19 / 04 / 2024

Beyşehir Gölü'nde "kababurun"u yaşatma operasyonu!

Beyşehir Gölü'nde

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Konya 8. Bölge Müdürlüğünün görevlendirmesi ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından Beyşehir Gölü ekosisteminin rehabilitasyonu amacıyla bir proje hazırlandı.


Beyşehir Gölü'nde yaşayan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kababurun balığı,  İzmir  Katip Çelebi Üniversitesi tarafından hazırlanan proje kapsamında tatlı sularda yeniden yaşam buluyor.


 Orman ve Su İşleri Bakanlığı Konya 8. Bölge Müdürlüğünün görevlendirmesi ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi tarafından Beyşehir Gölü ekosisteminin rehabilitasyonu amacıyla bir proje hazırlandı.


Proje kapsamında Bakanlığın da desteğiyle, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nde bulunan tesislerde, dünyada sadece Beyşehir Gölü'nde yaşayan ve nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kababurun balığının 20 bin yavrusu yetiştirildi. Bu balıklar, Konya'nın  Beyşehir ilçesine getirilerek, göle bırakıldı.


İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, gazetecilere yaptığı açıklamada, proje kapsamında bu yılın şubat ve mart aylarında Beyşehir Gölü’nden avlayarak topladıkları canlı kababurun balığının anaçlarını, üniversite tesislerinde tamamen doğal koşullarda yetiştirdiklerini belirtti.


Hormon uygulaması yaparak yaklaşık 20 bin yavruyu 3 gram ağırlık ve 7-8 santim uzunluğuna kadar ürettiklerini ifade eden Tekinay, "Bu çalışma, endemik olan ve dünyada sadece burada bulunan kababurun (chondrostoma beysehirense) türünün göldeki neslinin tükenmesini engellemek amacıyla yapılmış bir bilimsel operasyon olarak değerlendirilmesi gerekir" dedi.


Tekinay, bundan sonraki süreçte, endemik türleri üretmek suretiyle, gölü tekrar balıklandırmayı planladıklarını vurgulayarak, bu çalışmalar sayesinde gölün tekrar ekosistemini geriye döndürmeyi amaçladıklarını bildirdi.


Göl sularına ilk yavru balıkları Beyşehir Kaymakamı Muzaffer Başıbüyük kova içerisinden bıraktı.


Programa, Beyşehir Garnizon ve İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Mustafa Özdemir, Beyşehir Belediye Başkan Yardımcısı Halim Gümüşel,  Orman ve Su İşleri Konya 8. Bölge Müdürü Yılmaz Kocaman, Konya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Yardımcısı Osman Tat, ilgili kurumların çalışanları ile balıkçılar katıldı.


AA



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri