18 / 04 / 2024

İzmir'deki ulaşım sorunu okulların açılmasıyla arttı!

 İzmir'deki ulaşım sorunu okulların açılmasıyla arttı!

Saat 09.00'da Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından saat 14.00'de Belgin Atilla Çallıoğlu Fen Lisesi'nde düzenlenecek törenle yeni eğitim öğretim yılı başlayacak. Öğrenciler ders başı yaparken, vatandaşın yaz boyunca şikayet ettiği ulaşım çilesi daha da artacak.


Üç aylık yaz tatilinin ardından İzmir'de 1 milyon öğrenci bugün okula gidebilmek için trafiğe çıkacak.

2014-2015 eğitim öğretim yılında İzmir'de 700 bin ilkokul, ortaokul ve lise öğrencisi, 150 bin üniversite öğrencisi ve 150 bin özel okul öğrencisi ders başı yapacak. Saat 09.00'da Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından saat 14.00'de Belgin Atilla Çallıoğlu Fen Lisesi'nde düzenlenecek törenle yeni eğitim öğretim yılı başlayacak. Öğrenciler ders başı yaparken, vatandaşın yaz boyunca şikayet ettiği ulaşım çilesi daha da artacak.


Yolcular isyan etmişti

Büyükşehir Belediyesi'nin hayata geçirdiği aktarmalı ulaşım sistemi iki hafta önce dershanelerin açılmasıyla kabusa dönmüş, vatandaşlar Çankaya metro istasyonunda yaşadıkları çileyi protesto etmişti. Geçtiğimiz hafta ise ilkokul ve ortaokul birinci sınıflar eğitim hayatına başlamış, trafiğe binlerce araç çıkarken Büyükşehir'in yolcu yükünün önemli bölümünü yönlendirdiği metro ve İZBAN'da ulaşım çilesi daha da büyümüştü. Yeni Asır'ın, aktarmalı sisteme yönelik haberleri ses getirince önceki gün Büyükşehir Belediyesi geri adım atarak 145 ek otobüs sefere koyduğunu açıklamıştı.


Buna göre ESHOT Genel Müdürlüğü, Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampusü'nde eğitim gören öğrencilerin mağdur olmaması için Bornova-Buca arasında yeni bir hat açacak. Bornova Metro Aktarma ile Tınaztepe Kampusü hattında otoyol güzergahını kullanarak "ekspres" hizmet verecek otobüsler 390 numaralı hatta sefer yapacak. Yine öğrencilerin yoğun olarak kullandığı Fahrettin Altay-Buca arasında ise Fahrettin Altay Aktarma Merkezi'nden Tınaztepe Kampusü'ne, yine otoyol güzergahını kullanarak "ekspres" çalışacak 690 numaralı yeni bir hat hizmete girecek. 


Hatlar uzatıldı

ESHOT, metroda yeni tren setleri devreye girinceye kadar yolcuların mağduriyet yaşamaması için de Fahrettin Altay Aktarma Merkezi ile Üçyol Aktarma Merkezi arasında çalışan 581 numaralı hattın güzergahını Halkapınar Metro Aktarma Merkezi'ne kadar uzattı. Hattın sefer aralıkları da yolcu yoğunluğu göz önüne alınarak yeniden düzenlendi.


Metroda 4.5 dakikada sefer

İzmir Metro A.Ş. yeni eğitim yılının başlamasını dikkate alarak yine bugünden itibaren kış dönemi sefer planını uygulamaya geçirdi. Yeni sefer planıyla pik saat uygulaması tüm güne yayıldı. Buna göre artık hafta içi her gün 06.30 ile 20.30 saatleri arasında  İzmir  Metrosu 4.5 dakika sefer aralığı ile işletim yapacak. 


İzmirliler, sıkıntılarını sosyal medyada böyle paylaştı 

Kentin ulaşım çilesi, sosyal medyanın da bir numaralı konusu oldu. Israrlı yayınlarımız sonucu Büyükşehir geri adım atarken, Yeni Asır'ın "Kocaoğlu nihayet aktarmadan vazgeçti" başlıklı haberi, 900'ü aşkın vatandaş tarafından paylaşıldı. Vatandaşlar ayrıca yaşadıkları sıkıntıları da bu paylaşımlarda dile getirdi. 


İşte onlardan bazıları: 

* Menderes Konak hattını geri istiyoruz.

* İzmir sadece Fahrettin Altay, Buca ve üniversite kampüsünden mi oluşuyor. Diğer semtlere niye ek sefer yok. 72 hergün ağzına kadar dolu geçiyor. Aktarma da yetmiyor. Buna da bir çare bulun.

* Güzelbahçe Alsancak sadece 3 otobüsle mi olur? İşkence ediyor bilerek Kocaoğlu.

* Adliyeden Konak'a tek otobüs var. Başka hatlar da açılsın.

* 802 numaralı araç toplu ulaşım aracı mı tavuk kümesi mi?

* 802 nolu hatta bir çözüm bulsunlar Allah rızası için. İnsanların o hattan başka alternatifi yok. İtiş tepiş o kadar yol gidiyorlar. Kocaoğlu bir gün 802'yi denesin, oradan Metroya İZBAN'a binsin, anlatılmaz yaşanır.

* Gaziemir'e 90 numaralı hattı tekrar istiyoruz.

* Üçyol'dan Menderes'e 708'i tekrar başlatın.

* Sayın Kocaoğlu hangi aktarmadan vazgeçti. Hepsinden mi yoksa okullar açılıyor diye ek hatlar mı koydu? Okullar için. Siviller bu ekspres otobüslere binebilecek mi? Öbür hatlar aynen yine ızdıraplı mı kalacak.

* Tam bir fiyasko, çok geç olmadan iptal et aktarmaları. O sistem 5-6 metro hattı kurduktan sonra olur.

* Üniversite öğrencilerinin protesto eyleminden korktuğu için yaptı. Öğrencilerın örgütlendiğini öğrendiler, halk da örgütleniyor merak etmesin.


Şen: Ulaşım sistemi çöktü

İşçi partisi İl Başkanı Hüseyin Tugay Şen, il meclisi toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, İZENERJİ işçileri ve ulaşım sistemi aksaklıklarını dile getirdi. Şen, okulların açılmasıyla ulaşımın daha da zorlaşacağını belirterek 22 Eylül'de gerçekleşecek 'taşeron hayır eylemi'ne gönderme yaptı ve Aziz Kocaoğlu'nu "halkçıysanız işçilerinizin yanında olun" diyerek eyleme davet etti. Şen, "3 ayda gördük ki yeni ulaşım sistemi öğrenciler sokağa çıkmadan çöktü" dedi.



Yeni Asır