18 / 04 / 2024

Samsun Atakum Tarım Meslek Lisesi arazisinde son durum ne?

Samsun Atakum Tarım Meslek Lisesi arazisinde son durum ne?

Mahkeme kararını Büyükşehir Belediyesi uygularken arazinin Diyanet İşleri Başkanlığından, Milli Eğitim Bakanlığına tahsis etmesi bekleniyor yaklaşık 2 yıldır Samsun kamuoyunu meşgul eden ve birçok eğitimcinin ve sivil toplum örgütünün tepki gösterdiği Protokol Camisi için son kararı İdare Mahkemesi verdi. Samsun Bölge İdare Mahkemesi imar planı değişikliği işleminin yürütmesinin durdurulmasına karar verdi.




Mahkeme imar planlarının yargısal denetimi sırasında şehircilik ilkeleri, planlama esasları, imar planlarının bütünlüğü, genel yapısı, kapsadığı alanın nitelikleri, bölgenin ihtiyaçları ve çevrenin korunması gibi olguların yanında, kamu yararı ilkesinin de gözetilmesinin zorunlu olduğuna dikkat çekti. 


VALİLİĞE 300 DİLEKÇE

Samsun Bölge İdare Mahkemesi'nin kararından sonra Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı toplantısında gündeme aldığı konu ile ilgili ise dini tesis alanını okul alanına çevrilmesi yönünde karar aldı. Dava süreci devam ederken, okul 2014-2015 eğitim döneminde kullanılmayan Gelemen Yatılı Bölge Ortaokulu binasına taşındı. Adı da 'Gelemen Mesleki Eğitim ve Teknik Anadolu Lisesi' olarak değiştirilmişti. Bölge İdare Mahkemesinin ve Büyükşehir Belediye Meclis kararının ardından okul öğrencileri de okullarının Atakum'a geri getirilmesi için Valiliğe 300 dilekçeyle başvuru yaptı. 


GİRGİN: TEKRAR DEĞERLENDİRECEĞİZ

Okul öğrenciler ve velileri okullarına geri dönmek isterken yaptıkları başvuru sonucunun nasıl değerlendirileceği belirsizliğini koruyor. Konu ile ilgili açıklama yapan İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin ise, "Süreç içerisinde okul alanının bulunduğu arazi Milli Eğitim Bakanlığfndan Diyanet İşleri Başkanlığı'na geçmiştir. Şu an için Diyanet İşleri Başkanlığfndan Milli Eğitim Bakanlığı'na arazi tahsisi yapılmadığı için bir şey söylemek erken olur. Arazi tahsisi yapılması için bizlerde çalışma yapacağız. Tahsis yapıldıktan sonra arazi için tekrardan bir değerlendirme yapacağız" dedi. 


ERKAN: BURADAKİ HAKLILIK ORTAYA ÇIKTI

Binanın eski olduğunu kaydeden yetkililer ise binanın yıkılarak yeni bir okul binası yapılacağı yönünde bir görüşün hakim olduğu ve alanın da Tarım Lisesi değil Turizm Meslek Lisesi olarak kullanılacağı öne sürüldü. Turizm Meslek Lisesi'nin yanında uygulamalı bir otelin yapılacağı da kaydediliyor. Atakum ilçesi Kent Konseyi Başkanı Murat Erkan, en son gelinen noktada mahkeme kararı sonrasında Büyükşehir Belediye Meclisi'nin karara uyarak imar değişikliği eski haline dönüştürdüğünü söyleyerek, "Dava süreci devam ederken okul yetersiz olan başka bir yere taşınmıştı. Burası sahipsiz atıl halde bırakıldı. Sonuçta bir kazanım söz konusu. Buradaki haklılık ortaya çıktı. Artık burada bir cami yapılması konusu gündemden kalkmıştır. Mevcut binanın yeniden eski eğitim kurumu olarak çalışır hale getirilmesini talep ediyoruz, idareciler bu yönde karar vermesi gerekmektedir. Bu talep içinde öğrenci velileri talepte bulundular" diye konuştu. 


ÇIRAK: HAKSIZ YERE TAŞINDI

Öğrenci Velisi Erdoğan Çırak ise, okulun haksız yere başka bir yere taşındığını ileri sürerek, "Çocuklarımız yeni yerlerinde çok perişan bir durumda eğitim almaya çalışıyorlar. Son derece yetersiz bir yere götürüldüler. Şimdi bu karar iptal edildi. Biz okulun eski yerine taşınması için öğrenci velileri olarak 300 dilekçeyi Valiliğe verdik. Bu dilekçelere cevap alamadık. Okulun eski mevcut binalarına geri taşınması gerekiyor. Çocuklarımızın daha fazla mağdur edilmemesini istiyoruz. 

Mahkeme kararı uygulansın istiyoruz" şeklinde konuştu. 


Gazete Gerçek