20 / 04 / 2024

Konak Tünelleri için yapılan itiraz mahkeme tarafından reddedildi!

Konak Tünelleri için yapılan itiraz mahkeme tarafından reddedildi!

AKP’nin İzmir projeleri arasında bulunan Konak Tünelleri için dava üstüne dava açıldı. Konak Belediyesi’nin açtığı dava henüz sonuçlanmadı. Ancak Şehir Plancıları İzmir Şubesi’nin 5’inci İdare Mahkemesi’nde imar planlarının iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle açtığı iki ayrı davada itirazlar reddedildi.



AKP’nin  İzmir  projeleri arasında bulunan Konak Tünelleri için dava üstüne dava açıldı. Konak Belediyesi’nin açtığı dava henüz sonuçlanmadı. Ancak Şehir Plancıları İzmir Şubesi’nin 5’inci İdare Mahkemesi’nde imar planlarının iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle açtığı iki ayrı davada itirazlar reddedildi. Yargının verdiği karar odayı yıldırmadı. Kararı temyize gönderen Şehir Plancıları Odası, Danıştay 6’ncı Dairesi’nde itirazlarını yineledi. Oda, Koruma Kurulu kararları ile Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu gerekli değildir kararını başvuru dilekçelerine ekledi. Oda Başkanı Özlem Şenyol Kocaer, “Konak Tünelleri, kentin merkezine açılan kara bir delik. Tünellerin üstünde yaşayan halk ciddi bir güvensizlik içerisinde. Boşaltılan evler yıkılmak üzere ve bu insanların hiçbir güvencesi yok. Bir an önce bu hukuksuzluğun bitirilmesi gerekiyor. Biz bu işten dönülebileceğine inanıyoruz. Konak Tünelleri kesinlikte trafiği rahatlatmayacak. Raylı sistem yerine tekerlekli sistemi tercih ediyoruz. Dünya buna geçti ama biz hala tekerleği tercih ediyoruz. Yayalaştırma yapılması gereken bir alanda üst geçit gibi çağ dışı bir uygulamanın içerisindeyiz” dedi.


SİT ALANINDA KEPÇE

Şehir Plancıları Odası eski başkanı Nehir Yüksel ise, “Bütün taşınmaz kültür varlıkları taşınır hale getirildi. Doğal SİT alanı otobana dönüştürüldü. Önceliğin yaya olması gereken Kemeraltı ve Konak bölgesi aslında yayaların ulaşamayacağı parkurlara dönüştürüldü. Engelli bir kent merkezi yaratıldı” ifadelerini kullandı. Öte yandan evleri kamulaştırılan vatandaşlar mahalleden gidinde, boş kalan meskenlerin de yıkım çalışmaları başladı. Ancak yapılan yıkım işlemleri görenleri hayrete düşürdü. SİT alanı olan bölgeye hiçbir önlem almadan giren iş makinesi, kültür varlıkları için tehdit oluşturdu. 


İzmir 9 Eylül Gazetesi