29 / 03 / 2024

Gökçeada ve Bozcaada'da 4 koy ihale ile satılıyor!

Gökçeada ve Bozcaada'da 4 koy ihale ile satılıyor!

Hürriyet Gazetesi'nin yazarlarından Yalçın Bayer bugün köşesinde "adalar halkı ayaklandı" başlıklı yazısına ye verdi. İşte yazının detayları...


ÇANAKKALE’ye bağlı Gökçeda ve Bozcaada adalarında ikişerden dört koyun kiralanması adalıları ayaklandırdı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın resmi ilan yoluyla duyurduğu ihaleler 21 ve 22 Kasım tarihlerinde yapılacak.

 

Vilayet ve ilçe olsun, yerel yöneticilerinin bile haberi olmadan yapılan duyurular bir anda tepki uyandırdı. En duyarlı tepki Bozcaada’dan geldi. Adanın güneyine bakan Ayazma’nın yanındaki Sulubahçe ile onun bir ötesindeki Habbele Koyu ile Gökçeada’nın güney kesimindeki Gizli Liman ve Laz Koyu’nun kiralanmasına ilişkin ilanlar 4 Kasım’daki Sabah gazetesinde yer aldı. İlanların hafta sonu öğrenilmesi üzerine Bozcaada’da yerel yönetim başta olmak üzere tüm dernek ve STK’lar ihalenin iptal edilebilmesi için dün ilk toplantıyı gerçekleştirdi. Bozcaada Belediye Başkanı CHP’li Hakan Can Yılmaz’ın çağrısı ile dün STK’lar, dernekler Bozcaada’da toplanarak ihalenin iptali için harekete geçtiklerini bildirdiler. Bozcaada Mendirek dergisi, İda Dayanışması ve Yeşil gazetenin temsilcileri ile Çanakkale’de de bir açıklama yapıldı:

 

“Yerel yöneticilerin haberi olmadan bu ihaleler yapılamaz.”


Gökçeada’da Gizli Liman ve Laz Koyu’nun ihale edilmesi üzerine Belediye Başkanı MHP’li Ünal Çetin’in bu yerleri daha önce bakanlıktan istediği biliniyor. Yasa gereği böyle yerlerin ihalesinin önce yerel yönetimlere sorulması gerekiyor. ‘Kıyı Kenar Çizgisi’ ile ilgili yasada, bu böyle... Ancak bakanlığın böyle bir girişimi yok.

 

Resmi girişimlerin bugünden itibaren başlatılacağı ve ihalenin iptali için yargıya gidileceğini söyleyen adalılar telefonda bize, “Ferai ve Lütfü Tınç, Haluk Şahin, Yıldırım Türker ve Uğur Dündar’ın her zamanki gibi yanımızda olmasını bekliyoruz” dediler.


Hürriyet