29 / 03 / 2024

İzmir Teşvik Zirvesi, 24 Temmuz'da Swissotel Büyük Efes'te gerçekleşecek!

 İzmir Teşvik Zirvesi, 24 Temmuz'da Swissotel Büyük Efes'te gerçekleşecek!

Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç başkanlığındaki Bergama Belediyesi uzman heyeti İstanbul'da, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı ile toplantı gerçekleştirdi.


22 Haziran'da Katar'ın başkenti Doha'da yapılan UNESCO Dünya Miras Komite Toplantısı'nda dünyanın 999'uncu, Türkiye'nin ise 13'üncü mirası olarak tescil edilen Bergama, Alan Yönetimi Planı için çalışmalara başladı.


Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç başkanlığındaki Bergama Belediyesi uzman heyeti  İstanbul  'da, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı ile toplantı gerçekleştirdi.


ÇEKÜL Vakfı Başkanı Profesör Doktor Metin Sözen ve ÇEKÜL uzman ekibinden Arkeolog - Sanat Tarihçisi Zeynep Biçer, Yüksek Mimar Alp Arısoy, Mimar Erden Güven, Mimar Sinan Polvan, Şehir Plancısı Namık Kemal Döleneken ile Yüksek Mimar Aydan Hacaloğlu'nun katıldığı toplantı, Bergama Belediyesi Alan Yönetimi Birimi Koordinatörü Yaşagül Ekinci'nin, Bergama'nın UNESCO Dünya Mirası olması yolundaki süreci ve özel proje alanlarını anlatan sunumu ile başladı.


Bergama Belediyesi Meclis Üyesi Mimar Mehmet Şerit,  Emlak  ve İstimlak Müdürü Yıldıray Kanat, Mimar Yüksel Altuğ ve Arkeolog Bülent Türkmen'in de hazır bulunduğu toplantıda, imar planında Özel Proje Alanları olarak tanımlanan alanların arkeolojik özellikleri korunarak projelendirilmesi, Selinos Deresi'nin ıslahı, Kazancı Köprüsü'nün ayağa kaldırılması, restorasyon ve rekreasyon çalışmaları ile ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.


Toplantıda ayrıca Kent Tarihi Müzesi ve Parşömen Müzesi kurulması ile ilgili de değerlendirmeler yapıldı.


Bergama'nın 2011 yılında UNESCO geçici listesine girdiğini hatırlatan Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, “Biz üç yıl gibi kısa bir sürede kalıcı olarak listeye girdik. Başarıyla sonuçlanan adaylık sürecinden sonra şimdi ikinci aşamaya geldik. Bundan sonrası Bergama için çok daha önemli. Bergama'nın somut ve somut olmayan değerlerinin tanıtımı için süreklilik oluşturan bir sistem geliştirmek için çalışıyoruz. İlçemizin eşsiz mirasını koruyarak gerçekleştireceğimiz çalışmalarla Bergama'nın turizm konusunda büyük bir hamle kazanacağına ve bu hamleyi de en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyorum” diye konuştu.


ÇEKÜL Vakfı Başkanı Profesör Metin Sözen ise Bergama'nın tarihi dönemleri yansıtan bir müze kent konumunda olduğunu ve çok katmanlı olan kentin nasıl okutulacağı ile ilgili bir stratejik plan yapılması gerektiğini söyledi.


Bergama Belediyesi heyeti, Alan Yönetimi taslak çalışmasını hazırladıktan sonra yeniden ÇEKÜL uzmanları ile bir araya gelecek.


Star





Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri