24 / 04 / 2024

Yeni Tip İmar Yönetmeliği'ne Danıştay engel oldu!

 Yeni Tip İmar Yönetmeliği'ne Danıştay engel oldu!

"Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği" ile bina emsal alanlarından değişiklik yapılmış ve yeni yapılara emsal sınırlaması getirilmişti. Düzenleme yapılırken müteahhitlerin yoğun isteği ile yönetmelik aynı gün uygulamaya girmemiş ve ek süre verilmişti.








1 Ocak'ta yürürlüğe girecek "Yeni Tip İmar Yönetmeliği" uygulamasının 2016 sonuna kadar ertelediğini açıklanmıştı. Ancak Mimarlar Odası açtığı davada Danıştay yönetmeliğin bu emsal avantajı sağlayan geçici 6. madde uygulamasını durdurdu.


2014 tarihinde yürürlüğe giren "Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği" ile bina emsal alanlarından değişiklik yapılmış ve yeni yapılara emsal sınırlaması getirilmişti. Düzenleme yapılırken müteahhitlerin yoğun isteği ile yönetmelik aynı gün uygulamaya girmemiş ve ek süre verilmişti. Bu geçici 6. madde uygulaması ile işlemlere başlayan şirketlere eski avantajlı emsali kullanma şansı tanınmıştı. İlk etapta 1 Ocak 2016 tarihine kadar ek süre verilirken, geçen yıl Ekim ayında da dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, 1 Ocak 2016'da yürürlüğe girecek "Yeni Tip İmar Yönetmeliği" uygulamasını 2016 sonuna kadar ertelediğini açıkladı. Ancak Mimarlar Odası tarafından açılan davada Danıştay yönetmeliğin bu emsal avantajı sağlayan geçici 6. madde uygulamasını durdurdu. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz " Bu karar ile ruhsat almayan yapıların büyüklüklerinde yüzde 10-12'lik bir azalma olacak" dedi. 


Hürriyet  / Gülistan Alagöz