24 / 04 / 2024

Gürsu'da yeni imar bölgelerine 'ova koruma kanunu' engeli!

Gürsu'da yeni imar bölgelerine 'ova koruma kanunu' engeli!

A Gazete, Gürsu ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ayhan Önal ile Gürsu ve ülke siyaseti üzerine bir söyleşi gerçekleştirdi. Gürsu ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ayhan Önal ilçenin geleceğine yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu. Önal,"Gürsu'da "ova koruma kanunu" nedeni ile yeni imar bölgeleri açılamıyor. Bu kapsamda da yeni kamu yatırımları arsa yetersizliğinden ihale edilemiyor." dedi.


Gürsu ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ayhan Önal ilçenin geleceğine yönelik çarpıcı açıklamalarda bulundu.  Önal, Türkiye ve Bursa siyasetinin geldiği noktayı değerlendirirken, rant kurbanlarına asla taviz vermeyeceklerini dile getirdi. 


 Gürsu


A Gazete: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz? 


Ayhan Önal: Aslen Karacabey doğumlu olmakla beraber, 25 yıldır Gürsu ilçesinde çalıştırmış olduğum eczanemde ilçeme şifa dağıtmaya çalışıyorum. Evliyim, iki oğlum var. Milliyetçi Hareket Partisinden meclis üyesi oldum. İl başkan yardımcılığı görevimden meclis üyeliği adaylığı için ayrıldım. Hafta sonu yapılan il başkanlığı kongresinde Maksut Yazıcı, Selami Hacılar, Cihangir Kalkancı, Doğan Tekin, Yüksel Yılmaz MHP ilkelerine ne kadar bağlı olduklarını göstererek, düzeyli bir propagandayla teşkilat önünde güzel bir sınav verdiler. İl başkanlığım kazanan arkadaşımızı ve yarışa dahil olan tüm tarafları göstermiş oldukları öz veriden dolayı kutlarım. 


A Gazete: Gürsu'dan meclis üyesi oldunuz Giirsu'nun ihtiyaçları konusunda, muhalefet olarak rahat çalışabiliyor musunuz? 


Ayhan Önal: 25 kişilik mecliste, MHP olarak (bizim) 6, CHP'nin de 1 üyesi bulunuyor. Büyükşehir de Sağlık ve Çevre, Gürsu'da İmar komisyonu üyesiyim. Muhalefet olarak arkadaşlarımızla birlikte yanlışı gördüğümüzde itirazlarımız oluyor. Takdir edersiniz ki; alman kararlara ne kadar muhalefet etseniz de, iktidardaki düşünce yapısını değiştiremiyorsunuz. 


Mesela Gürsuda "ova koruma kanunu" nedeni ile yeni imar bölgeleri açılamıyor. Bu kapsamda da yeni kamu yatırımları arsa yetersizliğinden ihale edilemiyor. Örnek, 15 yıldır yapılamayan hastane yatırımı için bulunan alan, Gürsu Hayvan Pazarı ve yanındaki kent parkı. Gürsu'nun bu alan dışında bırakabileceği başka bir mıntıkası yok. İnsanların yaşam alanları yönetün zafiyetinden dolayı katledilmiş. 


Bu alana hastane yaparak sorunu da çözemiyorsunuz. Bizim Yenidoğan isimli, sorunları kangrene dönüşmüş mahallemiz var. Bu alanın çevresi yeni doğanlar yaratmaya aday. Seçim öncesi şimdiki Belediye başkanı Cüneyt Yıldız mahallenin sorunlarım çözmek için 6 ay süre istemişti. 

Geçen 11 ay boyunca sadece yapılaşma yapılan binaların tarım arazileri vasfından çıkarılması. Bu da o insanların sorunlarım çözmüyor, alt yapı eksikliği nedeni ile taş devrini yaşayan vatandaşlarımıza merhem olmuyor. 


A Gazete: Sizce sorunun temel çıkış noktası nedir? 


Ayhan Önal: Yapılaşmaya açılacak olan alanın önce alt yapı ve üst yapı sorunlarının çözülmesi lazım. Ama bu Gürsu için geçerli değil. Çünkü orantısız bir biçimde büyüyerek Ova ile sınır olmuş. Köy ve meralarda yeni çıkan Büyükşehir yasası ile yeni düzenleme içinde. Vatandaş evini yıkmak istese, yerine yenisini yapamayacak durumda. Çünkü Belediyeden ruhsat alacak durumda değil. Buda Belediye Başkanı Cüneyt Yıldızı haliyle güç duruma bırakıyor. Birkaç aydır Belediyenin teknik kadrosu ilçe içinde bir kat fazla imar verebilmenin yollarını arıyor. Çevreye yayılamıyorsanız dikey olarak büyü yün mantığı. Bu da sorun çözmez. Mahalle bazında yapılacak olan nitelikli yapılarla kentleşme yapılmalı. Yenidoğandan başlanmak bu işe. İnsanları ezmeyecek, mali bir yükün altına sokmayacak her türlü projeye evet deriz. Birde Yıldızın nüfusu 100 bin üzerine çıkarmak için Yıldırıma bağlı olan Demetevler, İsabey sınır mahallelerini ilçeye kazandırma çabası var. Bir Yenidoğana çare bulamamışken yeni kentsel çöküntüleri dahil etmek, Gürsu'nun hakkını gasp etmek olur. 


A Gazete: Ulaşım noktasında bir süredir Gürsu Minibüs esnafının Doğu Garajı isyanı var. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? 


1: Minibüs esnafı her türlü hava şartlarında her gün yaklaşık 25 bin yolcuyu ilçe merkezi ile Doğu Garajı arasında taşıyor. Belki Minibüs işletmecisi olan arkadaşlarımızın haberi yoktur. 

30.01.2015 tarihinde UKOME tarafından alman bir karar var. OTOSANSİT yarımdaki Kamyon Garajına taşınmak isteniyor Doğu Garajı. Bu amaçla da burayı kullanan ilçe minibüs odalarına, alınan kararla ilgili yazı gönderilmiş. Gürsu ve Kestel ilçe Minibüsçiileri 1986 yılından bugüne kadar kendilerine ulaştırma bakanlığı tarafından verilen bir izinle, bu taşımacılığı yapıyorlar. Yenişehir, İnegöl minibüsçüleri için şehrin merkezine girmemeleri mantıklıda olsa kentle, bir bütün haline gelen merkez ilçeler için bu karar tekrar gözden geçirilmeli. Bu konuda fizibilite çalışması yapıyoruz. Arkadaşlarımızın yarımdayız. UKOME kararında imzası olan Başkan Cüneyt Yıldız'ında böyle bü karara imza atmasını aymazlık olarak nitelendiriyorum. İlçenin hiçbir esnafı üvey evlat muamelesi görmemeli. 


A Gazete; Suriye de gerçekleşen Şah Fırat'la İlgili düşünceleriniz nedir? 


Ayhan Önal: Keşke iktidar deseydi ; "Arkadaş bizim bu vatan toprağını savunmak için gücümüz yok. Gelin siz koruyun" diye. Emin olun  sadece Gürsu'dan on binlerce insan oraya o amaçla giderdi. 

Devlet şanına yakışmayan bu çekilmeyi kabul edemeyiz. 


A Gazete



Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri