29 / 03 / 2024

Hasan Akgün: Kumburgaz Miami gibi olacak!

Hasan Akgün: Kumburgaz Miami gibi olacak!

Kumburgaz’daki kentsel dönüşümü, Ortadoğu’nun en büyük film platoları ve Disneyland projelerini, bayramda kaç kilometrekare yol kat ettiğini Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün Kumburgaz Miami gibi olacak dedi...


Türkiye’de ilk televizyon kulesi, ilk yer altı camisi, Celaliye, Kamiloba, Kumburgaz’daki kentsel dönüşümü, Ortadoğu’nun en büyük film platoları ve Disneyland projelerini, bayramda kaç kilometrekare yol kat ettiğini Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün’le konuştuk.  


BÜYÜKÇEKMECE Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, İstanbul’da hali hazırda görev yapan en tecrübeli belediye başkanlarının başında geliyor. 1994 yılından beri başkanlık yapan Akgün, beşinci kez Büyükçekmece’yi yönetmek için yeniden adaylığını açıkladı.  Seçim çalışmalarına mazbata aldıktan sonra başladığını söyleyen Akgün, Büyükçekmece’yi  20 yılda kabuğundan fırlayan bir tomurcuğa benzetti.   


BAYRAMDA 156 KİLOMETRE YÜRÜDÜM 


Akgün, “Mazbatamı alır, bir sonraki seçim çalışmalarına başlarım. Eşim ve çocuklarım en büyük destekçim. Cenaze ve düğünlerin hepsine katılmaya çalışırım. Benim gidemediklerime eşim gider. Kurban Bayramı’nda belime sayaç taktım. 11 günde 156 kilometre yürüdüm, 35 bin kişinin elini sıktım. Bileğimde ağrılar oluştu. 15 gün boyunca bileklik kullandım” dedi. Büyükçekmece’de 30 bin villanın daha yapılacağını söyleyen Dr. Akgün, Mimarsinan Sahili’nde yapılacak dönüşümü AKŞAM’a açıkladı. 


YAZLIKLAR REZİDANS GİBİ OLACAK 


Akgün, “Sahil şeridindeki yazlıkları E-5’in sağına çekeceğiz. Buradaki yatay binaları dikey şekilde rezidans şeklinde yapacağız. Burası bittiğinde Miami gibi olacak. Hem vatandaş hem de kamu kazanacak. Araplar Büyükçekmece’ye yatırım yapmak istiyorlar. Burası onların ilgisini çekiyor” diye konuştu. Başkan Akgün, Büyükçekmece’de kişi başına düşen yeşil alanın 120 metrekare olduğunu, bu miktarın İstanbul genelinde ise 1.5 metrekare olduğunu söyledi. 


BÜYÜKÇEKMECE KABUĞUNU YIRTTI 


20 yıllık başkanlık sürecinde Büyükçekmece’ye kazandırdığı projelerini, seçim çalışmalarını ve yapmak istediği projeleri AKŞAM’a anlatan Başkan Akgün; Bakırköy Belediyesi’nde çeşitli görevlerde bulundum. Baraj bitme noktasına gelince o dönemki Belediye Başkanı Ali Çebi, Bedrettin Dalan’dan benim Büyükçekmece’ye gelmem yönünde istekte bulundu. Büyükçekmece Belediyesi’nde 1986 yılında göreve başladım. Yaklaşık 9 yıl Belediye Başkan Yardımcılığı yaptım. 20 yıldır belediye başkanlığı yapıyorum. Burası köydü. 1994’ten sonra Büyükçekmece adeta koptu. Gecekonduyu önleme noktasında Ali Çebi’yle mücadele ettik. Gecekondu önleme yerleri belirledik. 1994’ten sonra İstanbul’da duyulmaya başlandı. O dönem 10 bin nüfusu vardı. 1994 yılından sonra başta Alarko olmak üzere villa projeler yapılmaya başlandı. Büyükçekmece hızlı şekilde kabuğunu yırtarak tomurcuk gibi açıldı. 


KİŞİ BAŞINA 120 M² YEŞİL ALAN 


Yeşil alan olarak Türkiye’nin en şanslı ilçesiyiz. Büyükçekmece’nin yüzde 65’i yeşil alan. Kişi başına düşen yeşil alan 120 metrekare, su havzasını da katarsanız Büyükçekmece’de kişi başına düşen yeşil alan 200 metrekare. İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alan 1.5 metrekare. Nüfusumuz şimdi 250 bin, yazın 1 milyona kadar çıkıyor. Nüfus kaç olursa olsun yeşil alan miktarı korunacak. 


Büyükçekmece sonra ilklere imza atmaya başladı. Türkiye’de ilk televizyon kulesini Büyükçekmece’ye yaptık. Şu anda karasal yayın için gerekli işlemler başlamış durumda. TRT burada deneme yayınları yapılıyor. 

Tamamen Hira Mağarası’ndan esinlenerek toprak altına Sancaklı Camisini yaptırdık. Emre Arolat tarafından yapılan bu camii, Barcelona’da proje ödülü aldı. Bunun dışında Singapur’da ‘En iyi dini tesis’ ödülünü aldı. Bu camiye ilgi çok büyük. İstanbul’un değişik yerlerinden insanlar ziyarete geliyorlar. Baktık ilgi çok büyük, Büyükçekmece’nin değişik yerlerinden bu cami için otobüs seferleri düzenlemeye başladık. 


DÜĞÜNLER BEDAVA OLACAK


Ortaçağ mimarisine uygun yeni bir belediye binası yaptırıyoruz. Muhtemelen seçim sonrası açılışı olacak. İsmi City Home (Şehrin Evi) olacak. Ön tarafında heykeltıraşlar tarafından yapılan heykeller olacak. Binanın önüne bir tane dahi araba park etmeyecek. Bir nevi açık hava müzesi gibi olacak. Yeni binamızda 4 tane büyük salon olacak. 750 ila 2 bin kişilik salonlar olacak. Vatandaşımız burada düğününü bedava yapacak.


DISNEYLAND VE FİLM PLATOLARI YOLDA


Ortadoğu’nun en büyük film platoları ve Disneyland projelerimiz var. Bunların olacağını da rahatlıkla söyleyebiliriz. Sadece yabancı yatırımcıların projeye dahil olmasını bekliyoruz.


CELALİYE, KAMİLOBA VE KUMBURGAZ'A REZİDANS YAPILACAK


 


Celaliye, Kamiloba, Kumburgaz civarıyla ilgili yeni bir düşüncemiz var. Deniz kenarındaki evleri E-5’in sağına kaydıracağız. Bunların yerine yüksek  katlı rezidanslar olacak. Bir anlamda Miami tarzı rezidanslar yapılacak. Kumburgaz, Celaliye ve Kamiloba’daki sahil işgallerini bu şekilde sonlandıracağız. Hem kamu hem de vatandaş bu yenilikten büyük fayda sağlayacak.  ,


ERCAN ÖZTÜRK/ Akşam Gazetesi 



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler