29 / 03 / 2024

Derince Limanı ihalesini Safi Katı Yakıt kazandı!

Derince Limanı ihalesini Safi Katı Yakıt kazandı!

Derince Limanı özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmeleri bugün saat 14.30'da gerçekleşti. İhalede kazanan gayrimenkul sektöründe de yer alan Safi Holding bünyesindeki Safi Katı Yakıt oldu...


Derince Limanı'nın 39 yıl süreyle "işletme hakkının verilmesi" yöntemi ile özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi, 543 milyon dolarla Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ verdi.


Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryollarına (TCDD) ait Derince Limanı’nın 39 yıl süreyle "işletme hakkının verilmesi" yöntemi ile özelleştirme ihalesinin nihai pazarlık görüşmesi, Yılport Holding AŞ, Kumport Liman Hizmetleri ve Lojistik Sanayi ve Ticaret AŞ ile Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ yetkililerinin katılımıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığında gerçekleştirildi.


İhalede, elemesiz turların ardından geçilen açık artırmada ilk olarak Yılport Holding AŞ elendi. Açık artırma  daha sonra Kumport Liman Hizmetleri ve Lojistik Sanayi ve Ticaret AŞ ile Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ arasında devam etti.


İhale, Safi Katı Yakıt Sanayi ve Ticaret AŞ'nin en yüksek teklifi 543 milyon dolar olarak vermesiyle sona erdi.


Derince Limanı


TCDD'ye ait liman, Türkiye'nin limancılık faaliyetlerinin en yoğun olarak gerçekleştiği Kocaeli'de yer alıyor.


Mevcut durumda özellikle kuru yük ve otomotiv elleçmesiyle ön plana çıkan liman, 2013'de yüzde 20'lik bir yük büyümesi gerçekleştirdi ve 2 milyon 389 bin 987 tonluk elleçme hacmine ulaştı. Özelleştirme sürecinin tamamlanmasının ardından limanın yeni işletmecisiyle beraber konteyner alanında Türkiye'de söz sahibi bir liman haline gelmesi bekleniyor.


 

Dünya