19 / 04 / 2024

Kocaeli Dilovası’nda biyolojik atık su arıtma tesisi kurulacak!

Kocaeli Dilovası’nda biyolojik atık su arıtma tesisi kurulacak!

Kocaeli Dilovası’nda biyolojik atık su arıtma tesisi kurulacak. 45 milyon TL’ye mal olacak tesisin 2 yılda tamamlanması planlanıyor.


Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde günlük 40 bin metreküp kapasiteli ileri biyolojik atık su arıtma tesisi inşaatına başlandı. 45 milyon TL’ye mal olacak tesisin 2 yılda tamamlanması planlanıyor.



İSU Genel Müdürlüğü, Kocaeli genelinde ileri biyolojik ve kırsal kesimler için yaptığı modüler tesisler olmak üzere 18 adet atık su arıtma tesisi işletiyor. Bu tesisleri rantabl olarak işleten İSU, yüzde 99 atık su arıtma oranı ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren tek şehir. Atık su arıtma tesisleri ile İzmit Körfezi ve Karadeniz’i kirlilikten arındıran kurum, Dilovası ilçesi ile çevresinin atık sularını Dilovası Organize Sanayi Bölgesi (DOSB) atık su arıtma tesisinde ücret karşılığı arıtıyor.


İSU, Dilovası ile Gebze’nin kuzeydoğu bölgesi ile Tavşanlı ve Pelitli köylerinin tamamının atık sularını arıtmak için de bölgede arıtma tesisi inşa ediyor. Dilderesi’nin taşkın yatağı içerisindeki Dilovası ile Tavşanlı bölgeleri arasındaki 30.000 metrekare alan üzerinde yapılacak tesisin inşaat çalışmalarına başlandı. Aplikasyon çalışmalarının ardından hafriyat çalışmaları yapılıyor.


Bölgedeki evsel atık sular için toplayıcı ve kollektör hatları ile 2 adet terfi merkezinin de yapılacağı Dilovası Atık Su Arıtma Tesisi, 40 bin m3/gün olarak inşa edilecek. İleri azot ve fosfor giderimi yapacak tesis, uzun havalandırmalı ve aktif çamur sistemine uygun olacak. Tesiste ayrıca, arıtılacak atık suların sanayi kuruluşlarında kullanma ve soğutma suyu olarak kullanılması içinde grisu ünitesi yapılacak. Ultraviyole ışınları ile ikinci defa arıtılacak olan atık suların sanayi kuruluşlarında kullanılması ile geri kazanımı da sağlanacak.


Arıtma tesisi, Dilderesi’nin memba yatağı içerisinde inşa edildiği için derede 814 metre uzunluğunda ıslah çalışması da yapılacak. Bölgenin altyapı ve atık su problemlerini çözecek olan Dilovası Arıtma Tesisi’nin inşaatı iki yıl sürecek. Proje, 45 milyon TL’ye mal olacak.


Öte yandan Gebze kuzey bölgesindeki atık suların Dilovası atıksu arıtma tesisine aktaracak kanalizasyon kollektör hatlarının inşaatı da sürüyor. Çalışmalar kapsamında 7 km uzunluğunda kollektör hattı inşa edildi.



TOKİ Haber 



Önerilen Bağlantılar : TOKİ indirim 2016