25 / 04 / 2024

Mamak'ta 25 bin gecekondu daha yıkılacak!

Mamak'ta 25 bin gecekondu daha yıkılacak!

Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, ''25 bin gecekonduyu yıktık. 25 bin taneyi daha yıkmayı planlıyoruz. AŞTİ'nin taşınması, ulaşımın çözülmesi koordineli olmalı. AŞTİ'nin Mamak'a gelmesi için çok uğraştım" dedi.


Bir zamanlar gecekonduları ve çöplüğü ile anılan Mamak, Ankara'nın çöplüklerinde orkide yetiştirilen Mamak, Türkiye'de kentsel dönüşümün de simgesi oldu. Mamak Belediye Başkanlığı'nın iirinrn dönemini -yürüten Mesut Akgül, birinci dönemde yaptıkları çahşmalann.meyvelerini bu yıl alacaklarım belirtirken,, 2015 için de Türkiye'de ilk olacak yeni projeler yürüttüklerini ifade etti. Akgül, Mamak'ın 2009 yılından beridir gösterdiği değişim ve gelişimi için anlattı. 



¦ 2015'te yapmayı düşündüğünüz en önemli projeleriniz neler?

Necip Fazıl Kültür Merkezimiz tamamlandı, Mayıs, ayında 10'un üzerinde tesisin toplu açılışım gerçekleştireceğiz. Katılım için cumhurbaşkanımıza dosyamızı sunduk. Tarih alabilirsek cumhurbaşkanımızı, başbakan ve yardımcılarımızı davet ediyoruz. Bizim büyük çaplı plânetarium projemiz var. Gökbilim merkezi olacak bir kule. Kaba inşaatı hemen hemen bitti. Şu an içinin yapımı ile ilgili araştırmalarda son noktaya geldik. Uzay bilimi ve müzesiyle ilgili olarak hazırlıklar yapı. lıyor. Sanıyorum planetarium'u da Eylül en geç Ekim ayı açacağız. Bu Ankara'da gerçekleştirilen ilk projelerden biri olacak. Amacımız hem burayı çekim merkezi haline getirmek, hem de insanların uzayla, yeryüzüyle haşır neşir olmasını sağlamak. Bunun dışmda özellikle medeniyetimizi tanıtmak istiyoruz. Bizim medeniyetimiz, tarihte astronomiyle ilgili ciddi anlamda âlimler yetiştirmiştir. Planetarium projemizle bunları biraz daha ön plana çıkaracak şekilde dizayn ediyoruz. Ülkemizde geri kalmış olan uzay bilimini eğlenceli bir şekilde sunmak ve bunu yaygınlaştırmak istiyoruz. 



¦Mamak Kentsel Dönüşüm programının şu anki durumu nedir? 

Şu an 7 ayrı bölgede kentsel dönüşümümüz devam ediyor. Alan itibariyle baktığımızda belki de Türkiye'deki en geniş kentsel dönüşümün yaşandığı ilçe Mamak'tır. Yeni Mamak Kentsel Dönüşüm programında şu an 5 bin 150 konutun bir kısmı teslim edildi; bir kısmı bitti, bir kısmı da bitmek üzere. Yine içerisinde bir iş merkezi, sitelerin shovvroomlarını taşıyacağımız samsun yoluna cepheli kentsel dönüşümde devam ediyor. Bunun haricinden Gülseren-Anayurt Kentsel ' Dönüşüm projemiz devam ediyor. 

Mamak Belediyesi olarak  TOKİ  işbirliği ile yapıyoruz. Toplam 5 bin 400 konutluk bir proje. Bu projede vatandaşla anlaşmalarımız hızlı oldu. Çünkü süreci birebir takip ettik. Hiçbir dava konusu olmadı. Polis bile hava desteği olmadan bu bölgeye giremiyordu. Uyuşturucunun merkeziydi buralar. Çalışmaların bu hale gelmesi büyük bir başarıdır. Altıağaç- Karaağaç projesinde de 5 bin 700 konutluk bir dönüşüm vâr. Bununla birlikte 50. Yıl Kentsel Dönüşüm alam bitmek üzere. Mamak'ta ne kadar gecekondu kaldı derseniz şu anda 30-32 bin arası gecekondu kaldı. Biz göreve geldiğimizden beri yaklaşık 25 bin gecekondu yıktık. Bu dönemde de aym hızla gidersek 25 bin daha yıkmayı planlıyoruz. Artık gözle görülür bir gecekondu alanı kalmayacak. Kentsel dönüşümde bir tek alanımız kaldı Mutlutaş Ocakları mevki. Buranın da tespitlerini yapıyoruz. Kentsel dönüşümün bitmesi için son tarih 2019 gibi olacak. Yıllar önce Mamak'ta hiç bina görünmüyorken 2019 yılında Mamak'ta havadan gezildiği zaman gecekondu kirliliği görünmeyecek. 



¦ AŞTİ'nin Mamak'a taşınması kesinleşti AŞTİ geldikten sonra Mamak'ta ne değişecek? 

AŞTİ'nin gelmesiyle ilgili olarak planlar tamamen bitti, mülkiyet onaylandı. Yap işlet devret modeli ile verilecek. Şu an yatırımcı aranıyor. Belki bu yıl ihale edilir. Burada işi iki boyutlu olarak düşünüyorum. Ben AŞTİ'nin buraya gelmesi için çok uğraştım. Bunu istememin iki sebebi var. Birincisi bölgeye kazandıracağı hareketlilik, ikincisi ve asıl hedefim terminal ile merkez arasındaki bağlantıyı kuracak olan toplu ulaşım. Gelmesini istememdeki asıl sebep buydu. Tamam AŞTİ'yi açalım ama, ulaşımı nasıl sağlayacağız. Melih Bey bunu teleferikle çözmeyi düşünüyor. Şentepe'de ilk uygulaması başladı. Tahmin ediyorum onun da biraz sonuçlarım görmeyi bekliyor. Bu işin çözümü Ulaştırma Bakanlığı'na raylı sistem yaptırmak, yeraltına alarak köklü bir çözüm üretmek. Bunu bakanlığa ilettim, sıcak bakıyorlar ancak hangi yılın yatırım programına alınır, ya da farklı bir engel çıkar mı göreceğiz. AŞTİ'nin taşınması ve ulaşımın çözülmesi koordineli olmalıdır. 



7 BİN TAKİPÇİM VAR BU BANA YETİYOR.. 

¦ Sosyal medya ile aranız nasıl? 

Orta şekerli demekte fayda var. 

Melih Bey bu işin duayeni. Bütün her şeyi sosyal medya üzerinden paylaşmıyorum. Benim tercihim yüz yüze teması sağlamak. Toplam 7 bin takipçim var, bu da bana yetiyor. 


200 YATAKLI DEVLET HASTANESİ..

¦ Mamak'a sağlık ile ilgili yatırım yapılıyor mu? 

Samsun Yolu'nun kenarında 200 yataklı deviet hastanesinin inşaatı başladı. Bu Mamak'ın ilklerinden biridir, çok eskiden planlanan ama hiç adım atılmayan projelerden bir tanesi. Fiili olarak inşaatlar 2009 da başladı. Hâlâ devam ediyor. Hastanenin ilçemize kazandırılması için çalışmalarımız aralıksız sürüyor. 


Akşam Ankara



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016, Satışa çıkacak projeler