23 / 04 / 2024

Beyoğlu Tarihi Rumeli Han icradan satılıyor!

Beyoğlu Tarihi Rumeli Han icradan satılıyor!

İcralar, iflaslar artarken Rumeli Han'dan da bir haber geldi. Beyoğlu'ndaki tarihi Rumeli Han satılıyor. Açık artırma usulüyle 24 Nisan'da ihale edilecek binanın değeri 450 milyon TL olarak belirlendi.


Beyoğlu’nun sembol binalarından tarihi Rumeli Han’ın satılacağını ve ilk açık artırmanın 24 Nisan’da yapılacağı öğrenildi. 


Bugünlerde hepimizin yüreğini acıtan bir tartışma var. Beyoğlu ruhunu neden kaybetti? Şimdi anlatacaklarım çok değil 2012'ye uzanıyor. Yani sadece 4 yıl önceye ait. Rumeli Han Beyoğlu İstiklal Caddesi'ne cıvıl cıvıl çalışan hanlarından biriydi. 1878'de Ragıp Paşa'nın ikameti için yapılan bu taş olma binanın alt katlarında da dükkanlar yer alıyordu. Binanın girişinde şapkacılar, şemsiyeciler, aksesuarcıların yanı sıra en az binanın kendisi kadar ünlü bir marka karşılardı insanları. Rebul Eczanesi. Rebul de 1895'ten beri oradaydı. 


KONSER VERİYORLARDI


Hanın sakinleri de çok renkliydi. Kiracılar resim, fotoğrafçılık atölyeleri, tiyatrolar, konser ve dans mekanlarıydı. Hanın içinde dağcılık ve kaya tırmanışı yapılıyor, eğitimler veriliyor, Haymatlos ve Factory isimli mekanlarda Erkan Oğur, Metin-Kemal Kahraman gibi önemli isimler konserler veriyordu. İstanbul ve Beyoğlu dünya turizminde önemli bir destinasyon haline gelince Beyoğlu'nun tarihi hanlarının da talihi değişti. Artık tek amaç yatak kapasitesini arttırmak için otel ve alışveriş merkezi inşaa etmekti.


Emek Sineması, İnci Pastanesi, Markiz gibi Beyoğlu'nu Beyoğlu yapan markalar da birer birer yok oldu gitti. Rumeli Han da 2012 yılında Laleli'de dericilikle başlayan ve otelcilik ve turizme yönelen Taksim Hill, Art Otel, Kafkasya Otel Florya Konağı gibi otellerin sahibi Gevrekli Ailesi tarafından satın alındı. Binanın 62 kiracısı 2014 yılına kadar çıkarıldı. Hilton zincirinin üst markalarından biri olmak üzere restorasyona girdi. O günlerde yapılan açıklamaya göre Hilton Worldwide, Curio-A Colellection by Hilton markasına Avrupa'da açacağı iki oteli ekleyecekti. 2017'de açılacağı belirtilen otelin 173 odalı, şık bir restoran ve bara sahip olacağı belirtiliyordu.


MAYISTA SATILACAK


Ne yazık ki Türkiye şimdi ekonomide zor günler yaşıyor. Beyoğlu ve İstiklal Caddesi de bundan nasibini alıyor. Markalar gidiyor, dükkanlar kapanıyor. Beyoğlu uzun zamandır ellerimizle yok ettiğimiz kimliğine bir de ekonomik darbe yiyor. İcralar, iflaslar artarken Rumeli Han'dan da olumsuz bir haber var. Han icradan satışa çıktı. İcra ilamında değeri 29 dükkan ve 180 suit odalı otel taşınmaz kültür varlığı olarak tanımlanıyor. Değeri 450 milyon TL olarak belirlenen Rumeli Han için ilk açık arttırma 24 Nisan'da ikinci ise 22 Mayıs'ta yapılacak. Geçmişinden koparılan Rumeli Han umarız eski günlerine döner! Tarihi Rumeli Han icradan satılık.



Sözcü