24 / 04 / 2024

Kocaeli 2. İdare Mahkemesi, MİA projesine onay vermedi!

Kocaeli 2. İdare Mahkemesi, MİA projesine onay vermedi!

Kocaeli 2. İdare Mahkemesi, MİA projesine onay vermedi. Daha önce hazırlanan bilirkişi raporlarında MİA için istenen imar plan değişiklikleri için 2 kez 'kamu yararı yoktur' kararı verilmişti.


Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirmekte oldukça ısrarcı olduğu Merkezi İş Alanı (MİA) projesine yargıdan ret geldi. MİA projesinin 'rant'a dayalı olduğunu düşünen ana muhalefet partisi CHP, Kocaeli 2. İdare Mahkemesi'ne yürütmenin iptali için dava açmıştı. Mahkeme davayı haklı buldu ve MİA'nın 'telafisi güç zararlar doğuracağı' belirtilerek yürütmeyi durdurma kararı verdi. Daha önce hazırlanan bilirkişi raporlarında MİA için istenen imar plan değişiklikleri için 2 kez 'kamu yararı yoktur' kararı verilmişti. 


YARGIDAN DARBE 


Mahkemeden gelen yürütmeyi durdurma kararıyla Büyükşehir Belediyesi yargıdan büyük darbe almış oldu. Proje kamuoyuna duyurulduğundan beridir işin peşini bırakmayan ve projede kamu yararı olmadığını her fırsatta dillendiren eski meclis üyesi CHP'li Ali Haymanalı konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Büyükşehir Belediyesi tarafından 201 3 Eylül ayında 558 sayılı kararla MİA adı altında bir takım imar değişiklikleri yapılmıştır. Yapılan değişiklikler Büyükşehir grubumuz, il örgütümüz ve görevli kurullarımız tarafından ortaklaşa olarak değerlendirildi. 


KAMU YARARI YOK 


Projenin; depremsellik, ulaşım, mülkiyet hakkı, uygulama alanı, sulak alanların korunması, sağlık-spor alanlarının korunması ile benzeri konularda kamu yararına aykırı olduğu görüşünde birleşilmiştir. 

Bunun üzerine o dönem tarafımca Kocaeli 2. İdare Mahkemesi'nde yürütmeyi durdurma istemiyle iptal davası açılmıştır. Mahkeme bilirkişiden oluşan 3'lü bir heyet mahallinde keşif yapmış, sonrasında verilen rapor dikkate alınarak 2. 

İdare Mahkemesi'nde MİA'nın yürütmesi durdurulmuştur. 


MAHKEME SABİTLEDİ 


Mahkeme kararında; yetki, kullanım belirsizlikleri, parseller arası farklı kullanım, jeolojik yapının dikkate alınmaması, / Ali Haymanalı yeşil ve sulak alanların korunmaması gibi nedenlerle imar mevzuatı ile kamu yararına ayrılıklar olduğu belirlenmiştir. 

Şahsım adına açılan bu davada başından beridir kentin ihtiyacı olduğunu düşündüğümüz proje için yanlış bölge seçildiğini belirttik. Mahkeme kararıyla da bu durum sabitlenmiş oldu." 


AVM NE OLACAK? 


Haymanalı, yürütmeyi durumda kararıyla birlikte ortaya büyük bir sorun çıktığını söyleyerek, "Asıl önemli olan bu proje kapsamında inşaat ruhsatı verilen şu an bölgede yapımı devam eden AVM'nin durumu? Bu kararla AVM'nin inşaat ruhsatı da çöktü" dedi. İnşaat ruhsatı veren yetkililerin bundan sonra ne yapacağını merak ettiğini söyleyen Haymanalı şunları söyledi: "AVM'ye KOP ve DOP kesintisi yapılmadan verilen ruhsatın hesabını kim verecek? 


ŞİMDİ NE YAPILACAK? 


AVM'nin yeri 60 dönüm. Normalde belediye buradan 23 dönüm keserek sosyal donatı alanına ayırmalıydı. Ancak 60 dönüme de inşaat ruhsatı verdi. Şimdi ne olacak?" Bildiğiniz gibi Büyükşehir Belediyesi 1 5 yıla yayılacak bir süreçte Körfez ve Sanayi mahallelerini kapsayacak alanı iş merkezi haline getirmek istiyordu. Projeye daha başından itibaren bölgedeki sanayi esnafı ve muhalefet partisi CHP karşı çıkmıştı. Karara itiraz yolu açık. 


Bizim Kocaeli