28 / 03 / 2024

Amorium’da kazı çalışmaları yeniden başladı!

 Amorium’da kazı çalışmaları yeniden başladı!

Emirdağ İlçesi, Davulga Kasabası, Hisarköy Mahallesinde bulunan Amorium antik kentinde kazı çalışmaları yeniden başladı.



Kahramanları hayvanlar olan masallarıyla büyük ün kazanmış olan Ezop'un doğduğuna inanılan Emirdağ ilçesindeki Amorium kenti gün yüzüne çıkartılıyor. Emirdağ ilçesi sınırlarında yer alan ve M.Ö 2000´li yıllardan itibaren birçok devletin yerleşim alanı olarak kullanılan Amorium’da antik kazılara ara ara devam ediliyor.

 

Kazı başkanı Gökalp

 

M.Ö 2000´li yıllardan beri Hitit, Frig, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde bütün ülkelerin yerleşim alanı olarak kullandığı Amorium antik kentinde 1987-1992 yılları arasında Prof. R.M Harrison tarafından sürdürülen kazı çalışmaları 1993-2009 yılları arasında Dr. Chris Lightfoot tarafından devam ettirilmişti. 2013 yılında ise Amorium kazı çalışmaları T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı onayı ile Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü’nün başkanlığında ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nden Doç.Dr. Zeliha Demirel Gökalp´in bilimsel danışmanlığında Ağustos 2013 tarihinden bu yana sadece yaz aylarında sürdürülüyor

 

Tanıtımı yapılacak

 

Kazı Başkanı Doç.Dr. Zeliha Demirel Gökalp, Bakanlık Temsilcisi Yaşar Yılmaz, Müze Müdürü Mevlüt Üyümez ve heyet üyeleri katılımları ile Ağustos ayında yenide başlayan kazı çalışmalarının Eylül 2014 sonuna kadar devam etmesi planlanıyor. Çalışmalar sonucunda Bizans Dönemi yerleşimi ile ilgili bu güne kadar yapılan çalışmaların yanı sıra ortaya çıkarılan mimari yapıların korunması, restorasyonu ve tanıtımı yapılmış olacak.



Ana Haber Gazetesi