday adayı olmadığı halde 2009 mahalli idareler seçimlerinde partisi tarafından Esenler Belediyesi’ne başkan adayı gösterildi. Göksu, o tarihten beri bu görevini sürdürüyor. İngilizce ve Arapça bilen Göksu evli ve dört çocuk babasıdır.


‘Parklar için 600 konut yıktık’


Tevfik Göksu, Esenler’de yeşil oranını yüzde 300 artırdıklarını kişi başına 0.3 olan oranı 1 metreye çıkardıklarını vurguladı. Devasa binaları yıkarak park yaptıklarını belirten Göksu, şunları söyledi:

“Park yapmak için yıktığımız konut sayısı 600, çünkü Esenler’de bir metrekare boş alan yok, 103 bin metrekare kamulaştırma yaptık park için. Esenler’i yeşile doyuracağız, bununla ilgili de bir çalışmamız var. Park, okul, yol, kamu binaları her şey kamulaştırılarak yapılıyor.”

‘Her yere yürüyüş yolu’

Fevzi Çakmak Mahallesi’ne yeni yürüyüş ve bisiklet yolları yaptıklarını söyleyen Göksu, ‘spor yapmak istiyorum’ diyen her vatandaşa bu imkanı sunacaklarını dile getirdi. Göksu ayrıca, mahallerde kadınlar için butik spor salonları yapımına başladıklarını vurguladı.

‘Çalışan kadına kreş’

Göksu, çalışan kadınlara kreş desteği çalışmalarına önem vereceklerini belirterek, “Büyükşehir Belediye Başkanımız da açıkladı, her ilçeye üç tane diye. Biz yerlerimizi belirledik, Bakanlığımızla da yapacağımız çalışmalarla bu anlamda destek vereceğiz” diye konuştu.

Ayrıca yaşlılar için dede - torun merkezi açacaklarını söyleyen Göksu, merkezin üst katının kreş, alt katının ise dedelere ait olacağını, hem ayrı ayrı, hem de birlikte vakit geçirebileceklerini ifade etti.

‘11 gençlik merkezi’

Göksu, kısa zamanda 500 koltuklu kültür merkezlerini 3 bin 500’e çıkardıklarını vurgulayarak, “11 tane gençlik merkezimiz var, haftalık 20 bin çocuğa eğitim veriyoruz. Sanat evimiz var, 10 bin mezun verdik. Bunları daha da büyütmek istiyoruz, sosyal hizmet merkezi yapacağız, devletin tüm birimlerini aynı yerde topluyoruz, herkes işlerini Esenler’de halledebilsin” dedi.


‘Engelli kampüsünde ikame annelik’


Göksu, engelli kampüsü yapacaklarını belirterek, engelli birey ve ailesinin bir gününü geçirebilmesi için sistemin oluşturulacağını söyledi. Büyükşehir Belediyesi’ne gerekli yazıların yazıldığını ve yerin ayarlandığını ifade eden Göksu, “Proje aşamasında, burada engelli derneklerinin yeri olacak, engelli marketleri olacak, bay ve bayan hamamları olacak, yüzme havuzu olacak, aklınıza gelen ne varsa olacak. İkame annelik merkezi olacak, birçok engellinin annesi çocuğuna bağımlı hale geliyor, dışarı bile çıkamıyor. Ayda bir defa biz evinden alacağız gün boyu bakacağız, anneyi de nereyi isterse istediği gibi gezdireceğiz” dedi.


‘Gençler için çalışacağız bir spor köyü kuracağız’


Göksu, Esenler’de sağlık, kültür ve kamu binası altyapısını bitirdiklerini, eğitim altyapısının ise yüzde 80’ini sağladıklarını vurguladı. Yeni dönemde spor altyapısını güçlendirmek için çalışacaklarını söyleyen Göksu, “Türkiye’nin ilk spor köyünü kuruyoruz. Esenler Kemer Mahallesi’nde yaklaşık 200 bin metrekare alanda, içinde yüzme havuzu, stadyumu, tüm spor olanakları, bitki, hayvanat bahçelerinin olduğu devasa spor merkezi kuruyoruz. Genç bir ilçeyiz, bunun için her türlü aktiviteyi bu dönem bitireceğiz” diye konuştu.

‘FİFA standardında stad’

Esenler’e kazandırılacak Esenler Spor Köyü yanındaki Esenler Stadyumu’nun da yıkılarak yenileneceğini belirten Göksu, yeni stadın 16 bin 500 seyirci kapasiteli ve FİFA normlarında olacağını dile getirdi. Göksu, “Stad, altında 1500 araçlık otoparkı, 1000 kişilik tribüne sahip yüzme havuzu, 3 ayrı müsabakanın yapılabileceği kapalı spor salonları, konferans salonu vs. olmak üzere tam donanımlı olarak hizmet verecek. Tesis içinde ayrıca, tüm amatör spor kulüplerine yer tahsis edilecek” dedi.


‘11 bin kişiye iş bulduk 20 kişilik yardım ekibi var’


Tevfik Göksu, kurdukları ESKAM kariyer merkezinde, 4 yılda 11 bin kişiye iş bulduklarına dikkat çekerek, “Rahatlıkla şunu ifade edebiliyorum, 500 bin nüfusluk ilçenin belediye başkanıyım, ‘ben işsizim’ diyen ya da ‘ben açım’ diyen kimseyi bulamazsınız, bunların hepsine çözüm üretilmiştir. Bu dönemde bu merkezi biraz daha geliştirmek istiyoruz, evinde çalışabilecek olup da çalışamayan her kim varsa bunların hepsini işe yerleştirmek istiyoruz. Bir yandan da Esenler Girişim Grubu kurmak ve şehri topyekun ele alarak kalkındırmak istiyoruz” dedi.

Türkiye’de ilk kez evlere yardımcı eleman olarak giden kadınlara eğitim verildiğini söyleyen Göksu, bir sistem geliştirerek güvenlik testleri ve sertifikalandırmalar yapıldığını kaydetti.

Yardım ekipleri var

Göksu, 20 kişilik saha elemanlarıyla yardıma ihtiyacı olan herkesin kapısına gittiklerini belirterek, “Sadece bize gelene yardım etmiyoruz biz, bir de gelemeyenler var. Mesela çocukları tarafından terk edilmiş yaşlılar var, 69 tane. Temizliğini biz yapıyoruz, günlük bakımını, yemeğini yapıyoruz, meyvesine kadar götürüyoruz, evlerine ‘hayat butonu’ koyduk, en ufak bir ihtiyacında bizim burada ekranlarımızda çıkıyor, mesela ‘ilacımı getir’ diyor, ilaçları bizde kayıtlı hemen götürüyoruz” diye konuştu.


‘Yeraltı otoparklarıyla mahalleler çocukların...’


Göksu, ilçede özellikle otopark yapımı çalışmaları üzerine yoğunlaştıklarını belirterek, ihalesi yapılmış ya da proje aşamasında olan ve Büyükşehir Belediyesi’ne sunulan çok sayıda otopark projesi olduğunu dile getirdi. Göksu, otoparkların şehrin kısmi ulaşım arterlerinin de açılmasına katkı sağlayacağını söyleyerek, şöyle devam etti:

“Yaklaşık 5 bin araç kapasiteli projelerimiz var. Otopark çalışması yeni bir modeli de ortaya çıkaracak, otopark yaptığımız bölgeleri araçsız hale getireceğiz. Yavuz Selim Mahallesi’ni trafiğe kapatıyoruz. Her eve bir otopark yaptık. Araçların plaka tespitlerini yaptık. Uzaktan algılama sistemiyle girip çıkacak ve sokaklar sadece çocuklara kalacak.”


‘Her mahalleye meydan’

Her mahallede meydan olmasını istediklerini belirten Göksu, “Otoparklarla bu meydanları açacağız, trafiği yerin altına alarak meydan çalışması yapacağız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla birlikte dönüşüm master planı yapacağız. Biz ada ada dönüştürüyoruz ama sonuçta planlı bir çalışma olmazsa, kaotik bir durum ortaya çıkar. Mahalle mahalle tasarımlarını yapıyoruz, sonra 10-15 sokak gibi sokaklarla toplanıp durumu anlatacağız, vatandaş istiyorsa dönüşüm süreci, istedikleri bölgeden devam edecek” dedi.


Milliyet Gazetesi 



Önerilen Bağlantılar : TOKİ Van kura çekilişi, Satışa çıkacak projeler