16 / 04 / 2024

Ege’deki 28 adacığı imara açma planı geri çekildi!

Ege’deki 28 adacığı imara açma planı geri çekildi!

Ege’deki 28 adacığı imara açma planı Ankara’dan gelen tepki üzerine iptal edildi. İmara açma plan ekonomik krizi aşmak için öne sürülmüştü.


Yunanistan’ın içinde bulunduğu ekonomik krizi aşmasına yardımcı olmak için Ege Denizi’ndeki adacıkları imar ve iskana açma planını ortaya atan Yunanistan Denizcilik ve Ada Politikası Bakan Yardımcısı Nektarios Santorinios, Türk yetkililerden gelen tepkiler üzerine geri adım atmak zorunda kaldı.


Santorinios, 9 Ocak’ta Yunan Parlamentosu’nda yöneltilen bir soruya verdiği yanıtta, Yunan hükümetinin Ege’de bulunan 28 adacığa yönelik iskan ve bayındırlık planlaması yaptığını açıklamıştı. Santorinios, Ege’deki ekoloji turizmini canlandırarak yerli halka iş sahası yaratma amacıyla hazırladıkları planı Dışişleri ve Savunma bakanlıklarından yetkililerle de birkaç kez masaya yatırdıklarını kaydetmişti. Santorinios, projenin maliyetinin büyük bölümünü Avrupa Birliği (AB) fonlarından karşılamayı planladıklarını da vurgulamıştı.


‘Kabul etmeyiz’

Türk Dışişleri Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, Santorinios’un ortaya attığı plana tepki göstererek, “Türkiye, Yunanistan’ın statüsü tartışmalı coğrafi formasyonlar üzerinde yaratması muhtemel fiili durumları kabul etmeyecektir” demişti. Müftüoğlu, Atina tarafından ortaya atılan planın Ege’deki hangi adacıkları kapsadığına ilişkin bir açıklama yapılmadığını ifade etmişti. Müftüoğlu, Ankara’nın ‘komşu Yunanistan’dan, Türk tarafı için büyük hassasiyet arz eden bu konuda sağduyulu davranmaya’ davet etmişti.


‘Nadir hayvan türleri’

Santorinios, Ankara’dan gelen tepkiler üzerine yaptığı açıklamada, bahsi geçen adacıklara geniş kapsamlı altyapı çalışmalarının planlanmadığını söyledi. Yunan Bakan, amaçlarının sadece turistleri, bölgede bulunan nadir hayvan türlerini görebilmeleri için adacıklara çekmek olduğunu kaydetti.


Vatan