29 / 03 / 2024

Basmane'deki Ege Dünya Ticaret Merkezi inşaatına talip çıkmadı!

Basmane'deki Ege Dünya Ticaret Merkezi inşaatına talip çıkmadı!

İzmir kent merkezine saplanmış bir hançer gibi duran Basmane'de Ege Dünya Ticaret Merkezi inşaatı için açılan çukura talipli çıkmadı.


İzmir'de yapımı 16 yıldır bir türlü gerçekleştirilemeyen ve kent merkezine saplanmış bir hançer gibi duran Basmane'de Ege Dünya Ticaret Merkezi inşaatı için açılan çukura talipli çıkmadı. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 117 milyon dolar muhammen bedelle satışa çıkarılan Ege Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'ne teklif gelmeyince  İstanbul  'da açık artırma usulüyle yapılacak ihale gerçekleştirilemedi. 


Sorunlar çözülmüştü

TMSF yetkilileri, burası için önümüzdeki günlerde yeniden ihaleye çıkılacağını dile getirdi. TMSF ile Büyükşehir Belediyesi arasında yapılan protokole göre Ege Dünya Ticaret Merkezi'ni satın alacak yatırımcı, projede  İzmir  Büyükşehir Belediyesi için yaklaşık 32 bin metrekarelik hizmet binası da inşa edecekti.

İzmir'de imar planları Büyükşehir Belediye eski Başkanı Yüksel Çakmur'un açtığı davalarla sürekli iptal edilen Ege Dünya Ticaret Merkezi, 16 yıldır hayata geçirilemedi. En son 2013 yılında Dünya Ticaret Merkezi'nin yeni projesine olanak sağlayan imar planları Konak ve Büyükşehir belediyeleri tarafından onaylandı. Planlama ve imar sorunlarını çözen projede sıra TMSF, Güçbirliği, EGS hissedarları ve belediyenin anlaşmasına geldi. Bu süreçte TMSF, buradaki hisselerini satma kararı aldı. Ancak, Büyükşehir Belediyesi bu satışa karşı çıktı. TMSF ise satış işlemlerinin kamum yararı adına gerekli olduğunu, iktisadi bütünlük kararı aldıklarını belirterek satış kararında ısrarcı oldu. Belediye satış kararına karşı dava açmak için harekete geçti. Bu süreçte Büyükşehir Belediyesi ve TMSF arasında yapılan görüşmeler uzlaşmayla noktalandı. TMSF hissedarlar Güçbirliği ve EGS'nin de onayıyla yüzde 12 olan hissesini yüzde 30'a yükselten Büyükşehir Belediyesi'ne satışta bu hisse oranının korunacağı garantisi verdi. İktisadi bütünlükte Büyükşehir Belediyesi'nin yüzde 30 hissesini onayladı. TMSF, Dünya Ticaret Merkezi'yle ilgili satış işlemini başlattı. TMSF, Ege Dünya Ticaret Merkezi Ticari ve İktisadi Bütünlüğü'nün borçları kapsam dışı olmak üzere 9 Eylül'de ihaleyle satılacağını duyurdu. Ancak, ihaleye teklif gelmedi.


Zorlu teklif verebilir

Dünya Ticaret Merkezi inşaatını EGS Grubu'yla birlikte 1998'de başlatan Güçbirliği Holding Başkanı Kemal Zorlu, satış süreciyle ilgili sessizliğini ihalenin iptal edilmesinin ardından da korudu. Kulislerde Zorlu'nun ortaklık görüşmeleri sürdürdüğü ve yeni ihaleye teklif verebileceği dile getiriliyor.


Kocaoğlu: Yüzde 30 payımızı koruyoruz

TMSF ile Büyükşehir arasında yapılan protokole göre Ege Dünya Ticaret Merkezi'ni satın alan yatırımcı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne yaklaşık 32 bin metrekarelik hizmet binasını da yapacaktı. İhalenin iptal edilmesinin ardından açıklama yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "İhale bizim dışımızda yapılan bir şey. İhaleye biz değil TMSF çıkıyor. Herhalde fiyatla ilgili bir sorun oluştu ve ihaleye katılım olmadı. İkinci kez ihale yapılacak. Biz her halükarda yüzde 30'luk payımızı koruyoruz. TMSF yüzde 70'lik bölümü için ihaleye çıkıyor. Yeniden ihale değerlendirme süreci gerçekleştirilecektir. Bizde bekleyip göreceğiz" dedi.



Yeni Asır



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri