18 / 04 / 2024

Antalya Batı Çevre Yolu'nda imar süreci tamamlandı!

Antalya Batı Çevre Yolu'nda imar süreci tamamlandı!

"Antalya'nın zaman kaybetmek gibi lüksü olmadığını" ifade eden Başkan Türel Batı Çevre Yolu'nda imar sürecinin tamamlandığını söyledi.


Raylı sistem hattının 16 kilometre uzatılmasını sağlayacak projenin onayının ardından Başkan Türel, Zeytinköy'de yapılacak kapalı yüzme havuzu inşaatı için pürüzlerin giderildiğini, Batı Çevre Yolu'nda imar sürecinin tamamlandığını söyledi. Belediye Başkanı Türel, Antalya'nın zaman kaybetmek gibi lüksü olmadığını söyledi. 


Ağustos ayıyla birlikte üç önemli gelişmenin haberinin Ankara'dan geldiğini kaydeden Başkan Türel, "Bunlar üç günde, peş peşe, Antalya'ya gelen, bizim haberdar olduğumuz gelişmeler. Birkaç gün içindeki gelişmeler" diye konuştu. 


Başkan Türel'in sözünü ettiği o gelişmelerden ilki, Antalya'da 11.5 kilometre olan raylı sistem hattına 16 kilometre daha ekleyecek Meydan- HavalimanıAksu EXPO alanı hattının başlaması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın verdiği onay oldu. Menderes Türel, onay için 30 Mart'tan sonra üç kez Başbakan Erdoğan'la görüştüğünü söyledi. 

Başbakan Erdoğan'ın hat için 1 Ağustos Cuma günü "Çalışmalara başlayın" diyerek verdiği onayı alabilmek için yapılan görüşmelerin ilkinin belediye başkanı seçildiğinde gerçekleştiğini anlatan Türel, "Sayın Başbakanın kapışım çaldım. 'Bizim elimizde ön etütler hazır. EXPO'lar şehirlere kalıcı eserler bırakmak için iyi bir fırsattır' diyerek konuyu ilk görüşmemizde aktardım" dedi. İlk buluşmada tıpkı Paris'teki Eyfel Kulesi gibi hafif raylı sistem hattının da Antalya'da EXPO'nun bir eseri olmasını arzu ettiğini Başbakan Erdoğan'a ilettiğini kaydeden Türel, ikinci buluşmada Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'Ie konuyu bir kez daha gündeme getirdiklerini söyledi. 


O buluşmada ise konu hakkında Türel şunları söylediğini dile getirdi: "'Talimat buyurursanız Antalya'ya bu projeyi kazandıralım. Antalyalılar adına sizden bunu rica ediyoruz' dedim. Büyükşehir Belediyesi olarak biz de elimizi taşın altıya koyacağımızı, her projede olduğu gibi ifade ettik. Projenin ortalama maliyeti, yaklaşık olarak ifade ediyorum 200 trilyon civarında. Biz hatta çalışacak vagonları alalım önerisi getirdik. Her şeyi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yapsın demedik. Bu vagonların tanesi, özelliklerine bağlı olarak 2 ila 3 milyon Euro arasında değişiyor." '


TALİMATINIZI BEKLİYOR


 İkinci görüşmede Başbakan Erdoğan'ın projeye ilişkin tavrı "Ben Bakan beyle görüşeyim. Onların da kanaatini alalım" şeklinde olurken, konu üçüncü kez Başbakan Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığı çerçevesinde 12 Temmuz'da Antalya'da gerçekleştirdiği miting öncesi yeniden gündeme geldi. Bu kez yanında Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu da bulunan Menderes Türel, "Sağ ve sol kanattan çevirdik, 'Raylı sistemin müjdesini mitingde verseniz. Ben görüştüm bir tek talimatınızı bekliyor' dedim. Ama karşılık alamadım" diye konuştu. 


Başbakan Erdoğan'ın çalışma sistematiğinin her şeyi en ince ayrıntısına kadar inceleyip öyle karar vermek üzerine kumlu olduğunu kaydeden Türel, "Miting sonrası Antalya Valiliğinde, iftardan hemen önce kendisinden Ulaştırma Bakanı'yla konuşmasını rica ettik ve 'Şu işi gelmişken bitiriversek' dedim. Kendisi de 'Döndüğümde görüşeceğim merak etmeyin' dedi" diye konuştu. 


Başbakan Erdoğan'ın "Döndüğümde" sözünün karşılığı, 1 Ağustos Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Batı Çevre Yolu'na ilişkin de belediyenin imar uygulamalarının tamamlandığını belirterek, "Batı Çevre Yolu'nda da iş makineleri çalışmaya başlıyor. Hayırlı olsun" dedi. 


Cuma günü geldi. Başbakan Erdoğan, çalışmaların başlaması talimatı verirken Belediye Başkam Menderes Türel, hemen ertesi gün Büyükşehir ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ekiplerinin  İstanbul  'da bir görüşme yaptığım söyledi. Başkan Türel, "23 Nisan 2016'da bu raylı sistem hattı, halkımıza da soracağız, onayladığı takdirde inşallah hizmete girmiş olacak. Fizibilite, ihaleye esas ön etüt çalışmaları yapılıyor. Bir ay içinde tamamlanıp gerekli izinler alındıktan sonra ihaleye çıkılacaktır" diye konuştu. 


KAPALI YÜZME HAVUZUNDA SONA GELİNDİ 


Antalya'da bütçesi, ödeneği, projesi hazır, ama bir türlü arazi problemi yüzünden kapalı yüzme havuzu yapamamanın üzüntüsü içerisinde olduklarını aktaran Başkan Türel, Zeytinköy'de Gençlik Spor İl Miidiirliiğü'nün tesislerinin bulunduğu alana kapalı yüzme havuzu yapılması için çalışmaların başlayacak noktaya geldiğini söyledi. Zeytinköy'de kapalı yüzme havuzu projesinin belediye başkanlığının ilk döneminden bu yana var olduğunu kaydeden Türel, "Bu proje parası pulu hazır olmasına rağmen hayata geçmiyor. Arkadaşlarımız Vakıflar Genel Müdürü, Gençlik ve Spor Genel Müdürü ve yetkilileriyle görüştüler. Tıkanmış sorunun önünü açıldı. Çalışma yakında başlar" diye konuştu


Antalya Hilal 



Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı, Yeni konut projeleri