28 / 03 / 2024

Milas'ta 40'a yakın binanın tescili yapılıyor!

Milas'ta 40'a yakın binanın tescili yapılıyor!

Muğla'nın Milas ilçesinde bulunan 40'a yakın bina tescilleniyor. Binaların tescillenmesi konusu Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından düzenlenen toplantıda belirtildi...


Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından Muğla'nın Milas ilçesinde düzenlenen toplantıda ilçedeki 40'a yakın binanın tescilinin yapılması için öneride bulunuldu. Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Milas Belediyesi temsilcileri ile Milas Müze Müdürü Vekili Mehmet Kaçmaz'ın katılımıyla Milas'ta düzenlenen toplantıda Milas'taki tescilli binalar ve önümüzdeki günlerde hizmete girecek olan Çöllüoğlu Hanı ile ilgili değerlendirme yaptı. İki gün süren toplantıda Milas Belediyesi'nin 4 yıl önce Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na Koruma Amaçlı İmar Planı'nda yapılan revizyon çalışmaları için yaptığı başvurunun onay süreciyle ilgili görüş alışverişinde bulunuldu. Milas'ta toplanan kurul üyeleri, ilçenin tescilli yapılarında inceleme yaptı. İncelemeler sırasında 40'a yakın binanın tescilinin yapılması için öneride bulunuldu. Yağan yağmurlarla daha çok yıpranan ve daha fazla dayanamayarak ocak ayı içerisinde büyük bir gürültüyle yıkılan Hisarbaşı Mahallesi Tabakhane Caddesi'ndeki tarihi evle ilgili bazı bilgiler de kurul üyeleri tarafından gözden geçirildi. Binanın tehlike arz eden cumba ve baca gibi bölümlerinin gerekli çizimlerinin ve belgelemelerinin yapılmasının ardından yıkılmasına karar verildi. Daha önce yıkılarak yolu kapatan molozların da temizlenmesi planlanıyor. Milas'taki yıkılan binayla aynı şartlarda olan yaklaşık 60 binanın bulunduğu, bunlarla ilgili de tespit ve inceleme çalışmalarının yapılacağı öğrenildi.


Milas'ın tüm yazınsal ve tarihsel geçmişinin yer alacağı Milas Kent Belleği Projesi ile ilgili başlatılan çalışmalarla ilgili olarak kurul üyelerine yönelik bilgilendirme sunumu da yapıldı. Milas Belediyesi'nce Çöllüoğlu Hanı'nda oluşturulacak olan Milas Kent Belleği Projesi'nin koordinatörlüğünü yapan Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Engin Berber, handaki hangi bölümlerin hangi amaçlar doğrultusunda kullanılacağı hakkında bilgi verdi.


Yeni Asır