19 / 04 / 2024

Çamlıca Camii inşaatı ne durumda?

Çamlıca Camii inşaatı ne durumda?

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla temeli 6 Ağustos 2013’te atılan Çamlıca Camii’ndeki çalışmalar kış olmasına rağmen aralıksız devam ediyor...


Aynı anda 37 binden fazla kişinin ibadet edebileceği caminin kaba inşaatında yüzde 70’lik kısım tamamlandı, minarelerin boyu ise 40 metreye ulaştı. İnşaatın kaba hali bile İstanbul’un birçok noktasından gözle görülürken, 300 işçinin 24 saat görev yaptığı ve 135 milyon liraya mal olacak projenin, 1 Temmuz 2016’da açılacağı öğrenildi.


“Osmanlı Selâtin Cami” mimarisi olarak adlandırılan yapının bünyesinde ayrıca botanik bahçesi, yürüyüş yolları, seyir terasları ve dinlenme mekânları olacak.


‘Hassas ilerliyoruz’

Projenin başındaki İstanbul Cami ve eğitim-Kültür Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ergin Külünk, Belçika, ABD ve Güney Afrika’dan heyetlerin cami inşaatını incelemek için sürekli Çamlıca’ya geldiklerini belirterek, “ Yurtdışından gelen misafirlerimiz hayranlıklarını dile getirdiler. Avluda kemer yapımına başladık. Kadınlar mahfilinin kaba inşaatı ise sürüyor. Minarelerde milimetrik bir çalışma yapılmak zorunda. Çok hassas ilerliyoruz. Ve her bir metrede sistemi kontrol ediyoruz” dedi.

Külünk, kaba inşaatın yüzde 70’lik kısmının tamamlandığını ifade ederek, “Durabet’ dediğimiz çok özel bir beton kullanıyoruz. Aynı beton, Ataşehir Mimar Sinan Camii ve Marmaray’da kullanıldı. 3. Köprü yapımında da bu beton kullanılıyor. Proje bittiğinde Selçuklu-Osmanlı çizgilerine uygun bir eser ortaya çıkacak. Kadınlar ve engelli vatandaşlar için her türlü kolaylık düşünüldü” diye konuştu.    



Mert İnan-Milliyet