28 / 03 / 2024

İstanbul'daki vergi daireleri 7 komplekste toplanacak!

 İstanbul'daki vergi daireleri 7 komplekste toplanacak!

İstanbul'daki vergi daireleri 7 komplekste toplanacak. Son yıllarda sayısı 69'dan 57'ye indirilen vergi daireleri, yapımı süren ve yeni başlayacak projelerle birlikte Avrupa yakasında 4, Anadolu yakasında ise 3 komplekste hizmet verecek.



İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı'nın (İVDB) Cağaloğlu'ndan Vatan Caddesi'ndeki yeni yerine taşınmasıyla birlikte çevredeki Zeytinburnu, Davutpaşa, Beyazıt, Bakırköy, Bayrampaşa ve Hocapaşa'nın da aralarında bulunduğu 13 vergi dairesi burada hizmet vermeye başladı. 74 bin metrekare kullanım alanına sahip 9 katlı 'akıllı' binada birçok ilke de imza atıldı. Yaklaşık 60 milyon lira maliyetle hayata geçirilen binada, ortak vezne uygulamasıyla herhangi bir vergi dairesine bağlı bir mükellef her türlü vergi ödemesini bu noktalardan yapabiliyor. Vergi borcundan haberdar olmayanlar da bina içerisindeki kiosklardan borcunu sorgulayabiliyor. 


İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mustafa Dakın, Vatan Caddesi'ndeki binada yer alan 13 vergi dairesinin tek bir tane gibi hizmet verdiğini söyledi. 


Dakın, Pendik, Kadıköy ve yapımı süren Ümraniye'deki binalar ile Anadolu yakasında 3, Vatan Caddesi dışında Okmeydanı, Esenler-Giyimkent ve Ataköy'de yapılacak binalarla da Avrupa yakasında 4 komplekste hızlı ve konforlu hizmet sunulacağını kaydetti. 


2013'te yaklaşık 60 milyar lira vergi toplayan İVDB, bu yıl tahsilatta yüzde 9 artış hedefliyor. Tahsil edilen 60 milyar liralık verginin 20.5 milyar lirasını yüzde 17 artış kaydeden Gelir Vergisi oluşturdu. Bu rakamın da 18.5 milyar lirası tevkifatlardan oluştu. Kişilerin beyan ettiği rakam ise 1.6 milyar lira oldu. 2013'te Kurumlar Vergisi'nde yüzde 9, harçlarda (tapu harçları ve noter harçları) ise yüzde 33 artış kaydedildi. Gayrimenkul sektöründeki satışlar dolayısıyla geçen yıl sadece tapu harçlarında yüzde 50 artış gerçekleşti. 


Naylon faturayı tablet yakalayacak Naylon faturadan dolayı tahsil edilemeyen yıllık verginin 4-5 milyar lira olduğu tahmin edilen İstanbul'da, sahte fatura kullanımının önüne geçmek için tabletle denetime başlanıyor. Bu sayede artık bir adreste kaç firmanın faaliyette bulunduğu öğrenebilecek. 


GPS bağlantılı tabletle mükellefin adresine giden denetim elemanı, orada kaç firmanın faaliyet gösterdiğini tespit edecek.  Böylece mükellefin adresi, telefonu ve kimlik bilgilerinin yanı sıra coğrafi konumu da belirlenecek. 

Gerektiğinde işyerinin fotoğrafı da çekilecek. Sonraki ziyaretlerde artık o noktada kaç mükellefin bulunduğu bilgisi denetim elemanında ve vergi dairesinde bulunacak. 



Ekonomi Gazetesi