16 / 04 / 2024

Bilecik Cumhuriyet Mahallesi'ndeki tarihi bina onarım bekliyor!

 Bilecik Cumhuriyet Mahallesi'ndeki tarihi bina onarım bekliyor!

Bilecik'in Cumhuriyet mahallesinde bulunan ve Osmanlı'nın son dönemlerindeki sivil mimari özelliklerini taşıyan iki katlı tarihi ahşap ev bakımsızlıktan adeta dökülüyor. 120 yıldan daha fazla geçmişe sahip olduğu belirtilen tarihi bina onarım bekliyor...



Bilecik'in Cumhuriyet mahallesinde bulunan ve Osmanlı'nın son dönemlerindeki sivil mimari özelliklerini taşıyan iki katlı tarihi ahşap ev bakımsızlıktan adeta dökülüyor.


Yok olma tehlike ile karşı karşıya bulunan ve 120 yıldan daha fazla geçmişe sahip olduğu belirtilen tarihi bina onarım bekliyor. Dış ve iç etkenlere dayanarak ayakta kalmaya çalışan, beton yığınları arasında kalan binanın bazı kısımları harabeye dönerken, çatısının saçaklarının tahtaları çürümeye yüz tutmuş, çatı ve kiremitler çökmek üzere. Çatı kısmında olan pencerelerin camları ise kırılmış vaziyette.


Tarihi ahşap yapının sahibi Sami Tunalı (74), evin kendisine miras kaldığını anlatarak "Bu tarihi yapı Vakıflarının koruması altında. Evi bizim restore etmemiz imkansız. Tarihi bina statüsünde olduğu için tamirat yaptıramıyoruz. Devlet el atıp restore ettirse bir tarih kurtarılmış olur. Bilecik’te bu evlerden çok azı kaldı. Binanın mirası açısından biz üçüncü kuşak oluyoruz. Bina için Vakıflardan gelenler ön cephe için sadece fotoğraf çektiler. Binanın iç kısmı ise içler acısı. Vakıflar restore etse bu bina kurtarılacak. Gün geçtikçe tarihi yapı bozuluyor. Tarihi yapıların korunması ve gelecek kuşaklara devredilmesi konusunda hassas davranılması gerekiyor. Bir an önce geç kalınmadan bu tarihi ahşap binanın restore edilerek tekrar güzel görünümüne kavuşturulmasını istiyoruz” diye konuştu.



Beyaz Gazete